Sałatka ze szparagami, z dodatkiem awokado, rzodkiewek i ogórka to świetny pomysł na zdrowe danie. Sprawdzi się jako przystawka, drugie śniadanie lub lekka kolacja. Szparagi wspaniale smakują zarówno gotowane, jak i grillowane, ale można je też podać bez obróbki termicznej. Przygotowanie ich w takiej formie zajmuje znacznie mniej czasu, a ich smak jest po prostu obłędny. Podajemy szybki i prosty przepis na sałatkę z surowymi, zielonymi szparagami.
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
(średnia 4.45 z 194 głosów)
Przygotowanie szparagów: odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki. Pozostałą część strugamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Główki zostawiamy na później.
Pozostałe składniki: płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złocisty kolor, studzimy. Rzodkiewki i ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Awokado myjemy, obieramy i tniemy w kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską.
Dressing: do soku z cytryny dodajemy olej, cukier, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę ze szparagami.
Porady
- Podczas wyboru szparagów do sałatki, warto wykorzystać te średniej grubości i nieco mniejszej wielkości. Będą one mniej łykowate w środku, a dzięki temu jedzenie ich będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
- Sałatkę ze szparagami można podawać z chrupiącą bagietką, która świetnie dopełni całe danie.
- Do sałatki ze szparagami świetnie sprawdzą się również inne dressingi takie jak: winegret, cezar, beszamel czy holenderski.
- Zielone szparagi możemy zastąpić dzikimi, są dużo cieńsze i nie są łykowate.
- Jeśli nie jesteśmy przekonani do jedzenie surowych szparagów, to polecamy szparagi smażone na maśle.
- Poza sezonem sprawdzi się też sałatka ze szparagami ze słoika lub z mrożonymi.
Przygotowując tego rodzaju sałatkę, można wykorzystać wiele dodatkowych składników, które wzbogacą smak dania. Idealną propozycją będzie sałatka ze szparagami i jajkiem. Dobrze tu pasuje jajko sadzone lub jajko w koszulce. Z zielonymi szparagami dobrze komponować się będą również świeże pomidory, najlepiej koktajlowe lub suszone marynowane w oliwie. Niecodzienne połączenie znajdziemy w sałatce ze szparagami i truskawkami, do której najlepiej przygotować dressing na bazie octu balsamicznego.
Można ją zrobić również z dodatkiem mięsnym, np. z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Równie dobrze będzie smakowała sałatka ze szparagami i kurczakiem.
Polecamy też szparagi w szynce, które można podać na sałatce.
Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim należy się upewnić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor, łodyżki są jędrne, a zapach świeży. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa.
Przygotowując sałatkę ze szparagami, bądź inne danie z dodatkiem tego warzywa, można również wykorzystać białe szparagi. Podobnie jak zielone, są soczyste i bardzo smaczne. Są też zdecydowanie grubsze, dlatego polecamy je wcześniej obgotować na parze lub w wodzie. Można je również skropić oliwą, posypać ziołami i podpiec w piekarniku.
Komentarze