Przekładaniec francuski z czekoladą

Ocena:

4.55 (166)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Przekładaniec francuski z czekoladą to delikatny deser o eleganckim wyglądzie. Sprawdzi się na świątecznym stole podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Czekoladowy krem sprawia, że z trudem można poprzestać na jednym kawałku. 

Składniki:

  • ciasto francuskie  500 g

  • gorzka czekolada  150 g

  • jajka  3 szt.

  • białka  1 szt.

  • żelatyna  50 g

  • masło  50 g

  • sok pomarańczowy  5 łyżek stołowych

  • cukier puder  2.33 łyżki stołowe

  • kakao  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • skórka pomarańczowa  1 łyżka stołowa

  • płatki migdałowe  3 łyżki stołowe

  • gorzka czekolada  1 łyżka stołowa

Przekładaniec francuski z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku z pomarańczy z 2 łyżkami cukru pudru i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z czekoladą i wstawiamy krem do lodówki na 3 godz.
  • Krok 2: Rozmrożone ciasto kroimy na prostokąty o bokach 12 x 8 cm. Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem (lekko zwilżonym zimną wodą). Każdy kawałek nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10–15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C. Upieczone kawałki ciasta smarujemy kremem i składamy po trzy. Kartką papieru zakrywamy połowę ciastka (po przekątnej) i posypujemy ciemnym kakao jedną połowę, a drugą szczyptą (około 1/3 łyżki) cukru pudru. Środek dekorujemy cieniutkimi wiórkami czekolady, skórką pomarańczową i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne