Tatar z tuńczyka z awokado

Tuńczyk to przepyszna ryba - można ją smażyć, grillować, ale i jeść na surowo. Oto tatar z tuńczyka z awokado.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tatar

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 161 głosów)

Tatar z tuńczyka z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki.

  • 2.

    Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.; Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy drugą połówką limonki i listkami świeżej kolendry.

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy