Kruszonka, to na dobrą sprawę posypka do ciasta. Jednak w czym kryje się jej sekret? Dużą rolę odgrywają proporcje składników! Ciasto musi być kruche i niezbyt twarde. Istotna jest także temperatura i czas pieczenia. Idealna kruszonka będzie równie pyszna w pojedynkę jak i jako dodatek do ciasta. Kruszonka doskonale pasuje do ciasta drożdżowego szarlotki lub do drożdżówek. Sprawdźcie, jak zrobić kruszonkę idelaną!
Jak zrobić kruszonkę: przepis podstawowy
Jest to tradycyjny i bardzo prosty przepis na kruszonkę, która wystarczy na średniej wielkości placek. Istotne jest, aby zachowane były proporcje 2:1:1.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło kroimy na kawałki i wrzucamy z resztą składników do miski.
- Mieszamy składniki ręcznie tak, aby się połączyły. Powstałe ciasto powinno być zwarte. Jeżeli jest zbyt sypkie to dodajemy masła.
- Wstawiamy miskę do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie rozkruszamy kruszonkę na cieście drożdżowym, owocach lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy do zarumienienia (około 20 minut) w temperaturze 190°C. Jeżeli jest to element przepisu na ciasto z owocami to kierujemy się temperaturą z tamtego przepisu.
Jak zrobić kruszonkę: przepis bez masła
Do kruszonki możemy wykorzystać olej lub margarynę. Kruszonka z margaryny wymaga od nas takich samych proporcji jak w podstawowym przepisie. Niżej znajdziecie przepis na kruszonkę z olejem.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru lub cukru pudru
- ½ szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki mieszamy w misce.
- Od razu wyrabiamy kruszonkę i przekładamy ją na ciasto blachę.
- Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Sprawdźcie przepis na jabłka pod kruszonką ->
Jak zrobić kruszonkę: przepis bez glutenu
Możemy zrobić kruszonkę bez glutenu. Bardzo istotne są tutaj składniki, których użyjemy, ponieważ kruszonka ma być równie krucha i smaczna jak ta z klasycznego przepisu.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej lub kukurydzianej
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g masła lub margaryny
- opcjonalnie 150 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
- Mieszamy składniki w misce i rozcieramy aż uzyskamy kruszącą się masę.
- Odstawiamy ją do lodówki na 30 minut.
- Po wyciągnięciu posypujemy nią ciasto, owoce lub blachę.
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.
Sprawdźcie przepisy na desery z rabarbarem ->
Jak zrobić kruszonkę: przepis bez mąki i masła
Ten przepis możemy wykorzystać na przykład do deseru z owocami, zwanego crumble lub jako dodatek do jogurtu.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego lub dwie łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- Opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Wyciągamy je i przekładamy na blachę, ciasto lub prosto na owoce.
- Pieczemy w 180°C około 7-10 minut.