Smażone kalmary

Smażone kalmary to doskonała przekąska dla fanów owoców morza. Kalmary są coraz łatwiej i częściej dostępne w super marketach - bez problemy znajdziemy je w dziale z mrożonkami. Warto odwiedzając targ rybny rozejrzeć się, czy znajdziemy na nim świeże kalmary - przepis na nie jest banalnie prosty. Smażone kalmary można je podawać z cząstkami cytryny, domowym sosem koktajlowym lub aioli. Kalmary w panierce dobrze wypadną w towarzystwie chrupiących frytek i świeżej, zielonej sałatki - smak takiego zestawu przeniesie każdego do nadmorskiej restauracji i przypomni ciepłe wakacje.

dodany przez: mojegotowanie

Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 240 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kalmary 1.

    Jak zrobić smażone kalmary w panierce? Jeśli mamy do dyspozycji mrożone kalmary, najpierw musimy je rozmrozić. Następnie tuszki kalmarów kroimy w krążki.

  • zoltko 2.

    Czas na panierkę do kalmarów. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z oliwą i winem, dodajemy żółtko, pianę z białka, doprawiamy solą i dobrze mieszamy na gładkie, jednolite ciasto na smażone kalmary.

  • cytryna 3.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze olej. Krążki kalmarów partiami zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor około 8–10 minut. Smażone kalmary podawać gorące - takie są najsmaczniejsze i chrupiące, z cząstkami cytryny do skropienia i sosem alioli.

Kalorie: 380

Porady

  • Warto przed smażeniem namoczyć przez kilka godzin pokrojone kalmary w mleku. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Jeśli jednak zależy nam na czasie, można ten krok pominąć.
  • Kalmary należy smażyć partiami. Wrzucenie do garnka zbyt dużej ilości owoców morza spowoduje, że temperatura oleju się obniży, a przekąska nie będzie idealnie chrupiąca.
  • Kalmary w panierce należy smażyć na głębokim tłuszczu. Można do tego celu wykorzystać domową frytkownicę lub rozgrzać olej w garnku i skorzystać z łyżki do smażenia.
  • Należy pilnować frytownicy/ garnka, ponieważ smażone kalmary bardzo szybko się zarumieniają.

Notka redakcyjna

Jak smażyć kalmary?

Jak smażyć kalmary? Przepis na smażone kalmary w panierce to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej - w formie fritto misto sprzedawane są jako swego rodzaju uliczny fast food. Aby smakowały perfekcyjne - owoce morza nie były surowe, a panierka równomiernie się zarumieniła, przyda się frytura, ale w domowych wymiarach. Ciekawym rozwiązaniem są garnki do smażenia - specjalny wkład ułatwia sprawne umieszczenie produktów do smażenia - w tym kalmary w cieście - a po chwili uzyskanie perfekcyjnej chrupiącej przekąski. Można też zaopatrzyć się w pojedyncze sitko, które pasuje do standardowych garnków. Wybierzcie sprzęt dla siebie i pod swoją kuchnię, aby szybko i prosto robić m.in. smażone kalmary.

Dieta a smażone kalmary

Smażone kalmary nie należą do najbardziej dietetycznych dań. To jednak przekąska, na którą od czasu do czasu warto się skusić. Smażone kalmary - kalorie możemy im nieco ująć, jeśli dobrze osączymy kawałki na ręczniku papierowym i nie przesmażymy całego dania. Smażone kalmary mają często kaloryczne dodatki, jak frytki czy sos aioli - będąc na diecie redukcyjnej postawmy raczej na sok z cytryny i bukiet świeżych warzyw czy inną sałatkę bez kalorycznych sosów. Takie smażone kalmary, jako jeden z elementów jadłospisu, nie powinny wzbudzić poczucia winy, jeśli na co dzień dbamy o zbilansowane menu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy