Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw

Kuchnia gruzińska to kolory i smaki - królują w niej warzywa m.in. bakłażan, buraki i kalafior, a także owoce - najbardziej granat. Z warzyw warto przygotować pchali - pożywne przekąski.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500 g warzyw, każdego osobno lub w dowolnie skomponowanym zestawieniu (szpinak, biała kapusta, kalafior, buraki i por)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 gałązki kolendry
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1–2 łyżeczki mieszanki mielonych przypraw (szafran, kolendra, ostra papryka, sól)
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 3/4 szklanki pestek granatu
  • sól

Przygotowanie

  1. Kapustę, kalafior i buraki gotujemy osobno. Buraki obieramy ze skórki. Szpinak podsmażamy, odciskamy na durszlaku z wody.
  2. Przygotowane warzywa (każde osobno) mielemy lub drobno siekamy. Orzechy włoskie także mielemy, dodajemy rozgnieciony, roztarty czosnek, mieloną paprykę, przyprawy i drobno posiekaną natkę kolendry, przyprawiamy solą.
  3. Starannie mieszamy i dodajemy po trochu do zmielonych warzyw, ponownie mieszamy, dodajemy część pestek granatu.
  4. Z masy formujemy dłońmi małe kolorowe kuleczki i wałeczki, robimy dołek i dekorujemy 1–2 pestkami granatu. Przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną kolendrą i pozostałymi pestkami granatu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
kuchnia gruzińska pchali
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy