Pasta z fasoli

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g białej fasoli
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • łyżka tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżce słodkiej mielonej papryki i majeranku
  • po łyżeczce ostrej mielonej papryki i kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę przepłukujemy, zalewamy na noc zimną wodą, wkładamy liść laurowy, wsypujemy cząber, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (wodę zachowujemy), liść wyrzucamy.
  2. Gorącą fasolę miksujemy z kilkoma łyżkami wody na gładką pastę.
  3. Posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy posiekany czosnek, lekko rumienimy, wkruszamy kostkę bulionową, tymianek, mieszamy i łączymy z fasolową pastą.
  4. Dzielimy ją na pół: jedną część mieszamy z koncentratem, papryką, solą i pieprzem do smaku, drugą – majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

pasta z fasoli
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy