Pasta z fasoli

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.

dodany przez: mojegotowanie

pasty do chleba pasta warzywna

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • fasola-moczenie 1. Fasolę przepłukujemy, zalewamy na noc zimną wodą, wkładamy liść laurowy, wsypujemy cząber, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (wodę zachowujemy), liść wyrzucamy. Gorącą fasolę miksujemy z kilkoma łyżkami wody na gładką pastę.
  • krojenie-cebuli 2. Posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy posiekany czosnek, lekko rumienimy, wkruszamy kostkę bulionową, tymianek, mieszamy i łączymy z fasolową pastą. Dzielimy ją na pół: jedną część mieszamy z koncentratem, papryką, solą i pieprzem do smaku, drugą – majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem

Porady

  • Jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli, ostatecznie możesz użyć także fasoli z puszki. Fasola z puszki jest bardziej wilgotna niż fasola moczona przez noc i ugotowana, więc pasta z fasoli z puszki będzie nieco mniej zwarta.
  • Kostkę rosołową możesz zastąpić przyprawą domową.

Notka redakcyjna

Jak ugotować fasolę?

Fasola wymaga uprzedniego namoczenia. Zwykle na jedną część fasoli wlewamy 3 lub 4 części wody i odstawiamy na noc, jednak nie dłużej niż na 12 godzin – po tym czasie fasola może zacząć fermentować. Fasolę gotujemy zwykle w tej samej wodzie, w której była moczona przez noc, jednak jeśli rano wypłuczemy fasolę i wymienimy wodę do gotowania, fasola będzie lżej strawna. Fasolę gotujemy przez minimum 60 minut – im drobniejsza odmiana fasoli, tym krótszy czas gotowania. Po upływie godziny wyjmujemy jedną fasolkę i sprawdzamy, czy miękkość nam odpowiada. Fasolę solimy po ugotowaniu.

Pasta z fasoli do chleba – jak przygotować?

Pasta z fasoli to dodatek do chleba, który możemy bardzo dowolnie modyfikować. Popularną wersją jest pasta z fasoli à la smalec. Wówczas siekamy cebulę i podsmażamy, aż się zarumieni, po czym dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko i podsmażamy razem jeszcze przez pięć minut. Cebulę z jabłkiem i fasolę mieszamy, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Takie smarowidło do chleba z fasoli będzie świetnie smakować z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Pasta z fasoli będzie pyszna również z dodatkiem ugotowanego buraka, suszonych pomidorów lub duszonych pieczarek. Aby pasta z fasoli była bardziej chrupiąca, możesz dodać także prażone ziarna słonecznika lub pestki dyni.
 

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy