Kolorowa fasolka szparagowa w marynacie to idealny dodatek, który warto mieć w domowej spiżarni. Dodajemy zarówno do sałatek, jak i dań obiadowych. Smakuje wyśmienicie! Uwaga - w przepisie używamy 1 ziarno cząbru i świeży kwiat kopru - to nada wyjątkowego smaku fasolce w marynacie!
fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
(średnia 4.54 z 168 głosów)
Młode strąki fasolki myjemy, obcinamy końce, obgotowujemy przez 3 min w lekko osolonym wrzątku.; Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki.; Fasolkę odcedzamy i układamy w wyparzonych słoikach.; Do każdego wkładamy po 2–3 paseczki papryki, szczyptę cząbru, ząbek czosnku i kawałek kopru.; Wodę doprowadzamy do wrzenia z łyżka soli, cukrem i kwaskiem cytrynowym.; Gorącą zalewą zalewamy fasolkę w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 min.
Podobne przepisy: przetwory, Przekąski na zimnoPorady
Zobacz też: Fasolka szparagowa z masłem i ziołami
Komentarze