Rogaliki z jabłkami to świetny dodatek do codziennej kawy. Idealnie sprawdzą się również na rodzinnym przyjęciu w domu lub spotkaniu z przyjaciółmi. Wyglądają efektownie zapakowane w kartonik. Więc jeśli myślicie o miłym i słodkim upominku dla znajomych, to będą doskonałym wyborem. Po pyszne, półkruche rogaliki każdy chętnie sięgnie, a takie małe co nieco nie wywoła wyrzutów sumienia nawet u osób dbających o linię. Wykonanie ich jest banalnie proste - poniżej znajdziecie przepis na rogaliki z jabłkami jak u babci.
Stockfood
(średnia 4.46 z 162 głosów)
Ciasto: wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z żółtkami, drożdżami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 min.
Jabłka: myjemy je, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki. Następnie kroimy je na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem białym i waniliowym. Delikatnie oprószamy je przesianą przez sitko mąką.
Lepienie rogalików: wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrajamy pół i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 4 mm. Kroimy w kwadraty o wielkości 10×10 cm. Nakładamy po 3 kawałki jabłka i zawijamy rogalik.
Pieczenie: układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkłócamy jajko i smarujemy nim rogaliki z jabłkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy, kiedy zaczną rumienić się na złoty kolor.
Kalorie: 230
Porady
- Do rogalików najlepsze będą kwaśne odmiany jabłek, takie jak antonówki.
- Nie trzeba dodawać mąki do owoców, jeśli nie są one mocno soczyste. Odrobina jednak nie zaszkodzi, a nawet pomoże. Mąka zatrzyma wodę w jabłku i dzięki temu nadzienie będzie bardziej soczyste.
- Prosty myk na to, żeby farsz nie wypływał z rogalika: układamy kwadraty ciasta, obracając je o 45°. Po nałożeniu jabłka, składamy boczne narożniki do środka, a dopiero potem zwijamy ciastko w rogalik.
- Wkładając rogaliki do piekarnika, można posypać je białym cukrem, jeśli lubicie przyjemne chrupanie.
- Zawsze przed podaniem można jeszcze posypać je cukrem pudrem. Proste rogaliki z jabłkami będą wyglądać zjawiskowo, jeśli ozdobicie je lukrem i polewą czekoladową. Wystarczy kilka cienkich paseczków. Możecie posypać je także skórką pomarańczową lub migdałami.
Jako słodkie nadzienie do rogalików odpowiednie będą również jabłka duszone na maśle z cukrem. Należy prażyć je pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jeśli przywierają do garnka, można dodać odrobinę wody, ale nie za dużo – wystarczy pół szklanki – żeby farsz nie zrobił się zbyt płynny.
Można dodać do nich rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub cytryny. W tym wariancie zamiast kwadratów, należy wykroić z ciasta kółka – również o średnicy 10 cm, a następnie zawijać je tak, jak pierogi. Takie rogaliki z jabłkami będą zdecydowanie bardziej słodkie, idealne na deser po niedzielnym obiedzie.
Ciasto na rogaliki z jabłkami możecie zrobić również z samym masłem, bez dodatku drożdży. Tak przygotowane ciasto, przed rozwałkowaniem, powinno chłodzić się w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Można je także włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Aby zaoszczędzić czas, można użyć gotowego ciasta francuskiego ze sklepu. W takim wypadku wystarczy, że przygotujecie jabłka, zwiniecie je w rogaliki i gotowe. Więc gdy przyjaciółka zadzwoni, że wpada za pół godziny, a akurat nie macie nic słodkiego, już wiecie, co robić. Jeśli jednak czas na to pozwoli, polecamy własnoręczne przygotowanie rogalików z ciasta francuskiego.
Komentarze