Tortilla ziemniaczana

Przekąska lub danie śniadaniowe, przepis z ,kuchni Lidla,

Dodany przez:

Tortilla ziemniaczana

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry(ja kroiłam obieraczką do warzyw), Układamy na patelni, zalewamy olejem i smażymy na małym ogniu przez ok.15 minut(ziemniaki powinny być miękkie, a nie usmażone).
  2. Ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy, na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, aż się mocno zarumieni, do miseczki wbijamy jajka, dodajemy pietruszkę i przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy.
  3. Do ziemniaków dodajemy cebulkę i masę jajeczną, całość mieszamy, na patelnię z odrobiną oleju przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy łyżką i smażymy na małym ogniu przez ok.10 minut, tortillę można przerzucić szeroką łyżką(ja mam taką plastikową do naleśników) na drugą stronę by się ściął wierzch, lub włożyć patelnię na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
jajka przekąska tortilla cebula ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze