Beza pavlova z figami i granatem

Beza pavlova to wypiek wymagający, ale efekt naprawdę robi wrażenie. Aby jeszcze ładniej prezentowała się beza pavlova, udekoruj ją kawałkami fig i nasionkami granatu. Pyszna propozycja na deser!

bezy

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • beza: 6 białek jajek
  • 340 g cukru pudru
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka jasnego octu winnego
  • nadzienie: 600 ml śmietany kremówki
  • 4–6 świeżych fig
  • owoc granatu
  • brzoskwinia lub 2 morele
  • 70 g pistacji
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C.
  • Schłodzone białka ubijamy na średnich obrotach, następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się szklista i bardzo błyszcząca. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet, mieszamy delikatnie. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy gruby krążek o śr. 23 cm.
  • Wstawiamy bezę do piekarnika, zmniejszamy temp. do 140ºC i pieczemy przez 1 godz. 30 min, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do wysuszenia i wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu przekładamy bezę na paterę.
  • Śmietanę ubijamy i układamy na bezie, tworząc „szczyty”. Figi tniemy na ćwiartki.
  • Z granatu wydobywamy nasiona, brzoskwinie lub morele tniemy w cienkie plasterki, pistacje siekamy.
  • Owoce układamy na bitej śmietanie, posypujemy pistacjami, skrapiamy sokiem uzyskanym z granatu i oprószamy „śniegiem” z cukru pudru.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz przepis: sałatka z granatem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy