Ciasto francuskie ze szpinakiem to pyszny i pożywny przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekki lunch do pracy lub szybka przekąska między posiłkami. Wygodna forma i niewielkie rozmiary sprawiają, że to idealna przystawka na jeden kęs, więc będzie też dobrym wyborem jako poczęstunek na imprezę. Aby je zrobić, potrzebujemy tylko kilku składników, a samo przygotowanie dosłownie chwilę. Zobaczcie, jak zrobić szpinak w cieście francuskim.
iStock
(średnia 4.44 z 145 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy mrożonego ciasta francuskiego, to wyjmujemy je wcześniej do rozmrożenia.
Szpinak: liście myjemy i osuszamy, a następnie podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Gotowy szpinak odstawiamy do ostygnięcia i odciskamy go z nadmiaru wody.
Lepienie: arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 8 równych kwadratów. Na każdym układamy porcję odciśniętego szpinaku i pokruszony ser feta. Zlepiamy ciasto w rożki.
Pieczenie: ciasto francuskie ze szpinakiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy przez około 20 minut.
Ilość porcji: 8
Porady
- Do przygotowania przekąski w cieście francuskim możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Wykorzystując zamrożone liście, należy jednak mocno odcisnąć je z wody, przed wrzuceniem na patelnię. W przeciwnym razie sakiewki w ciasta francuskiego ze szpinakiem nie wyjdą chrupiące, tylko wilgotne.
- Zamiast sera feta można użyć twaróg. To równie pyszny, a przy tym nieco mniej kaloryczny wariant tej przystawki. Z kolei w wersji wegańskiej sprawdzi się naturalne lub wędzone tofu.
- Jeśli nie przepadamy za gotowym ciastem francuskim, możemy je przygotować samodzielnie. Z pewnością będzie zdrowsze i smaczniejsze, jednak jest dość pracochłonne i polega na przekładaniu na przemian wielu warstw ciasta i masła.
- Sakiewki w cieście francuskim ze szpinakiem możemy posypać przed pieczeniem sezamem, czarnuszką bądź ulubionymi ziarnami. Smacznym dodatkiem na wierzch pasztecików będzie też tarty żółty ser.
Farsz ze szpinaku można urozmaicić ulubionymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Najczęściej spotykamy go w towarzystwie suszonych pomidorów, oliwek lub kaparów, ale możliwości jest znacznie więcej. Mięsożercom z pewnością posmakuje ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem. To bardzo dobry pomysł na mięso, gdyż zarówno indyk, wołowina, jak i kurczak w cieście francuskim wychodzą wyjątkowo soczyste i delikatne. Zamiast drobiu, do nadzienia warto też dorzucić wędzony boczek lub chorizo. Z kolei miłośników ryb zachwyci łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Smacznym dodatkiem będą też podsmażone na maśle kurki lub pieczarki.
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem doskonale smakują solo, ale jeśli chcemy stworzyć z nich pełne danie, warto podać je do zupy. Najlepiej komponują się z barszczem czerwonym, grzybową lub kremem z dyni. Innym pomysłem na serwowanie tego dania może być dodatek rozmaitych sosów. Przekąska z ciasta francuskiego ze szpinakiem najlepiej komponuje się z salsą, guacamole, sosem czosnkowym lub greckimi tzatzikami.
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem można przygotowywać na wiele różnych sposobów. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy przepisy na kieszonki, koperty, rożki czy sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Prostym, a jednocześnie bardzo efektownym pomysłem na jest także rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się na elegancki obiad rodzinny dla większej ilości osób. Jeśli natomiast przygotowujecie poczęstunek na imprezę, taki rulon wystarczy pokroić w plasterki i mamy gotowe urocze ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
Ciasto francuskie cieszy się ogromną popularnością, ponieważ da się z niego zrobić naprawdę wiele różnego rodzaju potraw, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Arkusz gotowego mrożonego ciasta można dostać w każdym większym sklepie, więc wyczarowanie takich pyszności zajmuje dosłownie chwilę. Nadzienie do ciasta francuskiego, można przyrządzić z tego, co akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się tu szynka, ser, filet z kurczaka, mięso mielone, a także różne warzywa, takie jak papryka, kukurydza, szpinak czy też pomidor. Pyszną przekąską są także parówki z ciasta francuskiego. Z kolei w wersji na słodko, do ciasta możemy włożyć wszelkiego rodzaju owoce, zarówno świeże, jak i mrożone i suszone. Szczególnie polecamy jabłka w cieście francuskim. Doskonałym nadzieniem do ciasta będą też dżemy, konfitury, masło orzechowe, kajmak czy kawałki czekolady.
Komentarze