Sałatka ze szparagami z dodatkiem jajka na twardo to świetny pomysł na zdrowe danie. Sprawdzi się jako przystawka, lunch lub lekka kolacja. Jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut, a smak jest obłędny. Wiosenne, zielone łodyżki warto zblanszować, ale równie dobrze smakują podsmażone na patelni lub przyrządzone na grillu. Doskonale komponują się z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół. Sprawdźcie, jak powstaje prosta sałatka ze szparagami i jajkiem.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 195 głosów)
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy minutnik na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki.
Szparagi: myjemy. Odłamujemy twarde końcówki. Łodyżki kroimy w plasterki, a główki pozostawiamy w całości. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie odcedzamy i umieszczamy pod strumieniem zimnej wody.
Pozostałe składniki: liście sałaty opłukujemy i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki. Rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w niewielkie cząstki. Cebulę dymkę siekamy. Bazylię delikatnie oczyszczamy i szatkujemy. Zostawiamy kilka listków do dekoracji.
Dressing: mieszamy w miseczce jogurt naturalny i majonez. Dodajemy sok z cytryny i bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki na sos.
Sałatka ze szparagami: umieszczamy sałatę, jajka, szparagi, pomidory i cebulkę w salaterce. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki. Polewamy częścią dressingu. Resztę serwujemy obok w miseczce, ozdabiamy listkami bazylii.
Porady
- Warto wykorzystać nieco mniejsze szparagi średniej grubości. Są mniej łykowate, a dzięki temu jedzenie ich jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Nie wyrzucajmy zdrewniałych końcówek. Przydadzą się do przyrządzenia domowego bulionu warzywnego.
- Oprócz sałaty rzymskiej możemy użyć innych liści, na przykład szpinaku lub goryczkowego radicchio.
- Proponujemy zrobienie sałatki ze szparagami z sosem jogurtowym. Jeśli jednak nie chcemy, żeby potrawa zawierała laktozę, możemy przyrządzić dressing wyłącznie na bazie majonezu lub wykorzystać produkt sojowy.
- Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem smakuje doskonale w towarzystwie chrupiącej bagietki lub ziołowych grzanek z piekarnika.
- Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim należy sprawdzić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor i świeży zapach, a łodyżki są jędrne. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa.
- Możemy również wykorzystać białe szparagi. Podobnie jak zielone są soczyste i bardzo smaczne. Są też zdecydowanie grubsze, dlatego trzeba je wcześniej obgotować na parze lub w wodzie. Można je skropić oliwą, posypać ziołami i podpiec w piekarniku. Sprawdzą się również szparagi z patelni lub grillowane.
- Poza sezonem na to warzywo, który trwa zazwyczaj od początku maja do końca czerwca, sprawdzi się sałatka ze szparagami konserwowymi lub mrożonymi.
Lekka sałatka ze szparagów może występować w różnych odsłonach. My proponujemy skomponowanie zielonych warzyw z jajkiem na twardo, ale jeśli chcemy przyrządzić sałatkę na ciepło, możemy także zrobić jajko w koszulce lub sadzone. Szparagi w każdym wydaniu idą w parze z pomidorami – malinowymi, koktajlowymi lub suszonymi, marynowanymi w aromatycznej oliwie. Sposobów na wykonanie tego prostego, sezonowego dania jest wiele. Podpowiadamy kilka z nich.
Zaproponowaliśmy przyrządzenie lekkiego sosu na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem bazylii, która podkreśla świeży, wiosenny profil dania. Sałatka ze szparagami świetnie komponuje się także z innymi dressingami, takimi jak:
Dzikie, zielone lub białe szparagi to wdzięczne warzywo, które można wykorzystać nie tylko do tworzenia lekkich sałatek, ale także do zup, tart, przekąsek i makaronów. Oto garść inspiracji:
Komentarze