Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami to ekspresowe danie, które sprawdzi się jako przystawka, przekąska, bądź pomysł na kolację. Zielone szparagi to sezonowe warzywa, bogate w wiele witamin i minerałów. Wspaniale smakują po uprzednim zgrillowaniu lub ugotowaniu, ale zielone szparagi możemy też podać w sałatce bez obróbki termicznej. Przygotowanie szparagów w takiej formie zajmuje znacznie mniej czasu, a ich smak wciąż zachwyca. Zielone szparagi w tym wydaniu są chrupiące i wyśmienite!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szparagi 1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złocisty kolor, studzimy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki. Pozostałą część strugamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
  • awokado 2. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cieniutkie plasterki, obrane awokado w kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską. Przygotowujemy dressing. Do soku z cytryny dodajemy olej, cukier, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.

Porady

  • Podczas wyboru szparagów do sałatki, warto wykorzystać te średniej grubości i nieco mniejszej wielkości. Będą one mniej łykowate w środku, a dzięki temu jedzenie ich będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. 
  • Sałatkę ze szparagami można podawać z chrupiącą bagietką, która świetnie dopełni całe danie.
  • Do sałatki ze szparagami świetnie sprawdzą się również inne dressingi takie jak: winegret, cezar, beszamel czy holenderski.

Notka redakcyjna

Sałatka ze szparagami - dodatki

Przygotowując sałatkę ze szparagami, można wykorzystać wiele dodatkowych składników, które wzbogacą smak dania. Idealnie sprawdzą się w tym wypadku np. jajka. Wystarczy ugotować je na twardo lub przygotować tzw. jajka w koszulce. Z zielonymi szparagami dobrze komponować się będą również świeże pomidory lub rzodkiewki.

Szparagi - jakie wybrać?

Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przed ich wyborem, należy się upewnić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor, łodyżki są jędrne, a zapach świeży. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa. Przygotowując sałatkę ze szparagami, bądź inne danie z dodatkiem tego warzywa, można również wykorzystać białe szparagi, które podobnie jak zielone, są soczyste i bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy