Kruszonka, to na dobrą sprawę posypka do ciasta. Jednak w czym kryje się jej sekret? Dużą rolę odgrywają proporcje składników! Ciasto musi być kruche i niezbyt twarde. Istotna jest także temperatura i czas pieczenia. Idealna kruszonka będzie równie pyszna w pojedynkę jak i jako dodatek do ciasta. Kruszonka doskonale pasuje do ciasta drożdżowego szarlotki lub do drożdżówek. Sprawdźcie, jak zrobić kruszonkę idelaną!

Jak zrobić kruszonkę: przepis podstawowy

Jest to tradycyjny i bardzo prosty przepis na kruszonkę, która wystarczy na średniej wielkości placek. Istotne jest, aby zachowane były proporcje 2:1:1.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło kroimy na kawałki i wrzucamy z resztą składników do miski.
  2. Mieszamy składniki ręcznie tak, aby się połączyły. Powstałe ciasto powinno być zwarte. Jeżeli jest zbyt sypkie to dodajemy masła.
  3. Wstawiamy miskę do lodówki na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozkruszamy kruszonkę na cieście drożdżowym, owocach lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy do zarumienienia (około 20 minut) w temperaturze 190°C. Jeżeli jest to element przepisu na ciasto z owocami to kierujemy się temperaturą z tamtego przepisu.

Jak zrobić kruszonkę: przepis bez masła

Do kruszonki możemy wykorzystać olej lub margarynę. Kruszonka z margaryny wymaga od nas takich samych proporcji jak w podstawowym przepisie. Niżej znajdziecie przepis na kruszonkę z olejem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru lub cukru pudru
  • ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  2. Od razu wyrabiamy kruszonkę i przekładamy ją na ciasto blachę.
  3. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.

Sprawdźcie przepis na jabłka pod kruszonką ->

Jak zrobić kruszonkę: przepis bez glutenu

Możemy zrobić kruszonkę bez glutenu. Bardzo istotne są tutaj składniki, których użyjemy, ponieważ kruszonka ma być równie krucha i smaczna jak ta z klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej lub kukurydzianej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g masła lub margaryny
  • opcjonalnie 150 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy składniki w misce i rozcieramy aż uzyskamy kruszącą się masę.
  2. Odstawiamy ją do lodówki na 30 minut.
  3. Po wyciągnięciu posypujemy nią ciasto, owoce lub blachę.
  4. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.

Sprawdźcie przepisy na desery z rabarbarem ->

Jak zrobić kruszonkę: przepis bez mąki i masła

Ten przepis możemy wykorzystać na przykład do deseru z owocami, zwanego crumble lub jako dodatek do jogurtu.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub dwie łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Wyciągamy je i przekładamy na blachę, ciasto lub prosto na owoce.
  2. Pieczemy w 180°C około 7-10 minut.