Żółta sałatka z fasolki szparagowej i awokado

Fasolka szparagowa doskonale smakuje w formie sałatki. Zadbajmy tylko o odpowiednie składniki, aby całość nie tylko smakowała, ale była też sycąca. Awokado, pomidorki i domowe pesto będą idealne!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 40 dag żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy

Przygotowanie

  1. Fasolkę obieramy, tniemy na 4-cm kawałki, gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku. Odlewamy, studzimy.
  2. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Opłukaną bazylię rozcieramy z posiekanym czosnkiem, piniolami i parmezanem. Na koniec dolewamy powoli oliwę i ucieramy.
  4. Przyprawiamy solą. Fasolkę łączymy z pomidorami, kawałkami awokado, polewamy wszystko sosem bazyliowym i delikatnie mieszamy.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
awokado sałatka fasolka szparagowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze