Warkocz z ciasta francuskiego to szybkie i proste danie, które można przygotować w kilka chwil. Ciasto francuskie to także uniwersalny składnik do wielu potraw. Jedną z popularniejszych przystawek to kurczak w cieście francuskim. Można go doprawić ulubionymi ziołami lub mascarpone. Zobaczcie, jak wykonać wyjątkową przystawkę na każdą imprezę.
iStock
(średnia 4.5 z 191 głosów)
Przygotowanie kurczaka: Filet z kurczaka należy podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w piórka szalotkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz na koniec doprawić tymiankiem.
Przygotowanie ciasta francuskiego: Ciasto trzeba rozłożyć i naciąć środek trzeba posmarować przecierem pomidorowym i ułożyć na nim mięso. Następnie dodać po kawałku sera i zawinąć warkocz. Potem wierzch ciasta trzeba posmarować wodą lub rozmąconym jajkiem z wodą.
Pieczenie ciasta francuskiego: Warkocz trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 35 minut. Danie jest gotowe, gdy warkocz się zarumieni.
Porady
- Jednym z najpopularniejszych dań tego typu jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem, które dodatkowo są posypane jeszcze żółtym serem. Na cieście można też rozsmarować nasz ulubiony sos, na przykład pomidorowy albo czosnkowy.
- Bardzo często podstawą farszu w warkoczu z ciasta francuskiego jest również szpinak, który już sam w sobie stanowi idealne wypełnienie takiej przekąski. Wystarczy odpowiednio przyprawić go czosnkiem, solą i pieprzem, aby smakował wyśmienicie. Do szpinaku możemy jednak dodać również suszone pomidory, pieczarki, łososia albo smażonego kurczaka. Świetnym dodatkiem są też wszelkiego rodzaju sery, takie jak feta albo ser kozi.
- Jak podawać warkocz z ciasta francuskiego? Warkocz z ciasta francuskiego piecze się bardzo szybko. Zwykle wystarczy maksymalnie 20-25 minut, aby był gotowy do zjedzenia. Można go podawać na ciepło w formie dania obiadowego, ale warkocz stanowi też idealną przekąskę na wszelkiego typu imprezy.
- Smakuje on równie dobrze (jeśli nie lepiej) na zimno, najlepiej z dodatkiem wyrazistego sosu. Dobrze sprawdza się w tym przypadku sos czosnkowy albo tzatziki.
Coraz więcej osób docenia zalety ciasta francuskiego, które obecnie możemy kupić w każdym większym sklepie lub markecie spożywczym. Produkt ten ma tak wiele różnorodnych zastosowań, że chętnie jest stosowany zarówno przez bardziej doświadczonych kucharzy, jak i zupełnych amatorów. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego możemy zaoszczędzić w kuchni mnóstwo cennego czasu. I co najważniejsze powstające na jego bazie dania i przekąski są po prostu pyszne, dlatego docenia je praktycznie każdy.
Jednym z niezwykle efektownie wyglądających dań jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego. Powstaje on poprzez nacinanie dwóch dłuższych boków ciasta w paski, które następnie są naprzemiennie zaplatane na środku, w miejscu, gdzie znajduje się farsz. A może on powstać z najróżniejszych składników.
Komentarze