Surowe szparagi w szybkiej sałatce

Zielone szparagi to sezonowe warzywa, które możemy podać na śniadanie, obiad czy kolację. Są pyszne grillowane lub gotowane, ale zielone szparagi możemy też podać w sałatce bez obróbki termicznej.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 193 głosów)

Składniki:

  • 2–3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka młodych zielonych szparagów
  • 3–4 rzodkiewki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 awokado
  • liście ulubionych ziół (np. mięta, kolendra)
  • łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • na dressing: 1/4 szklanki kefiru
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka oleju z nasion gorczycy (ew. rzepakowego)
  • po łyżce posiekanej szalotki i natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, studzimy.
  • Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki. Resztę, za pomocą obieraczki do warzyw, strugamy na wstążki.
  • Rzodkiewki i ogórek kroimy w cieniutkie plasterki, obrane awokado w kostkę.
  • Wszystkie wymienione składniki mieszamy, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską.
  • Sałatkę można jeść w takiej postaci, najlepiej z bagietką. Bardziej wymagającym polecamy jeszcze dodatkowy dressing: wszystkie jego składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy do sałatki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy