Minibezy Pavlova bez jajek z aquafabą

Beza bez jajek? To da się zrobić. Wykorzystaj... wodę z puszki po ciecierzycy. Warstwy ciasta przełóż kremem cytrynowym.

Dodany przez:

Fot. Kinga Paruzel

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • bezy:
  • schłodzona woda z puszki po ciecierzycy – aquafaba
  • szklanka cukru pudru trzcinowego
  • łyżka proszku skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • do dekoracji:
  • świeże owoce
  • krem cytrynowy:
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • 5 cytryn
  • szklanka erytrolu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Na bezy: piekarnik nagrzać do temperatury 140°C. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i odrysować na nim 6 okręgów wielkości 5 cm.
  2. W misce wymieszać cukier puder, skrobię i sól. Odłożyć na bok.
  3. Chłodzoną wodę z puszki ciecierzycy przelać do misy robota. Ubijać na niskich obrotach, a następnie powoli zwiększać prędkość. Kiedy piana stanie się puszysta i lekka (ok. 5 min), ustawić średnią prędkość miksera i dodawać cukier puder trzcinowy po jednej łyżce na minutę. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększyć prędkość na największą moc – ok. 2 min. Piana ma być błyszcząca, lśniąca i zachowywać swój kształt.
  4. Na koniec dodać wanilię i ocet, ubijać jeszcze 10 s. Masę przełożyć do worka cukierniczego i na przygotowany papier wyciskać masę, formując ją w gniazdka (krawędzie mają być wyższe). Masę można też rozprowadzić za pomocą szpatułki.
  5. Przygotowane bezy umieścić w piekarniku, zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90 min do momentu, kiedy na zewnątrz jest sucha w dotyku. Wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezy w środku do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przed podaniem w środek każdej wyłożyć lemon crud i udekorować owocami.
  7. Na krem cytrynowy: do rondla wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać skórkę startą oraz sok z 5 cytryn, erytrol i mąkę. Całość zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć temp. i nadal mieszając, gotować jeszcze przez 5 min, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka. Przed użyciem wystudzić.
  8. Przepis z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel

Wskazówki

Aquafaba to doskonały zamiennik jaja, który może być wykorzystywany do wielu przepisów, np. na bezy, makaroniki czy majonez. Powstaje po odcedzeniu cieczy z puszki roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, biała fasola itd.

Zobacz też: wegańskie bezy cream of tartar

lemon curd beza pavlova minibezy baza bez jajek ciasto bez jaj aquafaba beza z kremem cytrynowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy