Cielęcina w koperkowym sosie

Nietrudne, ale eleganckie danie

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 163 głosów)

Składniki:

  • 40 dag cielęciny bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 starty ząbek)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki krupczatki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, posypać połową mielonego czosnku i majeranku.
  • W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i masło, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu aż się zrumienu.
  • Zalać wrzątkiem, dodać resztę czosnku i majeranku, oraz cebulkę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą i wlać do wrzącej potrawy.
  • Do zagotowanej potrawy dodać śmietanę, sól , pieprz, oraz koperek, wymieszać. Podawać z puree ziemniacznym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy