Chrupiące, smakowite pieczone szparagi zawijane w oscypek, który pysznie roztopi się w piekarniku. Doskonała wegetariańska, sezonowa przekąska, gotowa w kilka chwil!
Składniki:
2 pęczki cieniutkich zielonych szparagów
duży oscypek
masło lub olej do smarowania
sól i pieprz
utłuczone w moździerzu
nasiona kolendry do smaku
Pieczone szparagi zawijane w plastry oscypka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szparagi
myjemy
osuszamy
odłamujemy zdrewniałe końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy oscypka w długie i cieniutkie plastry-wstążeczki.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem lub olejem. Szparagi albo układamy w wiązeczki i zawijamy w oscypkowe wstążki po kilka naraz
albo robimy tak z każdym szparagiem osobno.
Smarujemy roztopionym masłem lub olejem. Posypujemy solą
pieprzem i kolendrą.
Pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C
pilnując aby szparagi pozostały jędrne. Podajemy jak najszybciej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018