Szarlotka królewska na biszkopcie z musem jabłkowym i bitą śmietaną jest wyjątkowo smaczna i delikatna. W zależności od odmiany jabłek, deser wychodzi mniej lub bardziej słodki. Do musu i bitej śmietany dodajemy galaretkę owocową, która zapewnia świetny smak i doskonałą konsystencję. Po krótkim schłodzeniu w lodówce możemy pokroić szarlotkę królewską na ładne i równe kawałki.
Getty Image
(średnia 4.56 z 147 głosów)
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masa na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy je ze sobą. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka, drobny cukier i rozmieszaną mąkę. Ostrożnie łączymy składniki przy pomocy szpatułki do ciasta.
Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe i wyjmujemy je z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jabłka: myjemy, obieramy ze skórek i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody (ok. 50 ml) i gotujemy na mus na średniej mocy palnika przez ok. 20–30 min. Co jakiś czas mieszamy jabłka, aby się nie przypaliły.
Mus jabłkowy: do gorącego musu dodajemy 100 g galaretki owocowej w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Poncz: wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy go z letnią wodą. Ponczem nasączamy ostygnięty biszkopt.
Krem śmietankowy: w 100 ml gorącej wody rozpuszczamy 50 g galaretki i odstawiamy do przestudzenia. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy zimną, tężejącą galaretkę (ale jeszcze płynną). Miksujemy do połączenia składników na gładki krem.
Składanie ciasta: na biszkopt nasączony ponczem nakładamy mus jabłkowy. Rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy kremem śmietankowym.
Szarlotka królewska jest gotowa: posypujemy ją kakao i wstawiamy do lodówki.
Porady
- Biszkopt na szarlotkę możemy upiec również w kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm.
- Na mus jabłkowy możemy wybrać dowolną odmianę jabłek, np. szarą renetę, jonagold, antonówki, gloster lub lobo.
- Do musu i bitej śmietany możemy dodać galaretkę cytrynową, brzoskwiniową lub pomarańczową. Warto wybrać jasną galaretkę, która nie zmieni koloru kremu i jabłek.
- Aby szarlotka królewska kroiła się na ładne kawałki, należy ją dobrze schłodzić w lodówce (przez min. 2 godz.).
Szarlotkę królewską możemy zrobić także w wersji bez pieczenia – na biszkoptach lub herbatnikach. Wybrane ciastka układamy je ciasno obok siebie na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć dwie warstwy biszkoptów – jedną pod, a drugą na wierzchu musu jabłkowego.
Wybierając ciastka na szarlotkę, warto zwrócić uwagę na skład na opakowaniu. Produkty z olejem palmowym, syropem glukozowo–fruktozowym, emulgatorami i gumą guar nie są zdrowe.
Równie smaczna jest szarlotka z musem jabłkowym i bitą śmietaną na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajek i śmietany. Składniki powinny być zimne, a ciasto trzeba zagnieść szybko. W przeciwnym wypadku powstanie większa ilość glutenu, który sprawi, że wypiek będzie bardziej elastyczny, a mniej kruchy.
Możemy także przygotować szarlotkę królewską na spodzie bezglutenowym. W składnikach zamieniamy mąkę pszenną na kukurydzianą i ziemniaczaną.
Do musu jabłkowego na szarlotkę królewską możemy dodać:
Wierzch można posypać nie tylko kakao, ale także wiórkami z tartej czekolady, mielonymi orzechami lub płatkami migdałów. Do ciasta świetnie pasuje również czekoladowy ganache lub klasyczna polewa z czekolady deserowej.
Komentarze