Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw

Kuchnia gruzińska to kolory i smaki - królują w niej warzywa m.in. bakłażan, buraki i kalafior, a także owoce - najbardziej granat. Z warzyw warto przygotować pchali - pożywne przekąski.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 171 głosów)

Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kapustę, kalafior i buraki gotujemy osobno. Buraki obieramy ze skórki. Szpinak podsmażamy, odciskamy na durszlaku z wody.

  • 2.

    Przygotowane warzywa (każde osobno) mielemy lub drobno siekamy. Orzechy włoskie także mielemy, dodajemy rozgnieciony, roztarty czosnek, mieloną paprykę, przyprawy i drobno posiekaną natkę kolendry, przyprawiamy solą.

  • 3.

    Starannie mieszamy i dodajemy po trochu do zmielonych warzyw, ponownie mieszamy, dodajemy część pestek granatu.

  • 4.

    Z masy formujemy dłońmi małe kolorowe kuleczki i wałeczki, robimy dołek i dekorujemy 1–2 pestkami granatu. Przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną kolendrą i pozostałymi pestkami granatu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy