Smażone kalmary

Doskonała przekąska dla fanów owoców morza - smażone kalmary. Do podania pasują cząstki cytryny, ale smażone kalmary będą pyszne z dodatkowym sosem koktajlowym lub aioli.

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
380.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 239 głosów)

Składniki:

  • 60 dag oczyszczonych tuszek kalmarów lub kalmarów pokrojonych w krążki (ew. mrożone)
  • 10 dag mąki
  • jajko
  • 1/8 l białego wina
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  • sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z oliwą i winem, dodać żółtko, pianę z białka, doprawić solą i dobrze wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
  • ■ Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Krążki kalmarów partiami zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor około 8–10 minut. Smażone kalmary podawać gorące z cząstkami cytryny i sosem alioli.

Kalorie: 380.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy