Szparagi z bułka tartą uwodzą swoim maślanym aromatem i delikatną konsystencją. Bez problemu przygotujemy je w 20 minut. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa lub ugotowanych ziemniaków. A podane w towarzystwie usmażonego jajka stanowią ciekawą propozycję na śniadanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na szparagi z masłem i bułką tartą.
Getty Images
(średnia 4.56 z 157 głosów)
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Do garnka wlewamy wodę, szczyptę soli i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy szparagi. Gotujemy je przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz odkładamy na talerz.
Smażenie: masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą i całość smażymy przez 1-2 minuty.
Szparagi z bułką tartą: szparagi polewamy masłem z bułką tartą.
Porady
- Szparagi z bułką tartą najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu. Niezjedzone danie przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 1-2 dni.
- Wybierajmy dobrej jakości szparagi. Powinny one być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu i zamkniętych główkach.
- Gotowe danie możemy posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Składniki należy wcześniej dokładnie umyć oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Zielone szparagi z powodzeniem zastąpimy białymi. Pamiętajmy jednak, że cechują się one włóknistą skórką. W związku z tym należy je wcześniej obrać.
- Bułkę tartą z łatwością przygotujemy w domu. To świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego, czerstwego pieczywa. Wystarczy, że je zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej sprawdzi się tutaj pszenna bułka lub bagietka. W ostateczności możemy sięgnąć również po chleb.
- Szparagi możemy podsmażyć z bułka tartą i masłem na patelni. W takim wydaniu warzywa będą odznaczać się lekko chrupiącą skórką.
Szparagi z bułką tartą niekiedy podajemy solo. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się na lekkie śniadanie lub kolację. Poza tym to proste danie możemy podać również w towarzystwie:
Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo chrupiące szparagi, polecamy je upiec. W takiej sytuacji oczyszczone warzywa obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Żeby wzbogacić ich smak, możemy posypać je dodatkowo startym żółtym serem. Następnie układamy je na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10-15 minut w 180°C. Gotowe danie podajemy solo lub w towarzystwie mięsa, ziemniaków bądź jajek.
Szparagi możemy również przygotować z dodatkiem:
Komentarze