Anna Galuhn

Rzodkiewki marynowane

Ocena:

4.5 (179)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Rzodkiewki marynowane to świetny dodatek do wielu różnych potraw. Przygotowane w lekko korzennej marynacie mają doskonały słodko–kwaskowy smak i przyjemny aromat. Idealnie komponują się w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzą w tradycyjnych kanapkach, sałatkach lub w towarzystwie mięsnych lub wegetariańskich dań głównych. Według tego przepisu możemy przygotować marynowane rzodkiewki w całości lub w plasterkach.

Składniki:

  • rzodkiewka  300 g

  • woda  125 ml

  • ocet winny  375 ml

  • cukier  50 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • gorczyca  5 g

  • goździki  5 g

  • liść laurowy  2 szt.

Rzodkiewki marynowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rzodkiewki: dokładnie myjemy i odcinamy liście i korzenie. Jeśli chcemy je marynować w całości nakłuwamy je wykałaczką. Możemy je także pokroić w plasterki.

  • Krok 2:

    Gotowanie zalewy: w garnku wstawiamy do zagotowania 125 ml wody. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz w ziarnach, gorczycę, goździki i liście laurowe. Mieszamy, aby połączyć składniki. Gdy się zagotuje, zdejmujemy garnek z kuchenki odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Układanie w słoikach: do czystych i wyparzonych słoików wkładamy rzodkiewki i zalewamy je zimną marynatą. Mocno zakręcamy nakrętki.

  • Krok 4:

    Marynowane rzodkiewki: wstawiamy do lodówki na 3 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania), a następnie przechowujemy w szafce kuchennej.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 0,5 l marynaty. Wystarczy nam ona na zalanie rzodkiewek w dwóch słoikach o pojemności 500 ml.
  • Jeśli chcemy, aby rzodkiewki były ostrzejsze, możemy dodać do zalewy kilka ząbków czosnku i papryczkę chili.
  • Dla uzyskania bardziej korzennych aromatów, warto dodać laskę cynamonu i 1–2 gwiazdki anyżu.
  • W naszym przepisie na zalewę używamy octu winnego. Dobrym zamiennikiem jest ocet jabłkowy, który zawiera podobną ilość alkoholu – na poziomie ok. 6%. Możemy dodać także tradycyjny ocet spirytusowy o maksymalnym stężeniu 10%.
  • Marynowane rzodkiewki bez pasteryzowania są odpowiednie do spożycia przez 1 miesiąc. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę, warto je zawekować.
  • Otwarte słoiki należy przechowywać w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać rzodkiewki marynowane?

Marynowane rzodkiewki są częstym dodatkiem do dań kuchni orientalnej. Jednak śmiało możemy wykorzystać je także w innych, bardziej rodzimych potrawach. Sprawdzą się jako przystawka, wyrazisty komponent sałatki lub dodatek do dań głównych. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:

  • poke bowl – marynowana rzodkiewka idealnie komponuje się w misce z ryżem na sypko, kurczakiem w chrupiącej panierce lub krewetkami. Do tego możemy dodać odrobinę sosu sojowego, a także pokrojone w słupki świeże warzywa i owoce, np. mango,
  • sushi – słodko–kwaśne rzodkiewki sprawdza się także w wegetariańskim oraz rybnym sushi z łososiem lub tuńczykiem,
  • japońskie onigiri – do tej pożywnej przekąski z lepkiego ryżu również możemy dodać pikle z rzodkiewki. Onigiri najczęściej formowane jest w trójkąty. Do środka możemy włożyć kurczaka, rybę, jajko lub warzywa,
  • kanapki z marynowaną rzodkiewką – świetnie pasują do mięs i domowych pasztetów,
  • sałatka ziemniaczana – piklami z rzodkiewki możemy zastąpić kiszone lub konserwowe ogórki.

Rzodkiewki marynowane lub kiszone – jaka jest różnica?

Podobne zastosowanie w kuchni mają rzodkiewki kiszone, który jednak przygotowujemy w zupełnie inny sposób. Do marynowanych warzyw potrzebujemy słodkiej zalewy octowej. Z kolei do kiszonek używamy solanki, czyli roztworu wody i soli.

Przetwory różnią się także dodatkami. Do piklowanych rzodkiewek dodajemy gorczycę i przyprawy korzenne, np. goździki lub anyż. Z kiszonkami lepiej komponują się zioła, takie jak koperek czy kolendra. Częstym dodatkiem jest także czosnek i korzeń chrzanu.

Jak pasteryzować marynowane rzodkiewki?

Aby marynowane rzodkiewki były odpowiednie do spożycia przez długi czas, warto je zawekować, czyli inaczej zapasteryzować w słoikach. Możemy to zrobić na dwa sposoby:

  • na sucho – w piekarniku,
  • na mokro – gotując słoiki w dużym garnku z gorącą wodą.

Po pasteryzacji odwracamy przetwory do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdzamy nakretki. Jeśli są wklęsłe to znak, że pasteryzacja się udała. Szczegółowe informacje na temat wekowania słoików są dostępne w naszym poradniku na temat pasteryzacji.

Pasteryzowane rzodkiewki marynowane należy spożyć w ciągu roku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne