Tarta z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Tarta z kozim serem
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Masło topimy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy 10 min, aż się zezłoci. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy 2–3 min. Studzimy. Z rozmrożonego ciasta wycinamy krążek, układamy go na pergaminie i rozprowadzamy cebulę z czosnkiem, pozostawiając wolne około 1 cm brzegu. Na to wykładamy kozi ser i pomidorki przekrojone na pół. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem.
Tartę przenosimy na gorącą blachę i pieczemy 15–20 min, aż ciasto urośnie i zezłoci się, a pomidory będą miękkie i soczyste. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 5 min. Skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i posypujemy listkami tymianku. Z francuskiego ciasta możemy przygotować Pomidorową tartę tatin: 90 dag podłużnych pomidorów przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem.
Na dnie formy do tarty karmelizujemy 3 łyżki cukru z 3 łyżkami octu winnego, do karmelu dodajemy 1/4 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku w plasterkach, po 2–3 gałązki posiekanego tymianku i rozmarynu. Pieczemy 2 godz. w temp. 130°C. Przykrywamy ciastem i pieczemy 20–25 min w temp. 200°C. Przekładamy na talerz ciastem do dołu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze