Zupa krem z cukinii

Aksamitna i delikatna zupa krem z cukinii sprawdzi się też w diecie najmłodszych. Jednak zamiast grzanek czy groszku ptysiowego, najlepiej podać ją z ekspandowanym amarantusem.

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cukinie
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml wody
  • amarantus ekspandowany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki cukinie i marchewkę oraz posiekaną natkę. Zalewamy wodą, gotujemy ok. 30 min.
  • Zdejmujemy z ognia, ew. przyprawiamy, na gorąco miksujemy blenderem. Przed podaniem posypujemy amarantusem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy