Pieczone szparagi z parmezanem i pomidorkami

Najczęściej gotuje się je lub grilluje, ale szparagi można też piec! Szparagi z piekarnika doskonale łączą się z parmezanem i pomidorkami cherry. Pyszne, letnie danie fantastycznie uzupełni każdy obiad, będzie też idealne na lekką kolację. Jak zrobić szparagi pieczone? Podpowiadamy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki Przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szparagi zielone białe 1.

    Szparagi z piekarnika to prosty przepis. Łodygi oczyszczamy i układamy na jednej połowie w naczyniu do pieczenia. Na drugiej układamy pomidorki cherry przecięte na pół. Oprószamy obficie solą, pieprzem, skrapiamy olejem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż szparagi zmiękną nieco i zaczną się rumienić. Szparagi pieczone w piekarniku będą gotowe po około 15 minutach.

  • Ocet balsamiczny 2.

    W czasie, gdy szparagi w piekarniku zaczynają się rumienić, przygotowujemy sos. Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i gotujemy na średnim ogniu 15–20 min, aż zmniejszy się jego objętość i zacznie gęstnieć. Pieczone szparagi skrapiamy sosem i razem z pomidorkami podajemy na ciepło.

Porady

  • Szparagi zielone mają cienką skórkę, więc po opłukaniu i odcięciu końcówek można je od razu gotować. Białe szparagi wymagają wcześniejszego obrania!
  • W przepisie olej warto zastąpić aromatyczną oliwą z oliwek. Szparagi z piekarnika będą mieć wyrazistą nutę, jeśli wykorzystamy oliwę z chili lub z bazylią. 
  • Sos z octu balsamicznego można zastąpić kupionym w sklepie kremem z octu balsamicznego, który jest delikatnie słodki i kwaśny. Pieczone szparagi będą świetnie smakować skropione każdym z nich. 
     

Notka redakcyjna

Jak obrać szparagi?

Maj i czerwiec to szczyt sezonu na szparagi! Wtedy można w sklepach i na targowiskach dostać pyszne, świeże i w miarę tanie warzywa. Sposobów na przyrządzenie szparagów jest wiele. Zanim jednak podpowiemy, jak zrobić szparagi pieczone w piekarniku, warto odpowiedzieć na pytanie, jak obrać szparagi? Białe szparagi rosną pod ziemią, ich skórka jest twarda, a końcówki mogą być zdrewniałe. Szparagi te należy bezwzględnie obrać. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw.  Zielone szparagi mają delikatniejszą skórkę, można je również obrać, jednak nie jest to niezbędne. Przed gotowaniem lub pieczeniem należy odłamać końcówki warzyw. Aby to zrobić, chwytamy za dwa końce szparaga i go wyginamy. Powinien pęknąć w jednej trzeciej lub jednej czwartej wysokości. Tak przygotowane można zacząć obrabiać. Szparagi z piekarnika czy szparagi z wody – każde są pyszne.

Szparagi z piekarnika – ile czasu?

Szparagi powinny być poddane obróbce termicznej przez możliwie jak najkrótszy czas. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i minerałów. Bez względu na to, czy chcemy przygotować szparagi na parze, grillowane, czy szparagi pieczone warto o tym pamiętać. Szparagi w piekarniku nie powinny spędzić więcej czasu niż 15 minut. Wszystko jednak zależy od tego, jak grube są warzywa. Jeśli w przepisie wykorzystamy tylko zielone szparagi, które mają delikatniejszą strukturę, czas pieczenia powinien wynosić około 10 minut. Przygotowując pieczone szparagi warto od czasu do czasu sprawdzać, czy warzywa są już miękkie. Inną wskazówką będzie poziom zarumienienia sera i łodyg. Jeśli na naszym daniu pojawi się ładne, rumiane plamki – szparagi z piekarnika są już gotowe!

Zobacz również: Jak gotować szparagi, aby były idealne? Instrukcja krok po kroku
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy