Agnieszka Pietroń

Szparagi w sosie beszamelowym

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Szparagi w sosie beszamelowym to klasyczne połączenie, które nigdy się nie znudzi. Warto przygotować je wiosną, kiedy trwa sezon na te pyszne warzywa. Potrawa z powodzeniem może pełnić funkcję przystawki, lekkiego śniadania lub kolacji. Szparagi w sosie beszamelowym wyśmienicie komponują się z ugotowanymi ziemniakami, pieczonym mięsem i rybami.

Składniki:

  • szparagi  400 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka pszenna  25 g

  • masło  35 g

  • mleko  300 ml

  • parmezan  40 g

  • gałka muszkatołowa  1 g

Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • Krok 2:

    Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Układamy je w szerokim naczyniu żaroodpornym, a następnie skrapiamy niewielką ilością oliwy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie ze szparagami i odstawiamy na bok.

  • Krok 3:

    Sos beszamelowy: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Wsypujemy mąkę. Łączymy składniki ze sobą, aż powstanie gładki krem. Nie przerywając mieszania, partiami wlewamy mleko. Gotujemy chwilę, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy gałkę muszkatołową, 20 g parmezanu i mieszamy. Gdy zauważymy, że ser się rozpuścił, zdejmujemy garnek z ognia, a następnie polewamy gorącym sosem szparagi.

  • Krok 4:

    Pieczenie: szparagi w sosie beszamelowym posypujemy pozostałą ilością parmezanu i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.

Porady

  • Gotowe szparagi w sosie beszamelowym możemy posypać świeżą i posiekaną natką pietruszki, koperkiem bądź szczypiorkiem. Upieczone warzywa świetnie smakują podane w towarzystwie świeżego pieczywa, smażonej ryby, a nawet ugotowanych ziemniaków. To również świetny pomysł na lekką oraz elegancką przystawkę.
  • Podczas przygotowywania beszamelu, należy pamiętać, żeby składniki mieszać energicznie. Ponadto gotujemy sos przeważnie na małej mocy palnika, a pod koniec delikatnie zwiększamy ogień. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wyjdzie on idealnie kremowy i nie przypali się.
  • Parmezan z powodzeniem zastąpimy innym żółtym serem. Sprawdzi się tutaj cheddar, gouda oraz radamer. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pominąć ten składnik. W takiej sytuacji danie będzie delikatniejsze w smaku.
  • Wybierajmy świeże, młode szparagi. Takie warzywa odznaczają się jednolitym zielonym kolorem oraz zamkniętymi główkami.
  • Jeśli mamy ochotę, danie możemy wykonać z dodatkiem białych szparagów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że mają one włóknistą skórkę, więc trzeba je wcześniej obrać.
  • Potrawę przygotujemy również bez użycia piekarnika. Należy wtedy zblanszować szparagi. Oznacza to, że wrzucamy je na 3-4 minuty do wrzątku. Następnie wykładamy je na talerz i polewamy gotowym sosem beszamelowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne