Tatar z tuńczyka z awokado

Tuńczyk to przepyszna ryba - można ją smażyć, grillować, ale i jeść na surowo. Oto tatar z tuńczyka z awokado.

tatar

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)

Składniki:

  • 10 dag świeżego tuńczyka
  • 2-cm kawałek świeżego imbiru
  • mały ogórek
  • 3 gałązki świeżej natki kolendry
  • dymka
  • dojrzałe awokado
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z limonki
  • 1,5 łyżki sosu ostrygowego
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • limonka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.
  • Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy cząstką limonki i listkami świeżej kolendry.

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy