Zupa krem z cukinii

Aksamitna i delikatna zupa krem z cukinii sprawdzi się też w diecie najmłodszych. Jednak zamiast grzanek czy groszku ptysiowego, najlepiej podać ją z ekspandowanym amarantusem.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cukinie
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml wody
  • amarantus ekspandowany

Przygotowanie

  1. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki cukinie i marchewkę oraz posiekaną natkę. Zalewamy wodą, gotujemy ok. 30 min.
  2. Zdejmujemy z ognia, ew. przyprawiamy, na gorąco miksujemy blenderem. Przed podaniem posypujemy amarantusem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

zupa krem z cukinii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy