Pasta z fasoli to fantastyczne, wegetariańskie smarowidło. To świetna alternatywa dla mięsnego pasztetu, posmakuje też mięsożercom. Jest odpowiednia na śniadanie i na kolację albo jako przekąska na imprezę podana w formie dipu do maczania surowych warzyw. Podajemy dwa przepisy na pastę z białej fasoli, pomidorową, a także pachnącą majerankiem i kminkiem. Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Fot. Miód Malina Studio
(średnia 4.55 z 184 głosów)
Przygotowanie fasoli: płuczemy ją, zalewamy na noc zimną wodą, wkładamy liść laurowy, wsypujemy cząber, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (wodę zachowujemy), liść wyrzucamy. Gorącą fasolę miksujemy z kilkoma łyżkami wody na gładką pastę.
Pasta z fasoli: posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony czosnek, lekko rumienimy, wkruszamy kostkę bulionową, tymianek, mieszamy i łączymy z fasolową masą. Dzielimy ją na pół: jedną część mieszamy z koncentratem pomidorowym, papryką, solą i pieprzem do smaku, drugą – z majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Porady
- Jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli, ostatecznie można zrobić pastę z białej fasoli z puszki. Jest bardziej wilgotna niż przygotowana w domu, więc będzie nieco mniej zwarta.
- Kostkę rosołową można zastąpić mieszanką przypraw, a najlepiej domową wersją kostki.
- Pasta z fasoli i suszonych pomidorów zamiast koncentratu – miksujemy je z resztą składników lub kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z całością.
- Nieco bardziej wyrazista w smaku będzie pasta z czerwonej fasoli, będzie miała też bardziej zdecydowany kolor.
- Pastę z fasoli można również przygotować w wersji na słodko – wystarczy dodać do niej żurawinę suszoną lub rodzynki. W wariancie na ostro będzie to duża ilość świeżo zmielonego pieprzu lub papryka chili – świeża lub mielona.
Pastę do chleba z fasoli, to dodatek, który możemy dowolnie modyfikować. Popularną wersją jest pasta z fasoli à la smalec. Wystarczy posiekać cebulę i podsmażyć, aż się zarumieni, po czym dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko i podsmażamy razem jeszcze przez pięć minut. Cebulę z jabłkiem i fasolę mieszamy, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Takie smarowidło do chleba z fasoli będzie świetnie smakować z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.
Pasta z fasoli będzie pyszna również z dodatkiem ugotowanego buraka, suszonych pomidorów lub duszonych pieczarek. Żeby była bardziej chrupiąca i aromatyczna, można dodać także prażone ziarna słonecznika lub pestki dyni.
Pastę z białej fasoli można wykorzystać też jako farsz do pierogów, naleśników. Sprawdzi się też jako pasztet do zapieczenia. Może być dokładnie taki, jak w przepisie powyżej lub można go wzbogacić o startą marchew, seler lub ziemniaki – wcześniej ugotowane lub surowe starte.
Fasola wymaga wcześniejszego namoczenia. Zwykle na jedną część fasoli wlewamy 3 lub 4 części wody i odstawiamy na noc, jednak nie dłużej niż na 12 godzin – po tym czasie może zacząć fermentować. Zazwyczaj gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona, jednak jeśli rano ją wypłuczemy i wymienimy wodę do gotowania, fasola będzie lżej strawna.
Fasolę gotujemy przez minimum 60 minut – im drobniejsza odmiana, tym krótszy czas gotowania. Po upływie godziny wyjmujemy jedną i sprawdzamy, czy miękkość nam odpowiada. Solimy dopiero po ugotowaniu.
Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli
Komentarze