Pieczone szparagi zawijane w plastry oscypka

Chrupiące, smakowite pieczone szparagi zawijane w oscypek, który pysznie roztopi się w piekarniku. Doskonała wegetariańska, sezonowa przekąska, gotowa w kilka chwil!

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Składniki:

  • 2 pęczki cieniutkich zielonych szparagów
  • duży oscypek
  • masło lub olej do smarowania
  • sól i pieprz
  • utłuczone w moździerzu
  • nasiona kolendry do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szparagi
  • myjemy
  • osuszamy
  • odłamujemy zdrewniałe końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy oscypka w długie i cieniutkie plastry-wstążeczki.
  • Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem lub olejem. Szparagi albo układamy w wiązeczki i zawijamy w oscypkowe wstążki po kilka naraz
  • albo robimy tak z każdym szparagiem osobno.
  • Smarujemy roztopionym masłem lub olejem. Posypujemy solą
  • pieprzem i kolendrą.
  • Pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C
  • pilnując aby szparagi pozostały jędrne. Podajemy jak najszybciej.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy