REKLAMA

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim to szybki, prosty i łatwy w przygotowaniu deser, który świetnie sprawdzi się także w roli niezobowiązującej przystawki na słodko na przyjęciu czy też jako słodka przekąska dla dzieci. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzi się: papierówka, antonówka lub szara reneta. Mają one słodko-kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się z ciastem (nie tylko z francuskim). Jabłka w cieście francuskim możemy przygotować na kilka różnych sposobów – najłatwiejszym jest zawinięcie kawałków jabłek w ciasto. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie musu jabłkowego, dzięki temu uzyskamy efekt jabłek w cieście francuskim w stylu szarlotki. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na jabłka w cieście francuskim.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Francuskie ciasto 1.

    Przepis na jabłka w cieście zaczynamy od przygotowania jabłek – głównych bohaterów naszego deseru. Najpierw obieramy jabłka i wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dalej oprószamy je cynamonem i cukrem. Świeże ciasto francuskie dzielimy na osiem równych części - kwadratów.

  • Francuskie z jabłkiem 2.

    Następnie nakładamy na każdą z nich jabłka. Owijamy je dokładnie ciastem francuskim, sklejając wzdłuż boku, tworząc kopertki. Dalej smarujemy je rozmąconym jajkiem (możemy też użyć samego żółtka jak nam zostało po bezie) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopi Celsjusza przez 20 minut. 

Porady

  • Do przygotowania jabłek w cieście najlepiej wykorzystać klasyczne odmiany jabłek do pieczenia: papierówkę, antonówkę czy szarą renetę. Warto jednak pamiętać, że są to stosunkowo kwaśne odmiany jabłek, dlatego warto dodać do nich również cukier i przygotować je w formie musu. Jeśli chcemy przygotować klasyczne jabłka w cieście bez cukru to lepiej wybrać nieco słodszą odmianę np. lobo. 
  • Przed przygotowaniem jabłek w cieście należy wcześniej obrać jabłka i pozbyć się gniazd nasiennych, możemy to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia, nazywanego również drylownicą do jabłek. 
     

Notka redakcyjna

Ciastka a'la Apple Pies z McDonald's

Dużą popularnością cieszą się ciastka jabłkowe z McDonald’s – są to ciasteczka amerykańskie nazywane również Apple Pies. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak jabłka w cieście według naszego przepisu. Jednakże wcześniej musimy przygotować nadzienie jabłkowe – zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłek w drobną kostkę. Między czasie rozpuszczamy masło (60 g na 4 jabłka), dodajemy do niego cukier (100 g) oraz przyprawy – cynamon, gałkę muszkatołową i ziele anielskie, a następnie podsmażamy wszystko przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu dodajemy jabłka i całość smażymy przez ok. 10 minut. Dalej zawijamy nasze nadzienie w kawałki ciasta francuskiego (1 arkusz należy podzielić na 8 kawałków). Następnie w garnku rozgrzewamy olej i smażymy nasze ciasteczka (pojedynczo) przez ok. dwie minuty. Na końcu odsądzamy na ręczniku papierowym i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. 

Jabłka w cieście naleśnikowym 

Alternatywą dla naszej propozycji jabłek w cieście francuskim są jabłka w cieśnie naleśnikowym, które również są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaczynamy od dokładnego wymieszania ze sobą: mąki pszennej (150 g), mleka (180 ml), jajek (2 szt.), cukru wanilinowego (10 g), proszku do pieczenia (3 g), soli (2 g). Ciasto naleśnikowe powinno mieć bardzo gęstą konsystencję – w przeciwnym razie będzie ono spływać z naszych jabłek. Dalej obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plasterki, które następnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na maśle klarowanym z każdej ze stron. Na końcu odsączamy je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy