Tatar z tuńczyka z awokado

Ocena:

4.46 (164)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Tuńczyk to przepyszna ryba - można ją smażyć, grillować, ale i jeść na surowo. Oto tatar z tuńczyka z awokado.

Składniki:

  • tuńczyk  100 g

  • korzeń imbiru  20 g

  • ogórek  150 g

  • kolendra  3 gałązki

  • awokado  1 szt.

  • dymka  1 szt.

  • sól  1 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • limonka  1 szt.

  • sos ostrygowy  2 łyżki stołowe

  • sos rybny  1 łyżka stołowa

  • olej z pestek winogron  3 łyżki stołowe

Tatar z tuńczyka z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki.

  • Krok 2:

    Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.; Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy drugą połówką limonki i listkami świeżej kolendry.

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne