Sos pietruszkowy na zimno przygotowywany jest z samych świeżych składników – aromatycznej natki pietruszki, czosnku i oliwy z oliwek. Jest popularnym dodatkiem w kuchni francuskiej. Znany jako persillade, często występuje w towarzystwie sałat, jajek, ryb czy wędlin. Odrobina soku z cytryny sprawia, że pietruszkowe pesto ma lekko kwaskowy, wyrazisty smak.
Getty Image
(średnia 4.48 z 153 głosów)
Natka pietruszki: listki myjemy i odrywamy z gałązek. Osuszamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do kielicha blendera.
Dodatki: czosnek obieramy z łupin, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pietruszki.
Pozostałe składniki: dodajemy sok z cytryny, sól i oliwę z oliwek.
Blendowanie: całość miksujemy do uzyskania konsystencji zielonego pesto.
Podawanie: sos pietruszkowy serwujemy na zimno.
Porady
- Do przygotowania sosu możemy użyć także blendera ręcznego – w tym przypadku składniki umieszczamy w wysokim naczyniu – lub małego malaksera.
- Aby sos pietruszkowy miał bardziej wyrazisty smak, dodajemy szczyptę cukru i czarnego pieprzu.
- Jeżeli nie mamy oliwy z oliwek, możemy sięgnąć po olej tłoczony na zimno, np. rzepakowy lub lniany.
- Zamiast soku z cytryny można dodać ocet. W zależności od tego, czy wolimy mniej lub bardziej kwaśne smaki, dodajemy od 2 do 5 ml octu.
- Pesto pietruszkowe przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni.
Duża ilość natki pietruszki sprawia, że sos jest pełen witamin A, C i K. Dzięki nim ten zdrowy dodatek wspiera układ odpornościowy i pozytywnie działa na skórę, włosy i paznokcie.
Z kolei oliwa z oliwek to bogactwo tłuszczów jednonienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają w przyswajaniu witamin i usprawniają pracę mózgu.
Do tego mamy czosnek, który działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Persillade możemy stosować jako dressing do sałatek lub hummusu, a także w zastępstwie sosu do pizzy i innych imprezowych przekąsek. Sprawdzi się także do makaronu ze szparagami lub innymi warzywami.
Na bazie sosu pietruszkowego możemy przygotować ciepły sos do ryby, kurczaka lub pulpecików. Wystarczy dodać 1–2 łyżki pietruszkowego pesto do sosu śmietanowego. Całość mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, ale nie podgrzewamy zbyt długo, żęby nie stracić cennych wartości odżywczych odżywczych.
W podobny sposób możemy przygotować klasyczne pesto bazyliowe, a także:
Do sosu pietruszkowego również możemy dodać orzeszki pinii i parmezan, żeby bardziej zagęścić konsystencję i wzbogacić jego smak.
Komentarze