Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim najlepsze wychodzą na słodko-kwaśnych jabłkach, takich jak papierówka, antonówka czy szara reneta. Możecie je przygotować na kilka różnych sposobów, a najłatwiejszym jest po prostu zawinięcie pokrojonych jabłek w ciasto. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie musu jabłkowego. W ten sposób uzyskacie efekt w stylu szarlotki. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na jabłka zapiekane w cieście francuskim.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 168 głosów)


Jabłka w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jabłka: to główny bohater naszego deseru. Obieramy je i wydrążamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy na kawałki. Oprószamy je cynamonem i cukrem.

  • 2.

    Ciasto francuskie: rozkładamy je na stolnicy i dzielimy na osiem w miarę równych kwadratów.

  • 3.

    Układanie jabłek: układamy je na połówce każdego z kwadratów w taki sposób, aby kieszonki można było złożyć na pół. Pozostawiamy puste krawędzie, aby można było skleić ciastka.

  • Francuskie z jabłkiem 4.

    Składanie kieszonek: każdy kwadrat składamy na pół, owijając całe nadzienie. Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem.

  • 5.

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Jabłka w cieście francuskim układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 20 min.

Porady

  • W przepisie wykorzystaliśmy kwaśną odmianę jabłek, dlatego dodaliśmy do nich cukier. Jeśli chcielibyście przygotować klasyczne jabłka w cieście francuskim bez cukru, to lepiej wybrać nieco słodszą odmianę np. lobo. 
  • Gniazda nasienne w jabłkach można usunąć za pomocą specjalnego urządzenia – drylownicy do jabłek.
  • Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie w domu. Co prawda, jest to pracochłonne, ale wtedy mamy pewność, że użyliśmy jakościowych składników, bez dodatków substancji konserwujących. Jak zrobić ciasto francuskie? Do jego wykonania potrzeba niewielu składników – wystarczy mąka, masło, woda i sól. Za to na pewno będziecie potrzebowali czasu, bo cały proces chłodzenia i wałkowania ciasta zajmuje ok. 12. godzin.
  • Decydując się na ciasto francuskie ze sklepu, sprawdźcie, czy w jego składzie znajdują się tylko same niezbędne składniki, czyli mąka, masło, sól i woda – bez oleju palmowego, cukru, zagęszczaczy i substancji emulgujących. 
     

Notka redakcyjna

Ciastka a'la apple pies z McDonald's

Dużą popularnością cieszą się jabłkowe ciastka z McDonald’s – znane pod amerykańską nazwą apple pies. Możecie je przygotować podobnie jak jabłka w cieście francuskim według naszego przepisu. Różnica polega na tym, że nie są one pieczone, tylko smażone w głębokim tłuszczu.

Jabłka należy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć z cukrem i przyprawami korzennymi. Przygotowane i przestudzone nadzienie zawijamy w ciasto francuskie. Ciastka z jabłkami a'la apple pies smażymy pojedynczo w głębokim tłuszczu. Na końcu odsądzamy na ręczniku papierowym. Możemy podawać posypane cukrem pudrem. 

Z czym podawać jabłka w cieście francuskim?

Ciasto jest doskonałe jako przekąska do pracy lub szkoły, ale można je także podać na ciepło z pysznymi dodatkami, takimi jak:

  • lody waniliowe – najsmaczniejsze będą oczywiście zrobione samodzielnie,
  • bita śmietana – wystarczy ubić śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru, 
  • lukier cytrynowy – przygotujecie go z cukru pudru i soku z cytryny, 
  • karmel lub polewa czekoladowa  jeśli lubicie bardziej deserowe smaki, zróbcie ją na bazie gorzkiej czekolady. Wolicie słodszą polewę? Wybierzcie czekoladę mleczną.

Nie tylko jabłka w cieście francuskim

Podobne słodkości możecie wykonać owijając w ciasto francuskie:

  • inne owoce – np. gruszki, morele czy truskawki, 
  • budyń – dla miłośników kremowych ciastek, 
  • lub twarożek na słodko – może być w kompozycji ze świeżymi owocami lub przetworami, jak np. wiśnie w żelu czy konfitura brzoskwiniowa.

Kieszonki z ciasta francuskiego dobrze smakują również w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem i serem fetą. Na imprezową przekąskę doskonałe będą kabanosy w cieście francuskim, a na uroczystą kolację we dwoje – szparagi w cieście francuskim.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy