Smażone kalmary

Smażone kalmary - doskonała przekąska dla fanów owoców morza. Do podania pasują cząstki cytryny, ale smażone kalmary będą pyszne z dodatkowym sosem koktajlowym lub aioli.

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
380.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 240 głosów)

Kroki wykonania:

  • kalmary1.Jak zrobić smażone kalmary w panierce? Jeśli mamy do dyspozycji mrożone kalmary, najpierw musimy je rozmrozić. Następnie tuszki kalmarów kroimy w krążki.
  • zoltko2.Czas na panierkę do kalmarów. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z oliwą i winem, dodajemy żółtko, pianę z białka, doprawiamy solą i dobrze mieszamy na gładkie, jednolite ciasto na smażone kalmary.
  • cytryna3.Na głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze olej. Krążki kalmarów partiami zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor około 8–10 minut. Smażone kalmary podawać gorące - takie są najsmaczniejsze i chrupiące, z cząstkami cytryny do skropienia i sosem alioli.

Kalorie: 380.00

Porady

Smażone kalmary w panierce to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej - w formie fritto misto sprzedawane są jako swego rodzaju uliczny fast food. Aby smakowały perfekcyjne - owoce morza nie były surowe, a panierka równomiernie się zarumieniła, przyda się frytura, ale w domowych wymiarach. Ciekawym rozwiązaniem są garnki do smażenia - specjalny wkład ułatwia sprawne umieszczenie produktów do smażenia - w tym kalmary w cieście - a po chwili uzyskanie perfekcyjnej chrupiącej przekąski. Można też zaopatrzyć się w pojedyncze sitko, które pasuje do standardowych garnków. Wybierzcie sprzęt dla siebie i pod swoją kuchnię, aby szybko i prosto robić m.in. smażone kalmary.

Notka redakcyjna

Smażone kalmary nie należą do najbardziej dietetycznych dań. To jednak przekąska, na którą od czasu do czasu warto się skusić. Smażone kalmary - kalorie możemy im nieco ująć, jeśli dobrze osączymy kawałki na ręczniku papierowym i nie przesmażymy całego dania. Smażone kalmary mają często kaloryczne dodatki, jak frytki czy sos aioli - będąc na diecie redukcyjnej postawmy raczej na sok z cytryny i bukiet świeżych warzyw czy inną sałatkę bez kalorycznych sosów. Takie smażone kalmary jako jeden z elementów jadłospisu nie powinny wzbudzić poczucia winy, jeśli na co dzień dbamy o zbilansowane menu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 5 min.
SMAŻONE PARÓWKI
pycha !

kasika1906

SMAŻONE PARÓWKI