Bakłażan zapiekany pod kozim serem

Ocena:

4.45 (151)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
Przepisy na faszerowane warzywa - Bakłażan zapiekany pod kozim serem

Składniki:

  • 3 dorodne bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 3 kolorowe papryki średniej wielkości
  • 3 małe cukinie
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 kg sera koziego dojrzałego
  • miód wielokwiatowy

Bakłażan zapiekany pod kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany  przeciąć  na  pół, część miąższu wydrążyć i pokroić w kostkę.  Połówki bakłażana naciąć w środku nożem, skropić  oliwą,  oprószyć  solą,  pieprzem,  posiekanym  ząbkiem czosnku i połową tymianku. Ułożyć  na  blasze,  przykryć  folią aluminiową  i  piec  ok.  25  min w temp. 180°C, aż zmiękną.
  • Papryki oczyścić, pokroić w kostkę, cukinie także pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pozostały czosnek posiekać, cebule  obrać  i  pokroić  w  kostkę.
  • W rondlu rozgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać  cukinię,  paprykę  i  miąższ z bakłażanów,  poddusić.  Na końcu  dodać  pomidory,  przyprawić  solą  i  pieprzem,  dodać resztę tymianku i dusić kilka minut. Nadzienie włożyć do wcześniej upieczonych połówek bakłażanów,  przykryć  plastrami sera  koziego,  polać  miodem i zapiekać 15 min. Gorące bakłażany można podać z sosem pomidorowym lub zredukowanym octem balsamicznym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne