REKLAMA

Wegańskie bezy z cream of tartar

Wegańskie bezy z cream of tartar - składnika polecanego do wypieków bezowych i sufletów. Wegańskie bezy przygotowujemy z siemienia lnianego, cukru pudru i cream of tartar.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

beza

Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 146 głosów)


Składniki:

  • 70 g złotego siemienia lnianego
  • 4–5 łyżek cukru pudru
  • pół łyżeczki cream of tartar

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Siemię płuczemy
  • zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
  • gotujemy przez 30 min
  • mieszając od czasu do czasu. Woda będzie bulgotać i przemieni się w kisiel. Przecedzamy go przez sitko – powinno się zebrać ok. szklanki. Odstawiamy do ostygnięcia
  • bez przykrycia (najlepiej na całą noc).
  • Rano z kisielu zrobi się „glut”
  • który w jednym kawałku przekładamy do miski robota kuchennego. Miksujemy (końcówką do ubijania śmietany) na najwyższych obrotach
  • przez 8–10 min. Otrzymamy białą
  • dość sztywną pianę. Nie przestając mieszać
  • dodajemy do niej po łyżce cukru pudru oraz cream of tartar.
  • Duże blachy koniecznie wykładamy papierem do pieczenia. Pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nie bezy o śr. 3–4 cm. Wstawiamy do piekarnika (wszystkie blaszki naraz) nagrzanego do temp. 115°C (najlepiej z włączonym termoobiegiem)
  • suszymy co najmniej 1,5 godz. Sprawdzamy
  • czy są dobre
  • pukając w nie leciutko palcem.
  • Wegańskie bezy z cream of tartar przechowujemy w suchym miejscu
  • najlepiej w blaszanych puszkach – inaczej będą chłonąć wilgoć z powietrza i mięknąć. Jeśli tak się stanie
  • można je ponownie dosuszyć w piekarniku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Porady

Cream of tartar jest handlową nazwą wodorowinianu potasu, substancji mającej wiele zastosowań w piekarnictwie. Pozyskuje się go jako produkt uboczny w procesie produkcji wina. Powszechnie używa się go w Wielkiej Brytanii. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości ubijanych białek, ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.

Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy