REKLAMA

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska to szarlotka na biszkopcie z dodatkiem kremowej masy maślanej, pysznym musem jabłkowym i orzeźwiającą galaretką cytrynową. Delikatny, mięciutki biszkopt świetnie komponuje się z warstwą jabłek i kremem na bazie bitej śmietany. Jabłecznik po królewsku możemy dekorować prażonym słonecznikiem, kakao, pistacjami lub dodatkowo cienkimi plasterkami jabłek. Nasz przepis na szarlotkę po królewsku z powodzeniem wystarczy na całą blachę ciasta – jednakże te same proporcje możemy odtworzyć w mniejszej formie, dzięki czemu nasza szarlotka na biszkopcie będzie wyższa. Poniżej podajemy przepis na szarlotkę po królewsku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z jabłkami Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Żółtko białko oddzielanie 1.

    Bazą na szarlotkę po królewsku jest biszkopt – żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczypta (3g) soli, stopniowo dosypując cukier. Do gęstej, sztywnej piany dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość miksujemy. Ciasto na biszkopt przelewamy na blachę / formę do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. 
     

  • Obieranie jabłka 2.

    W tym czasie obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Wlewamy 250 ml (szklankę) wody i zagotowujemy. Gdy będą bulgotać, wsypujemy 2 opakowania (154 g) galaretki cytrynowej. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Masę jabłkową przelać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia.

  • Ubijanie śmietany 3.

    W 80 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie zmiksować z mascarpone. Pod koniec miksowania powoli wlewać żelatynę. Taką masę śmietanowa wyłożyć na biszkopt z jabłkami – to trzecia, ostatnia warstwa szarlotki po królewsku. Szarlotka powinna być schłodzona kilka godzin przed podaniem – dekorujemy ją chrupiącą posypką, plasterkami jabłek lub startą czekoladą czy kakao. 

Porady

  • W naszym przepisie na szarlotkę na biszkopcie, rekomendujemy, by jabłka (po obraniu i po usunięciu gniazd nasiennych) ugotować w gorącej wodzie. Możemy też je usmażyć z dodatkiem cynamonu, kardamonu lub innej korzennej przyprawy. Po usmażeniu wystarczy zalać je wodą i wlać galaretkę cytrynową. 
  • Za sprawą galaretki cytrynowej masa jabłecznika po królewsku ma charakterystyczną konsystencję żelową. Warto pamiętać, że zamiast galaretki cytrynowej, możemy użyć galaretki o innym smaku (np. agrestową). Z kolei, jeśli chcemy całkowicie z niej zrezygnować, to możemy wykorzystać np. agar-agar, czyli powszechnie dostępną substancję żelującą pochodzenia roślinnego. 
  • Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania naszej szarlotki po królewsku, to możemy wykorzystać gotowe biszkopty. Dzięki nim nasze ciasto nie będzie wymagało pieczenia. 
  • Jak udekorować szarlotkę po królewsku? Świetnie sprawdzą się kawałki jabłek, z których możemy wyciąć fantazyjne wzorki czy też poukładać je na szarlotce i lekko zapiec. Dobrze sprawdzi się także kakao, cukier puder, polewa czekoladowa, orzechy włoskie, pistacje czy też prażone płatki migdałów. 
  • Szarlotkę na biszkopcie najlepiej serwować na ciepło w towarzystwie lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym. 
     

Notka redakcyjna

 

Szarlotka – wariacje na temat jabłecznika 


Szarlotka po królewsku, nazywana również jabłecznikiem po królewsku czy też szarlotką na biszkopcie, to zaledwie jeden z wariantów tego pysznego ciasta z jabłkami. Istnieje wiele różnych wariacji na temat szarlotki, które różnią się od siebie niemal wszystkim – łączy je natomiast jedno: jabłka, które również mogą być podawane w różny sposób. Jednakże zdecydowanie najczęściej w przepisach na szarlotkę znajdziemy rekomendację ich podsmażenia. Tradycyjna wersja szarlotki wywodzi się z Francji i składa się z trzech warstw: ciasta kruchego, owoców oraz kruszonki. W polskich wersjach tradycyjnej szarlotki dodaje się również przyprawy korzenne: najczęściej cynamon, kardamon, imbir i goździki. Wśród ciekawych propozycji na temat jabłecznika możemy wskazać m.in. na Tartę Tatin – klasyczną tartę francuską z jabłkami na wierzchu. Nazywa się ją również tartą odwróconą ze względu na charakterystyczny sposób zapiekania. W rodzinie jabłeczników znajduje się również Apple Pie, czyli amerykańska szarlotka, której cechą wyróżniającą jest wierzch w formie kratki.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy