Pasta z fasoli

Pasta z fasoli to fantastyczne, wegetariańskie smarowidło. To świetna alternatywa dla mięsnego pasztetu, posmakuje też mięsożercom. Jest odpowiednia na śniadanie i na kolację albo jako przekąska na imprezę podana w formie dipu do maczania surowych warzyw. Podajemy dwa przepisy na pastę z białej fasoli, pomidorową, a także pachnącą majerankiem i kminkiem. Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pasty do chleba pasta warzywna

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 184 głosów)

Pasta z fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • fasola-moczenie 1.

    Przygotowanie fasoli: płuczemy ją, zalewamy na noc zimną wodą, wkładamy liść laurowy, wsypujemy cząber, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (wodę zachowujemy), liść wyrzucamy. Gorącą fasolę miksujemy z kilkoma łyżkami wody na gładką pastę.

  • krojenie-cebuli 2.

    Pasta z fasoli: posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony czosnek, lekko rumienimy, wkruszamy kostkę bulionową, tymianek, mieszamy i łączymy z fasolową masą. Dzielimy ją na pół: jedną część mieszamy z koncentratem pomidorowym, papryką, solą i pieprzem do smaku, drugą – z majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

Porady

  • Jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli, ostatecznie można zrobić pastę z białej fasoli z puszki. Jest bardziej wilgotna niż przygotowana w domu, więc będzie nieco mniej zwarta.
  • Kostkę rosołową można zastąpić mieszanką przypraw, a najlepiej domową wersją kostki.
  • Pasta z fasoli i suszonych pomidorów zamiast koncentratu – miksujemy je z resztą składników lub kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z całością.
  • Nieco bardziej wyrazista w smaku będzie pasta z czerwonej fasoli, będzie miała też bardziej zdecydowany kolor.
  • Pastę z fasoli można również przygotować w wersji na słodko – wystarczy dodać do niej żurawinę suszoną lub rodzynki. W wariancie na ostro będzie to duża ilość świeżo zmielonego pieprzu lub papryka chili – świeża lub mielona.

Notka redakcyjna

Pasta z fasoli – inne propozycje

Pastę do chleba z fasoli, to dodatek, który możemy dowolnie modyfikować. Popularną wersją jest pasta z fasoli à la smalec. Wystarczy posiekać cebulę i podsmażyć, aż się zarumieni, po czym dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko i podsmażamy razem jeszcze przez pięć minut. Cebulę z jabłkiem i fasolę mieszamy, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Takie smarowidło do chleba z fasoli będzie świetnie smakować z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.


Pasta z fasoli będzie pyszna również z dodatkiem ugotowanego buraka, suszonych pomidorów lub duszonych pieczarek. Żeby była bardziej chrupiąca i aromatyczna, można dodać także prażone ziarna słonecznika lub pestki dyni.


Pastę z białej fasoli można wykorzystać też jako farsz do pierogów, naleśników. Sprawdzi się też jako pasztet do zapieczenia. Może być dokładnie taki, jak w przepisie powyżej lub można go wzbogacić o startą marchew, seler lub ziemniaki – wcześniej ugotowane lub surowe starte.


Jak ugotować fasolę?

Fasola wymaga wcześniejszego namoczenia. Zwykle na jedną część fasoli wlewamy 3 lub 4 części wody i odstawiamy na noc, jednak nie dłużej niż na 12 godzin – po tym czasie może zacząć fermentować. Zazwyczaj gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona, jednak jeśli rano ją wypłuczemy i wymienimy wodę do gotowania, fasola będzie lżej strawna.


Fasolę gotujemy przez minimum 60 minut – im drobniejsza odmiana, tym krótszy czas gotowania. Po upływie godziny wyjmujemy jedną i sprawdzamy, czy miękkość nam odpowiada. Solimy dopiero po ugotowaniu.

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy