REKLAMA

Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami i mascarpone to perfekcyjny deser na lato. Wbrew pozorom beza pavlova nie jest taka trudna do przygotowania - postępowanie zgodnie z krokami przygotowania to gwarancja sukcesu, a pavlova z truskawkami zrobi wrażenie na wszystkich przy stole! Może być podana zarówno na podwieczorek w weekend, jak i specjalną okazję - tort pavlova z truskawkami zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdźcie przepis, jak powstaje pavlova w wersji letniej. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

beza

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 142 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bialka 1. Białka ubijamy z solą oraz cukrem (przez 10 min). Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder, mąkę kartoflaną i sok z cytryny, delikatnie mieszamy. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy "wulkan" o średnicy ok. 15 cm. Suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 80°C przez 1,5–2 godz. Studzimy w piekarniku.
  • mascarpone 2. Mascarpone miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem i wypełniamy wnętrze bezy. Truskawki oczyszczamy, usuwamy szypułki (opcjonalnie) posypujemy cukrem (w ilości do smaku), odstawiamy na kilka minut. Wykładamy je na wierzch bezy pavlova, podajemy od razu.

Porady

Beza pavlova wymaga czasu i cierpliwości. W zależności od wielkości jajek - użyjcie 5 lub 6 białek. Do lekko ubitych już białek można – zamiast soli – dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu (kamienia winnego – sprzedawanego pod nazwą "cream of tartar" ), który idealnie pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę. Beza pavlova z truskawkami najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym została upieczona, szczególnie jeśli nałożymy już na bezę krem z mascarpone i kremówki, a także udekorujemy ją truskawkami. Najlepiej będzie prezentować się na paterze na nóżce - taki wypiek wymaga specjalnej oprawy!

Notka redakcyjna

Beza pavlova z truskawkami to tylko jeden z przepisów, jak pięknie podać owoce lata i jak zrealizować się jako domowy cukiernik

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy