Roladki z kurczaka ze szparagami

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Roladki z kurczaka ze szparagami owinięte boczkiem to eleganckie i pyszne danie, które warto przygotować wiosną. Rewelacyjnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą orkiszową, a nawet kromką chleba. Ponadto upieczone mięso świetnie smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Jeśli mamy ochotę, roladki z kurczaka ze szparagami możemy wzbogacić również o plasterki sera mozzarella.

Składniki:

  • filet z kurczaka  400 g

  • boczek wędzony  100 g

  • zielone szparagi  12 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Roladki z kurczaka ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Szparagi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy zdrewniałe końcówki. Boczek kroimy w cienkie plastry.

  • Krok 2:

    Filety z piersi kurczaka: dzielimy je w poprzek na pół, a następnie każdą część kroimy na dwa kawałki. Mięso układamy na desce do krojenia. Przykrywamy folią do żywności oraz rozbijamy za pomocą tłuczka. Na końcu posypujemy je z obu stron solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Roladki: na każdym kawałku mięsa kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy go. Następnie roladki dodatkowo owijamy plasterkiem boczku. 

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy roladki. Smażymy je z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

  • Krok 5:

    Pieczenie: roladki z kurczaka ze szparagami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.

  • Krok 6:

    Podanie: gotowe danie serwujemy z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw.

Porady

  • Roladki z kurczaka ze szparagami świetnie smakują z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Niektórzy podają je w towarzystwie pieczywa i sałatki ze świeżych warzyw. Ponadto gotowe danie rewelacyjnie komponuje się z sosem musztardowym, serowym bądź chrzanowym.
  • Zielone szparagi możemy z powodzeniem zastąpić tymi białymi. Pamiętajmy jednak, że mają one wyjątkowo włóknistą skórkę. W związku z tym musimy je wcześniej obrać.
  • Roladki z kurczaka możemy wzbogacić również o mozzarellę. Plasterki sera kładziemy na kawałku mięsa. Następnie układamy szparagi i całość zawijamy. Potrawa z tym pysznym dodatkiem będzie nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo sycąca.
  • Jeśli chcemy nieco urozmaicić nasze danie, możemy zapiec je w kremowym sosie. Z łatwością przygotujemy go na bazie masła, mąki, mleka oraz musztardy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • Boczek bez problemu zamienimy na szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką. 
  • Wybierajmy dobrej jakości, młode szparagi. Odznaczają się one intensywnym zielonym kolorem, delikatnym zapachem oraz zamkniętymi główkami. 
  • Roladki z kurczaka możemy również przygotować na grillu. Wystarczy, że posmarujemy je z wierzchu niewielką ilością oleju, a następnie wrzucimy na rozgrzany ruszt. Smażymy je przez 5-10 minut z każdej strony. Gotowe danie powinno odznaczać się pięknym, złotym kolorem.
  • Niektórzy obtaczają roladki w mące, jajku oraz bułce tartej z sezamem. Następnie smażą je na patelni. Danie w takim wydaniu wyróżnia się delikatną i chrupiącą panierką. Świetnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne