Bardzo popularną włoską przekąską, której przygotowanie zajmie tylko chwilę, jest bruschetta. Przepisy na nią są różne, a ich podstawą jest zawsze grzanka z oliwą i czosnkiem. Najczęstszą wersją tego dania jest bruschetta z pomidorami. Wersja caprese, czyli bruschetta z mozzarellą, pomidorkami, bazylią i innymi włoskimi, aromatycznymi dodatkami, to zdecydowanie warty uwagi pomysł na kolację. Ekspresowy przepis, jak podkręcić smak bruschetty pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 4/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
StockFood
(średnia 4.54 z 161 głosów)
Bułkę pokroić w kromki – najlepiej kroić ją po skosie, nie w poziomie, wtedy każda bruschetta będzie większa. Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć kromki. Skropić oliwą. Chleb na bruschettę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C z opcją grill i zapiekać ok. 5 minut, aż grzanki się zrumienią.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na pół, osączyć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w piórka, mozzarellę porwać na małe kawałki. Na grzankach ułożyć pomidory, dodać cebulę, po kilka kaparów i mozzarellę. Bruschetta z pomidorami powinna być podawana posypana listkami bazylii, doprawiona solą i pieprzem.
Kalorie: 170
Ilość porcji: 8
Porady
- Bruschetta z pomidorami może być przygotowana za równo z bagietki, jaki i bułki paryskiej lub ciabatty. Każdy z tych rodzajów pieczywa będzie smakować dobrze.
- Opcja grill w piekarniku bardzo szybko przypieka jedzenie. Należy uważać, aby grzanki się nie spiekły za mocno, ponieważ będą twarde i nieprzyjemne do jedzenia.
- Podana kaloryczność dotyczy 1 sztuki, przepis jest na 8 sztuk.
- Warto wybrać różnokolorowe pomidorki cherry, aby bruschetta miała łady wygląd. Jeśli nie mamy akurat pod ręką małych pomidorków, należy wybrać zwykłe pomidory, które po obraniu najlepiej pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soku.
- Opcjonalnie bruschetta z pomidorami może być jeszcze krótko podpieczona po przygotowania. Jeśli wolimy wersję z roztopionym serem należy przypilnować, aby grzanki przy pierwszym pieczeniu były tylko delikatnie zarumienione.
Bruschetta to grzanka z oliwą, czosnkiem i innymi dodatkami, najczęściej świeżymi pomidorami i bazylią. Nazwę tego dania wymawia się „brusketta”. Bardzo częstymi błędami Polaków jest nazywanie tej kanapki „bruszczetą” lub „bruzkietą”.
Co ciekawe początkowo bruschetta była przysmakiem włoskich rolników. W czasie przerw od pracy opiekali oni chleb nad ogniem i polewali oliwą do smaku. Podobną historię ma najpopularniejsza włoska potrawa, czyli pizza. Ona również swoją karierę zaczynała, jako posiłek ubogich, który z czasem zagościł na arystokratycznych stołach.
Czas potrzebny na przygotowanie tej przekąski jest krótki, a efekt końcowy powalający – nic dziwnego, że bruschetta z pomidorami, i nie tylko, jest jednym z bardziej rozpoznawalnych włoskich przysmaków. Podstawą przepisów, które nie mają długiej listy składników, są wysokiej jakości produkty. Bruschetta może być przygotowana z tradycyjnej bagietki, ale również z bułki paryskiej lub ciabbaty. Bagietka z pomidorami to dobry pomysł na wykorzystanie starego pieczywa. Warto wtedy dodać do niego trochę więcej oliwy. Chleb natrzeć czosnkiem, można też posolić. Piekarnik ustawiamy na funkcję grill – ważne, aby kontrolować często, czy grzanki się nie palą, ponieważ ta funkcja szybko spieka wierzch jedzenia. W międzyczasie przygotowujemy dodatki na bruschettę. Pomidorki sparzamy, obieramy i przekrajamy na pół. Warto odsączyć je z nadmiaru soku. Mozzarellę kroimy na plasterki lub rwiemy na kawałku, a cebulę w siekamy pióra. Na grzankach układamy wszystkie składniki, ozdabiamy liśćmi bazylii i kaparami.
Dobrym pomysłem na kolację lub przystawkę podczas spotkania ze znajomymi jest włoska bruschetta. Przepis podstawowy opiera się na grzance z ulubionego pieczywa, dobrej oliwie i kilku ząbkach czosnku. Dodatki na tę kanapkę nadają jej za każdym razem wyjątkowości. Bruschetta z pomidorami i serem jest pierwszym skojarzeniem, które przychodzi do głowy, gdy mowa o bruschettcie. Dojrzałe pomidory stanowią klucz do pysznego dania. Co jeśli jednak nie ma na nie sezonu?
Bruschetta może być podana z najróżniejszymi sezonowymi dodatkami. Możliwości połączenia składników są dziesiątki! Na przykład bruschetta z boczniakami to dobry pomysł na jesień i zimę, gdy najłatwiej dostać te grzyby. Zestawione z kozim serem oraz tymiankiem przekonają do siebie niejednego niejadka. Przepisem wymagającym trochę więcej pracy jest bruschetta z musem z selera i karczochów. Karczochy i ser risotta w tym przepisie nadają mu prawdziwie włoskiego charakteru. Kiedy zaczyna się lato i sezon na bób warto przygotować z niego bruschettę z bobem, kurczakiem i pesto. Jest to bardzo syta pozycja, która może zastąpić lekki obiad. Jak widać, bruschetta z pomidorami to nie jedyny sposob na przygotowanie tej kanapki.
Komentarze