Szparagi z piekarnika to jeden z pomysłów na wykorzystanie nowalijek. Najczęściej gotuje się je lub grilluje, ale z powodzeniem można je też piec. Doskonale smakują po prostu skropione oliwą i sokiem z cytryny, ale także świetnie łączą się różnymi dodatkami, takimi jak parmezan i pomidorki cherry. Pyszne, letnie danie fantastycznie uzupełni każdy obiad, będzie też idealne na lekką przekąskę. Jak zrobić szparagi pieczone? Podpowiadamy.
Getty/iStock
(średnia 4.17 z 186 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szparagi: myjemy, osuszamy i odłamujemy ich zdrewniałe końce. Smarujemy je oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie: szparagi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy je przez około 10–15 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie i rumiane. Uważamy, żeby nie przypalić delikatnych główek warzywa.
Podanie: szparagi z piekarnika serwujemy na ciepło, skropione świeżym sokiem z cytryny.
Porady
- Zielone szparagi mają cienką skórkę, dlatego po opłukaniu i odcięciu końcówek można je od razu upiec. Nie wymagają obierania.
- Szparagi z piekarnika będą mieć wyrazistą nutę, jeśli do ich skropienia wykorzystamy aromatyzowaną oliwę z chili lub z bazylią. Możemy je także połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Wiosną z pewnością furorę na naszych stołach zrobią pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy, że przekroimy je na połówki, posypiemy gruboziarnistą solą i lekko podpieczemy. Dodają szparagom świeżej, kwaskowej nuty. Polane sosem z octu balsamicznego zachwycą każde podniebienie.
- Świeże, zielone szparagi powinny być poddane obróbce termicznej przez możliwie jak najkrótszy czas. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i minerałów. Bez względu na to, czy chcemy przygotować je na parze, na grillu czy też mamy ochotę na szparagi pieczone, warto o tym pamiętać. Nie powinny one spędzić w piekarniku więcej niż 15 minut. Wszystko jednak zależy od tego, jak grube są ich łodygi.
- Nie wyrzucajmy końcówek szparagów. Możemy za ich pomocą przyrządzić sos, bulion warzywny lub aksamitną zupę krem.
- Szlachetne, jadalne pędy, które są gwiazdą naszego przepisu, świetnie komponują się z twardym, włoskim serem dojrzewającym. Wystarczy oprószyć nim łodygi tuż przed zapieczeniem lub użyć go do dekoracji dania. Pieczone szparagi z parmezanem możemy także posypać posiekanymi migdałami.
Szparagi pieczone w piekarniku mogą być samodzielną potrawą, przekąską lub warzywnym dodatkiem do głównego dania. Najlepiej komponują się z maślanymi sosami, jajkiem w koszulce lub sadzonym i młodymi ziemniakami. Można podawać je z delikatną rybą pieczoną w pergaminie lub stekiem wołowym. Szparagi z sosem holenderskim to klasyczne połączenie, które nigdy nam się nie znudzi. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i śniadaniowych zestawów. Ten sos bazowy zaczerpnięty z tradycyjnej francuskiej kuchni przygotowuje się na maśle, żółtkach i soku z cytryny. Możemy także nieco go wzbogacić za pomocą białego wina, szalotki i estragonu. Dzięki temu powstanie aromatyczny, maślany sos berneński. Szparagi zielone z piekarnika warto podawać w towarzystwie świeżej sałatki, najlepiej z nowalijek, takich jak rzodkiewka, sałatka, szczypiorek i świeży ogórek lub pomidorki.
Zielone szparagi w piekarniku stają się rumiane i lekko chrupiące. Możemy posypać je serem i orzechami i zjeść od razu lub wykorzystać do stworzenia różnego rodzaju zapiekanek, zup, makaronów i omletów. Pomysłów na zapiekane szparagi jest całe mnóstwo, a my podrzucamy niektóre z nich:
Komentarze