Zapiekanka na cieście francuskim

Ocena:

4.43 (187)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zapiekanka na cieście francuskim to przepis, który smakuje każdemu i zawsze się udaje. Robi się ją szybko, łatwo, a efekt zawsze jest przepyszny! To przepis jest w duchu zero waste, gdyż można dodać do niego wszystko, na co mamy akurat w lodówce. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania ze znajomymi, bądź jako przekąska do filmu. Zobacz, jak zrobić zapiekankę na cieście francuskim!

Składniki:

  • pieczarki  500 g

  • cebula  2 szt.

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • sery  200 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  1 łyżka stołowa

Zapiekanka na cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie farszu: Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie smażymy cebulkę na maśle, a gdy się zeszkli dodajemy na patelnię pieczarki. Wszystko smażymy aż grzyby będą rumiane. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    pieczarki na patelni
  • Krok 2:

    Pieczenie zapiekanki: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej płat ciasta francuskiego. Na ciasto wykładamy usmażone pieczarki z cebulką i wszystko posypujemy startym serem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez około 15 minut. 

    ciasto-francuskie-surowe

Porady

  • Ciasto francuskie można upiec w całości lub pokroić na kawałki i zrobić małe imprezowe przekąski w kształcie kopert lub rożków.
  • Jeśli chcemy przygotować to danie w wersji mięsnej, do farszu z pieczarek możemy dodać kurczaka, boczek lub pokrojoną w paski szynkę.
  • Zanim nałożymy farsz, surowe ciasto francuskie możemy posmarować ketchupem lub serkiem topionym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zapiekankę na cieście francuskim?

Te przepis jest wyjątkowo szybki i prosty w wykonaniu. Wystarczy nałożyć na płat gotowego ciasta francuskiego ulubione składniki i zapiec wszystko przez kilkanaście minut. Możemy zrobić jedną dużą zapiekankę z całego płatu ciasta francuskiego, albo pokroić je na mniejsze paski i wyczarować jednoporcjowe zapiekanki. Możemy też upiec warkocz francuski z nadzieniem. Jeszcze innym pomysłem jest zapiekanka, w której nakładamy nadzienie na ciasto i dodatkowo przykrywamy je z góry drugim płatem ciasta francuskiego. Przed wstawieniem zapiekanki do piekarnika, warto wykroić na górnym płacie ciasta nacięcia lub nawet wzroki, które nie tylko będą pięknie wyglądały, ale także sprawią, że ciasto lepiej się upiecze.

Jaki farsz do ciasta francuskiego będzie pasował najlepiej? Świetnie sprawdzą się tu wszystkie warzywa, sery, wędliny, mięsa i sosy. My szczególnie polecamy połączyć ciasto francuskie z serem feta, szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Takie połączenie wspaniale smakuje, a dodatkowo przepięknie się prezentuje. Szpinak w cieście francuskim możemy też urozmaicić dodatkiem przesmażonego boczku.

Jednak ciasto francuskie na słono to nie wszystko i warto też przetestować francuskie zapiekanki na słodko, na przykład z jabłkami, śliwkami i cynamonem lub z nutellą. Taka słodka zapiekanka będzie idealnym pomysłem na deser lub poczęstunek dla gości.

Jaki ser do zapiekanek?

Zapiekanka na cieście francuskim bez sera to nie to samo. Ten składnik jest niezwykle ważny, bo nie tylko nadaje smaku i aromatu, ale także przyjemnej, ciągnącej struktury, która idealnie kontrastuje z chrupkością ciasta francuskiego. Jaki ser do zapiekanki powinniśmy wybrać? Zwykle w przepisach natrafimy na tarty ser żółty lub mozzarellę, ale warte wypróbowania są także ricotta, camembert, brie czy gorgonzola.

Inne przepisy z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to składnik, który zawsze warto mieć w zamrażarce, na wypadek niespodziewanych gości czy po prostu jako awaryjną opcję na szybki posiłek w zapracowany dzień. Można z niego wyczarować wiele fantastycznych dań, deserów i przekąsek. Co zrobić z ciasta francuskiego? Na słono można je wykorzystać do wszelkiego rodzaju pieczonych pasztecików, pierożków czy sakiewek czy ślimaczków. Jako danie obiadowe polecamy zapiekany pod ciastem francuskim gulasz lub zupę cebulową. Pysznie smakuje też polędwiczka lub łosoś w cieście francuskim. Na śniadanie najlepsze będą jajka sadzone zapiekane na cieście francuskim, a jako szybka przekąska na imprezę świetnie sprawdzą się kabanosy bądź parówki w cieście francuskim.

Z kolei w wersji na słodko szczególnie polecamy rogaliki z ciasta francuskiego, ciasteczka francuskie z marmoladą, napoleonki na cieście francuskim, jabłka zapiekane w cieście francuskim oraz błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne