Szarlotka tutti frutti

Szarlotka tutti frutti sprawdzi się zarówno podczas odświętnego spotkania z rodziną czy znajomymi, jak i jako codzienny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Wielość jej wariantów sprawia, że możemy sięgać po nią o każdej porze roku i przygotowywać ją zawsze odrobinę inaczej. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

szarlotka

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 163 głosów)


Szarlotka tutti frutti - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód do szarlotki: Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do dużej miski (białka odkładamy na później). Dodajemy 1/3 cukru, mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy je na 3 części, dwie chowamy do lodówki na około godzinę, a trzecią częścią wylepiamy blachę (posmarowaną uprzednio tłuszczem i posypaną bułką tartą).

  • 2.

    Pianka do szarlotki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając, powoli dodajemy do nich pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

  • 3.

    Szarlotka tutti frutti: Jabłka (lub inne owoce) płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Układamy je na wylepionej ciastem blaszce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika. Jedną z dwóch części ścieramy na tarce i przekładamy na owoce. Na to wykładamy pianę z białek. Ścieramy ostatnią część ciasta i kładziemy ją na wierzchu. Gotową szarlotkę owocową pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160–170 °C. 

Porady

  • Jeżeli wierzch szarlotki tutti frutti zacznie się zbyt mocno rumienić w piekarniku, należy przykryć go papierem pergaminowym. 
  • Ciasto kruche na szarlotkę można wyrobić za pomocą robota kuchennego albo posiekać nożem na stolnicy. W drugim przypadku należy je również dokładnie zagnieść. 
  • Ciasto tutti frutti można przygotować na bazie surowych albo lekko podprażonych jabłek. Żaden z tych wariantów nie jest lepszy od drugiego – wybór należy do was. 
  • Przepis na szarlotkę tutti frutti można modyfikować na wiele sposobów. Część podanych w nim jabłek można zastąpić innymi owocami, takimi jak gruszki, śliwki, truskawki, rabarbar, morele czy brzoskwinie. Ciasto można też przełożyć warstwą domowych powideł
  • Jeśli nie macie czasu, by chłodzić ciasto w lodówce przez całą godzinę, możecie przełożyć je na kilkanaście minut do zamrażalnika – efekt będzie podobny.
  •  Polecamy spróbować również szarlotki tutti frutti z kisielem. Dodaje się go do ubitych już białek jaj. Połączenie delikatnej pianki i kwaskowatego kisielu smakuje wprost wyśmienicie.
     

Notka redakcyjna

Szarlotka tutti frutti – inne przepisy

Szarlotka tutti frutti to - posiłkując się tłumaczeniem z języka włoskiego - ciasto wieloowocowe. Choć najczęściej przyrządza się ją na bazie jabłek, przepis pozostawia naprawdę sporą dowolność w zakresie używanych składników. Możemy przełożyć ją warstwą ulubionych owoców sezonowych, takich jak: gruszki, śliwki, rabarbar, truskawki, morele czy brzoskwinie. Część osób postanawia natomiast pozostać przy samych jabłkach, w czym również nie ma nic złego. Gotowe ciasto będzie po prostu niemal klasyczną (i na pewno pyszną!) szarlotką.

Na ciasto tutti frutti w klasycznej wersji składają się dwie albo nawet trzy warstwy ciasta, przedzielone owocami oraz pianką na bazie białek. Przepis ten można jednak delikatnie modyfikować, np. dodając do masy kakao. Oprócz podstawowej wersji, warto spróbować też szarlotki tutti frutti z budyniem. 

Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? 

Placek tutti frutti najczęściej powstaje na bazie jabłek. Podobnie jak w przypadku każdej innej szarlotki, najlepiej sprawdzą się tu szare i złote renety, antonówki bądź papierówki. Polecamy unikać odmian, które puszczają dużo soku, gdyż grozi to zbyt mocnym namoknięciem ciasta. 

Zaletą wszystkich wymienionych gatunków jest ich kwaskowaty smak, powodujący, że gotowy wypiek nie będzie zbyt słodki. W razie potrzeby upieczone ciasto można po prostu obsypać cukrem pudrem. Gdybyśmy zaś wyjściowo zdecydowali się na najsłodsze odmiany jabłek (np. landsberską), efekt końcowy mógłby nas rozczarować.

Z czym podawać ciasto tutti frutti z owocami?

Gotowa szarlotka z kruszonką smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno. W drugim przypadku najlepiej podać ją z gałką domowych lodów waniliowych lub cynamonowych. Równie dobrze sprawdzi się własnoręcznie przygotowana bita śmietana. 

Przy specjalnych okazjach możemy się pokusić o oblanie wierzchu ciasta tutti frutti sosem waniliowym lub malinowym. Przysporzy nam to wprawdzie nieco więcej pracy, ale rezultat wynagrodzi cały włożony trud. W prostszej wersji można też po prostu obsypać szarlotkę cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy