Tortilla z jajkiem to szybka i prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie lub kolację. Roladki z tortilli z jajkiem, szynką i warzywami są niezwykle smaczne. Podane w formie rulonika, który można dodatkowo podzielić na pół, sprawia, że są poręczne do zjedzenia. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Ciągnący się ser, chrupiąca sałata i słodkie pomidorki dopełniają całości. Zapraszamy po nasz przepis na tortillę z jajkami.
iStock
(średnia 3.33 z 3 głosów)
Przygotowanie jajek: na nieprzywierającą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wbijamy 2 jajka. Solimy i posypujemy pieprzem. Na niewielkim ogniu smażymy do ścięcia białka oraz ulubionej konsystencji żółtka, przekładamy na talerz.
Przygotowanie sera: ścieramy go na dużych oczkach lub bardzo drobno kroimy.
Przygotowanie warzyw: sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy. Umyte pomidorki kroimy w plasterki.
Wykończenie dania: na patelnię, na której smażone były jajka kładziemy tortillę, posypujemy serem. Zmniejszamy ogień. Na rozpuszczający się ser kładziemy szynkę, sałatę, pomidorki oraz usmażone jajka.
Serwowanie: tortillę z jajkiem zsuwamy z patelni na talerz i zwijamy jak klasycznego wrapa w rulonik.Serwowanie: tortillę z jajkiem zsuwamy z patelni na talerz i zwijamy jak klasycznego wrapa w rulonik.
Porady
- Jajka możemy przygotować także jako jajecznicę lub omlet. I po wyłożeniu na tortillę dodać pozostałe składniki.
- W tortilli z jajkiem zamiast mozzarelli można dodać inny, bardziej wyrazisty ser, np. gruyere lub typu blue.
- Kilka kaparów przyjemnie i delikatnie zakwasi potrawę. A jajka warto posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
- Przed dodaniem sera na tortillę możemy ją najpierw posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym na bazie passaty.
- Schłodzone ruloniki można pokroić, spiąć wykałaczkami i podać na przyjęciu.
Komentarze