Hiszpańska zupa czosnkowa

Ocena:

4.54 (173)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Aromatyczne i pikantne chorizo świetnie podkreśla łagodny smak zupy.

Składniki:

  • bulion drobiowy  1 l

  • chorizo  100 g

  • jajka  4 szt.

  • olej  40 ml

  • czosnek  5 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • papryka wędzona  0.5 łyżeczki

  • tymianek  1 łyżeczka

Hiszpańska zupa czosnkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Purée z czosnku: olej rozgrzewamy w garnku na małym ogniu. Wrzucamy czosnek podzielony na ząbki, ale w łupinkach, i smażymy delikatnie przez 15–20 min, często mieszając, aż skórki będą złociste, a miąższ stanie się miękki. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gdy lekko ostygną, wyciskamy z ząbków słodki miąższ, odrzucając skórki. Miksujemy na purée.

  • Krok 2:

    Chorizo: kroimy w plasterki i wrzucamy na ten sam tłuszcz, w którym przyrządzaliśmy czosnek. Smażymy, aż będzie chrupiące.

  • Krok 3:

    Zupa czosnkowa: do chorizo dodajemy tymianek i czosnkowe purée. Dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką i wlewamy gorący bulion. Doprowadzamy do wrzenia i delikatnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo, ewentualnie z grzankami. 

Porady

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne