REKLAMA

Szpinak w cieście francuskim

Ciasto francuskie ze szpinakiem to pyszna i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako lekki lunch do pracy czy też przystawka na przyjęciach. Jej rozmiary sprawiają, że jest idealna na jeden kęs, co czyni z niej idealną przystawkę. Szpinak w cieście francuskim z serem feta to bardzo dobry pomysł na przekąskę dla osób, które nie jedzą mięsa. Opcjonalnie ser biały możemy zastąpić fetą – ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to jedna z najszybszych przekąsek na imprezę. Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem? Poniżej podajemy przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto szpinakowe ciasta francuskie Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 144 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szpinak listki 1.

    Przepis na szpinak w cieście francuskim zaczynamy od rozmrożenia ciasta francuskiego (jeśli wykorzystujemy mrożone). Szpinak myjemy i podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

  • Jajko pędzelek 2.

    Arkusz ciasta francuskiego dzielimy 8 równych kwadratów Na każdy  kładziemy porcję szpinaku i rozkruszony ser feta. Dalej ciasto zlepiamy w rożki lub koperty – według indywidualnych preferencji. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a nasze trójkąciki, czyli ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą pieczemy przez ok. 15-20 minut. Możemy je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Porady

  • Do przygotowania szpinaku w cieście francuskim możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. 
  • Zamiast podanego w przepisie sera feta, można użyć twarogu do przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem, to równie pyszny wariant tej przystawki. 
  • Ciasto francuskie ze szpinakiem możemy przygotować również w wersji z mięsem, świetnie sprawdzą się smażone kęski z fileta z kurczaka, które uprzednio oprószymy ulubionymi przyprawami. Ciekawym dodatkiem będą też suszone pomidory odsączone z zalewy i pokrojone w mniejsze kawałki do farszu
  • Jeśli nie przepadamy za gotowym ciastem francuskim, to możemy je przygotować samodzielnie. Przyrządzenie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Lista składników, w które powinniśmy się wcześniej zaopatrzyć to: zimna woda (200 ml), sól (15 g), masło (500 g), mąka krupczatka (150 g), mąka pszenna (250 g). Dokładną instrukcję polecamy w poradniku: jak zrobić ciasto francuskie
  • Wierzch naszych pasztecików z ciasta francuskiego ze szpinakiem możemy posypać przed pieczeniem sezamem, czarnuszką bądź ulubionymi ziarnami. 
     

Notka redakcyjna

Przekąski z ciasta francuskiego 

Ciasto francuskie z różnego rodzaju nadzieniami to szybka przekąska, która świetnie sprawdzi się w roli przystawki na imprezę. Zdadzą egzamin zarówno na niezobowiązujące spotkanie w gronie rodzinnym, jak i na Sylwestra. W zależności od naszych preferencji możemy przygotować je w wersji na słodko i na słono. Tak naprawdę nadzienie do ciasta francuskiego śmiało można przyrządzić akurat z tego co mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się szynka, ser, filet z kurczaka, mięso mielone, a także różne warzywa – papryka, kukurydza, szpinak czy też pomidor. Pyszną przekąską są także parówki z ciasta francuskiego. Przygotowując przystawki z ciasta francuskiego możemy eksperymentować nie tylko ze smakami nadzienia, ale również formą podania. Z kwadracików ciasta możemy złożyć koperty, sakiewki, ruloniki, ślimaki, a także bardziej fantazyjne wzory (np. choinki na patyczkach). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy