Smażone kalmary

Doskonała przekąska dla fanów owoców morza - smażone kalmary. Do podania pasują cząstki cytryny, ale smażone kalmary będą pyszne z dodatkowym sosem koktajlowym lub aioli.

Dodany przez:

Smażone kalmary

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.52 z 46 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag oczyszczonych tuszek kalmarów lub kalmarów pokrojonych w krążki (ew. mrożone)
  • 10 dag mąki
  • jajko
  • 1/8 l białego wina
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie

  1. ■ Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z oliwą i winem, dodać żółtko, pianę z białka, doprawić solą i dobrze wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
  2. ■ Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Krążki kalmarów partiami zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor około 8–10 minut. Smażone kalmary podawać gorące z cząstkami cytryny i sosem alioli.
owoce morza przekąski Francja przekąska kalmary smażone kalmary
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze