Bakłażan zapiekany pod kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bakłażany przeciąć na pół, część miąższu wydrążyć i pokroić w kostkę. Połówki bakłażana naciąć w środku nożem, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku i połową tymianku. Ułożyć na blasze, przykryć folią aluminiową i piec ok. 25 min w temp. 180°C, aż zmiękną.
Papryki oczyścić, pokroić w kostkę, cukinie także pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pozostały czosnek posiekać, cebule obrać i pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię, paprykę i miąższ z bakłażanów, poddusić. Na końcu dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dodać resztę tymianku i dusić kilka minut. Nadzienie włożyć do wcześniej upieczonych połówek bakłażanów, przykryć plastrami sera koziego, polać miodem i zapiekać 15 min. Gorące bakłażany można podać z sosem pomidorowym lub zredukowanym octem balsamicznym.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze