Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z buraków

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)

Bigos z kiszonych buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Surową wieprzową łopatkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju; przekładamy do garnka. Na tym samym oleju obsmażamy boczek lub dobrą wiejską kiełbasę albo szynkę, dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą, aby tylko było zakryte, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1–2 suszone grzyby.

  • 2.

    Duże słodkie cebule drobno kroimy, wrzucamy na tłuszcz z mięsa, dolewamy jeszcze oleju i dusimy, aż pięknie się zezłocą, dodajemy do mięsa. Na patelnię dajemy teraz ok. połowy naszych ukiszonych buraczków (startych lub drobno pokrojonych), skrapiamy sosem sojowym, dokładamy łyżkę masła, dusimy aż zmiękną i dajemy do mięsa z cebulą. Mieszamy, dusimy ok. 40 min.

  • 3.

    Grzyby wyjmujemy, siekamy i z powrotem wkładamy do bigosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kuminu i cynamonu, ew. sokiem z buraków, dusimy jeszcze 10 min.

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy