Przekładaniec francuski z czekoladą

Przekładaniec francuski z czekoladą to delikatny deser o eleganckim wyglądzie. Sprawdzi się na świątecznym stole podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Czekoladowy krem sprawia, że z trudem można poprzestać na jednym kawałku. 

przekładaniecciasta francuskie

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 166 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku z pomarańczy z 2 łyżkami cukru pudru i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z czekoladą i wstawiamy krem do lodówki na 3 godz.
  • 2.Rozmrożone ciasto kroimy na prostokąty o bokach 12 x 8 cm. Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem (lekko zwilżonym zimną wodą). Każdy kawałek nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10–15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C. Upieczone kawałki ciasta smarujemy kremem i składamy po trzy. Kartką papieru zakrywamy połowę ciastka (po przekątnej) i posypujemy ciemnym kakao jedną połowę, a drugą szczyptą (około 1/3 łyżki) cukru pudru. Środek dekorujemy cieniutkimi wiórkami czekolady, skórką pomarańczową i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy