Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, z dodatkiem awokado, rzodkiewek i ogórka to świetny pomysł na zdrowe danie. Sprawdzi się jako przystawka, drugie śniadanie lub lekka kolacja. Szparagi wspaniale smakują zarówno gotowane, jak i grillowane, ale można je też podać bez obróbki termicznej. Przygotowanie ich w takiej formie zajmuje znacznie mniej czasu, a ich smak jest po prostu obłędny. Podajemy szybki i prosty przepis na sałatkę z surowymi, zielonymi szparagami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 194 głosów)

Sałatka ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • szparagi 1.

    Przygotowanie szparagów: odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki. Pozostałą część strugamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Główki zostawiamy na później.

  • awokado 2.

    Pozostałe składniki: płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złocisty kolor, studzimy. Rzodkiewki i ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Awokado myjemy, obieramy i tniemy w kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską.

  • winegret 3.

    Dressing: do soku z cytryny dodajemy olej, cukier, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę ze szparagami. 

Porady

  • Podczas wyboru szparagów do sałatki, warto wykorzystać te średniej grubości i nieco mniejszej wielkości. Będą one mniej łykowate w środku, a dzięki temu jedzenie ich będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
  • Sałatkę ze szparagami można podawać z chrupiącą bagietką, która świetnie dopełni całe danie.
  • Do sałatki ze szparagami świetnie sprawdzą się również inne dressingi takie jak: winegret, cezar, beszamel czy holenderski.
  • Zielone szparagi możemy zastąpić dzikimi, są dużo cieńsze i nie są łykowate.
  • Jeśli nie jesteśmy przekonani do jedzenie surowych szparagów, to polecamy szparagi smażone na maśle.
  • Poza sezonem sprawdzi się też sałatka ze szparagami ze słoika lub z mrożonymi.

Notka redakcyjna

Sałatka ze szparagami – dodatki

Przygotowując tego rodzaju sałatkę, można wykorzystać wiele dodatkowych składników, które wzbogacą smak dania. Idealną propozycją będzie sałatka ze szparagami i jajkiem. Dobrze tu pasuje jajko sadzone lub jajko w koszulce. Z zielonymi szparagami dobrze komponować się będą również świeże pomidory, najlepiej koktajlowe lub suszone marynowane w oliwie. Niecodzienne połączenie znajdziemy w sałatce ze szparagami i truskawkami, do której najlepiej przygotować dressing na bazie octu balsamicznego.


Można ją zrobić również z dodatkiem mięsnym, np. z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Równie dobrze będzie smakowała sałatka ze szparagami i kurczakiem.


Polecamy też szparagi w szynce, które można podać na sałatce.


Szparagi – jakie wybrać?

Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim należy się upewnić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor, łodyżki są jędrne, a zapach świeży. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa.

Przygotowując sałatkę ze szparagami, bądź inne danie z dodatkiem tego warzywa, można również wykorzystać białe szparagi. Podobnie jak zielone, są soczyste i bardzo smaczne. Są też zdecydowanie grubsze, dlatego polecamy je wcześniej obgotować na parze lub w wodzie. Można je również skropić oliwą, posypać ziołami i podpiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy