Ewa Niepytalska

Ziemniaki w mundurkach

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ziemniaki w mundurkach to po prostu kartofle ugotowane bez obierania. Skórka stanowi barierę, dzięki której nie nasiąkają wodą i zachowują swój kształt. Dlatego można ich później użyć do zrobienia zapiekanki, sałatki lub włoskich kopytek gnocchi. Są sycącym dodatkiem do obiadu lub bazą do farszu. Sprawdźcie, jak zrobić uniwersalne ziemniaki w mundurkach z piekarnika.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • sól  3 g

Ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: skórkę ziemniaków dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części o jednakowym rozmiarze. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 30 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki w mundurkach są gotowe za pomocą widelca lub cienkiego, ostrego noża. Jeśli z łatwością przebija miąższ, możemy zakończyć gotowanie.  

  • Krok 3:

    Podanie: odlewamy kartofle i z powrotem kładziemy garnek na palniku, żeby odparować resztę wody. Większe bulwy przekrajamy na połówki. Serwujemy na ciepło do obiadu, z ulubionymi dodatkami.  

Porady

  • Jak długo gotować ziemniaki? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, ponieważ czas obróbki termicznej zależy od wielkości warzywa i jego odmiany. Młode, małe kartofle ze skórką zazwyczaj nie muszą się gotować dłużej niż 15 minut. 
  • Ziemniaki najlepiej komponują się z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Tradycyjni kucharze z Wielkopolski na pewno podadzą je z gzikiem, czyli regionalną potrawą z twarożku.   
  • Kartofle gotuje się lub podpieka bez obierania z wielu powodów. Nie tylko stanowią świetny dodatek do obiadu, ale mogą być też bazą do innych dań, na przykład zapiekanek. Jeśli przyrządzamy kopytka, gnocchi lub zwykłą sałatkę jarzynową, istotne jest, żeby ziemniaki nie nasiąknęły wodą, dlatego gotujemy je w mundurkach.  
  • Warto wykorzystać ziemniaki o jednakowym rozmiarze, najlepiej mini. Łatwiej jest je wtedy równomiernie upiec lub ugotować.  
  • Pieczone ziemniaki w mundurkach to kolejny sposób na przygotowanie tych skromnych warzyw. Po wstępnym gotowaniu przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i obkładamy dowolnymi ziołami, na przykład rozmarynem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200°C. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę.  
  • Do wody, w której gotujemy kartofle, możemy włożyć różne dodatki, które nadadzą daniu aromat, na przykład świeże zioła (tymianek, oregano), zmiażdżony czosnek lub gałkę muszkatołową.  
  • Wiosną i latem najlepiej przyrządzić młode ziemniaki w mundurkach z piekarnika lub ugotowane. Są tak smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie, w towarzystwie kefiru, maślanki lub mizerii. Warto podawać je z nowalijkami, takimi jak koperek, rzodkiewka i świeże ogórki, na przykład w formie sałatki. Świetnie komponują się ze szparagami. Polane sosem holenderskim podbiją każde serce i podniebienie.  
  • Podobnym daniem są pieczone ziemniaki hasselback, z tą różnicą, że nacina się je tak, żeby przypominały harmonijkę. Dzięki temu zioła i przyprawy skutecznie penetrują wnętrze warzywa i nadają mu fenomenalny aromat.     
  • Ziemniak w mundurku stanie się atrakcyjną przekąską, jeśli zapieczemy go z farszem. Możemy go przekroić na pół i wypełnić na przykład boczkiem, cebulką, pieczarkami lub suszonymi pomidorami. Świetnym dodatkiem jest oscypek. Koniecznie wypróbujcie ziemniaki zapiekane z serem. To ciekawe urozmaicenie każdego obiadu lub grilla.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne