Bataty faszerowane botwinką i sałatką to zupełnie nietypowy sposób na wykorzystanie młodych listków buraków. W tej wersji powinny zasmakować nawet tym, którzy zwykle za nimi nie przepadają. Słodkie bataty z piekarnika smakują pysznie! Można przygotować je na lekką kolację lub lunch, a nawet na obiad.
Bataty faszerowane botwinką i sałatą / fot. stockfood
(średnia 4.48 z 143 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Przygotowujemy duże kawałki folii aluminiowej, smarujemy je masłem, posypujemy solą i zawijamy w nie bataty, które następnie pieczemy przez 30–40 min.
Rozgrzewamy grill. Szalotkę i czosnek szklimy na oleju, dokładamy łodyżki botwinki, smażymy 2–3 min, następnie dodajemy liście. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pomidorki, cebulę, papryki i awokado mieszamy z sosem z octu, soku z cytryny, musztardy, soli, pieprzu, miodu i oliwy. wstępnie upieczone bataty w folii kładziemy na 10 min. wokół żaru grilla węglowego i od czasu do czasu obracamy je.
Śmietanę łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Otwieramy folię, rozchylamy bataty. Napełniamy botwiną lub sałatką, albo jednym i drugim. Podajemy z dipem śmietanowym.
Porady
W przepisie na bataty faszerowane botwinką i sałatką wykorzystujemy:
- bataty - duże, wyszorowane i osuszone
- masło - rozpuszczone
- szalotkę - drobno posiekaną
- czosnek - drobno posiekany
- botwinkę - opłukaną, łodygi pokrojone w 2-cm kawałki
- gałkę muszkatołową - świeżo startą
- pomidorki - kolorowe, przekrojone
- czerwoną cebulę - pokrojoną w talarki
- zieloną paprykę - ostrą, pokrojoną w krążki
- czerwoną paprykę typu ramiro, pokrojoną w cienkie krążki
- awokado - małe, pokrojone w kostkę
- ocet winny - biały
- musztardę - łagodną
- miód - płynny
Bataty faszerowane botwinką i sałatką to bardzo smaczne danie. Słodycz batatów dobrze komponuje się ze smakiem warzyw, na przykład ostrych papryczek. Jeśli jednak nie lubicie batatów, możecie zastąpić je zwykłymi ziemniakami. Ważne, żeby ziemniaki były duże, bo dzięki temu będzie łatwiej je nafaszerować. Powinniśmy też wybrać odmianę ziemniaka, która nie rozpada się po upieczeniu.
Komentarze