Jabłka w cieście francuskim najlepsze wychodzą na słodko-kwaśnych jabłkach, takich jak papierówka, antonówka czy szara reneta. Możecie je przygotować na kilka różnych sposobów, a najłatwiejszym jest po prostu zawinięcie pokrojonych jabłek w ciasto. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie musu jabłkowego. W ten sposób uzyskacie efekt w stylu szarlotki. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na jabłka zapiekane w cieście francuskim.
StockFood
(średnia 4.43 z 168 głosów)
Jabłka: to główny bohater naszego deseru. Obieramy je i wydrążamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy na kawałki. Oprószamy je cynamonem i cukrem.
Ciasto francuskie: rozkładamy je na stolnicy i dzielimy na osiem w miarę równych kwadratów.
Układanie jabłek: układamy je na połówce każdego z kwadratów w taki sposób, aby kieszonki można było złożyć na pół. Pozostawiamy puste krawędzie, aby można było skleić ciastka.
Składanie kieszonek: każdy kwadrat składamy na pół, owijając całe nadzienie. Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Jabłka w cieście francuskim układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 20 min.
Porady
- W przepisie wykorzystaliśmy kwaśną odmianę jabłek, dlatego dodaliśmy do nich cukier. Jeśli chcielibyście przygotować klasyczne jabłka w cieście francuskim bez cukru, to lepiej wybrać nieco słodszą odmianę np. lobo.
- Gniazda nasienne w jabłkach można usunąć za pomocą specjalnego urządzenia – drylownicy do jabłek.
- Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie w domu. Co prawda, jest to pracochłonne, ale wtedy mamy pewność, że użyliśmy jakościowych składników, bez dodatków substancji konserwujących. Jak zrobić ciasto francuskie? Do jego wykonania potrzeba niewielu składników – wystarczy mąka, masło, woda i sól. Za to na pewno będziecie potrzebowali czasu, bo cały proces chłodzenia i wałkowania ciasta zajmuje ok. 12. godzin.
- Decydując się na ciasto francuskie ze sklepu, sprawdźcie, czy w jego składzie znajdują się tylko same niezbędne składniki, czyli mąka, masło, sól i woda – bez oleju palmowego, cukru, zagęszczaczy i substancji emulgujących.
Dużą popularnością cieszą się jabłkowe ciastka z McDonald’s – znane pod amerykańską nazwą apple pies. Możecie je przygotować podobnie jak jabłka w cieście francuskim według naszego przepisu. Różnica polega na tym, że nie są one pieczone, tylko smażone w głębokim tłuszczu.
Jabłka należy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć z cukrem i przyprawami korzennymi. Przygotowane i przestudzone nadzienie zawijamy w ciasto francuskie. Ciastka z jabłkami a'la apple pies smażymy pojedynczo w głębokim tłuszczu. Na końcu odsądzamy na ręczniku papierowym. Możemy podawać posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest doskonałe jako przekąska do pracy lub szkoły, ale można je także podać na ciepło z pysznymi dodatkami, takimi jak:
Podobne słodkości możecie wykonać owijając w ciasto francuskie:
Kieszonki z ciasta francuskiego dobrze smakują również w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem i serem fetą. Na imprezową przekąskę doskonałe będą kabanosy w cieście francuskim, a na uroczystą kolację we dwoje – szparagi w cieście francuskim.
Komentarze