Szarlotka Tutti Frutti

kruche ciasto z pysznymi jabłkami i delikatną bezą.Rozpływa się w ustach .

ciasto z jabłkamiszarlotkaDeserybeza

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pokrojone jabłka lub powidła jabłkowe (mogą być ew.inne powidła)
  • (na zdjęciu z truskawkami i rabarbarem)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z żółtek.połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczem zagnieść ciasto.Pozdzielić na 3 części,dwie zamrozić.Trzecią częścią wylepić blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.Ubić sztywną bianę z białek,dodawać powoli cukier nadal ubijając,na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.Na wyklejoną ciastem blaszkę nakładamy rozdrobnione owoce lub powidła,ścieramy jedną z zamrożonych części ciasta.Na to wykładamy pianę z białek i ścieramy ostatni kawałek mrożonego ciasta.Pieczemy w 160-170 stopniach przez ok.1 godzinę.Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć pergaminem,aby się nie przypalił wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy