Szparagi z szynką w sosie holenderskim

Przepisy na szparagi - szparagi z szynką w sosie holenderskim

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sos holenderski przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 151 głosów)

Składniki:

  • jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml sklarowanego masła
  • po 10 białych i zielonych szparagów
  • 2 łyżki zimnego masła
  • po 2 plasterki szynki parmeńskiej lub gotowanej
  • 5 dag oscypka w cienkich plastrach

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Szparagi z szynką w sosie holenderskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na szparagi - szparagi z szynką w sosie holenderskim
  • Przepisy ze szparagami
  • wiosenne szparagi z szynką
  • Jajko
  • sok z cytryny miksujemy wraz z przyprawami w wysokim naczyniu
  • dodając porcjami roztopione  ciepłe  masło,  aż  sos zgęstnieje. Oczyszczone i opłukane szparagi blanszujemy ok. 4 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Osączamy i obsmażamy na rozgrzanym maśle
  • wyjmujemy i na tym samym maśle podsmażamy plasterki szynki.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki oscypka
  • na nich szparagi wraz z podsmażoną wędliną
  • polewamy wszystko przygotowanym sosem holenderskim.  Zapiekamy  4–5  min (pod rozgrzanym grillem).
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy