Szparagi z masłem i tartą bułką

Szparagi z masłem i tartą bułką

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.56 z 157 głosów)

Składniki:

  • pęczek zielonych
    szpargów
    pęczek białych
    szpargów
    6 młodych ziemniaków
    łyżka masła
    łyżka tartej bułki
    sól, cukier

Rodzaj diety:

Szparagi z masłem i tartą bułką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przyrządzenie tej potrawy zaczynamy już w sklepie. To tam należy wybrać świeże szparagi. Białe nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ pozbawimy je skórki. Zielonych raczej nie powinno się obierać. Świeżość sprawdzamy, ściskając zdrewniałą końcówkę. Dobrze, jeśli wycieka z niej sok. Potarte dwa szparagi powinny też charakterystycznie skrzypieć. Ich główki mają być zwarte.

    Szparagi myjemy i osuszamy. Białe obieramy ostrym nożykiem. Wszystkim odcinamy ok. 2–4 cm zdrewniałej końcówki. Oczywiście szparagi najlepiej ugotować na stojąco, w wysokim garnku. Wystawać powinny tylko główki. Wodę lekko solimy, dodajemy szczyptę cukru. Zielonym wystarczy 10 min gotowania, białym kwadrans. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli nie mamy odpowiedniego garnka, możemy je lekko udusić w naczyniu na leżąco. Po wyjęciu podawać z roztopionym masłem, tartą bułką i ziemniakami.

Porady

Zobacz też: szparagi pieczone z dipem boczkowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy