REKLAMA

Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim to pyszna i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako lekki lunch do pracy czy też przekąska na imprezę. Jej rozmiary sprawiają, że jest idealna na jeden kęs, co czyni z niej idealną przystawkę. To też idealna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Poniżej podajemy prosty przepis na szpinak w cieście z fetą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto szpinakowe ciasta francuskie Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 144 głosów)


Jak zrobić Szpinak w cieście francuskim?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak listki 1.

    Przygotowanie składników: jeśli używamy mrożonego ciasta francuskiego to zaczynamy od jego rozmrożenia. Następnie myjemy szpinak i osuszamy go, potem podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  • szpinak w cieście francuskim - farsz 2.

    Lepienie i pieczenie: arkusz ciasta dzielimy na 8 równych kwadratów. Na każdy  kładziemy porcję szpinaku i rozkruszony ser feta. Dalej ciasto zlepiamy w rożki lub koperty – według indywidualnych preferencji. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, pieczemy przez ok. 15–20 minut. Szpinak w cieście francuskim możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porady

  • Do przygotowania przekąski w cieście francuskim możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak.
  • Zamiast podanego w przepisie sera feta, można użyć twarogu – to równie pyszny wariant tej przystawki.
  • Przekąskę możemy przygotować również w wersji z mięsem, np. łososia w cieście francuskim ze szpinakiem. Świetnie sprawdzą się też smażone kęski z fileta z kurczaka, które uprzednio oprószymy ulubionymi przyprawami. Ciekawym dodatkiem będą też suszone pomidory odsączone z zalewy i pokrojone w mniejsze kawałki do farszu.
  • Jeśli nie przepadamy za gotowym ciastem francuskim, to możemy je przygotować samodzielnie. Przyrządzenie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Lista składników, w które powinniśmy się wcześniej zaopatrzyć to: zimna woda (200 ml), sól (15 g), masło (500 g), mąka krupczatka (150 g), mąka pszenna (250 g). Dokładną instrukcję polecamy w poradniku: jak zrobić ciasto francuskie
  • Wierzch szpinaku w cieście francuskim możemy posypać przed pieczeniem sezamem, czarnuszką bądź ulubionymi ziarnami.

  

Notka redakcyjna

Szpinak w cieście francuskim i nie tylko

Szpinak w cieście francuskim to naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu przekąska na imprezę. Dobrze sprawdza się na przyjęciach ze szwedzkim stołem. Ale może być też pełnym daniem na drugie śniadanie, obiad i kolację.


Ciasto francuskie cieszy się ogromną popularnością, ponieważ można z niego zrobić naprawdę wiele różnego rodzaju potraw. I to zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Tak naprawdę nadzienie do ciasta francuskiego śmiało można przyrządzić akurat z tego, co mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się szynka, ser, filet z kurczaka, mięso mielone, a także różne warzywa – papryka, kukurydza, szpinak czy też pomidor. Pyszną przekąską są także parówki z ciasta francuskiego. A w wersji na słodko, wszelkiego rodzaju owoce, zarówno świeże, jak i mrożone i suszone, kremy, np. czekoladowy, dżemy, konfitury, kawałki czekolady.

Przygotowując przystawki z ciasta francuskiego możemy eksperymentować nie tylko ze smakami nadzienia, ale również formą podania. Z kwadracików ciasta możemy złożyć koperty, sakiewki, ruloniki, ślimaki, a także bardziej fantazyjne wzory (np. choinki na patyczkach).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy