REKLAMA

Karp pieczony w sosie grzybowym

Karp pieczony jest daniem, na które zwróci uwagę każdy entuzjasta ryb. To potrawa, która jest najlepszym dowodem na to, iż warto jeść karpia znacznie częściej niż podczas świąt Bożego Narodzenia. Soczysty, aromatyczny karp z piekarnika może być tak samo udanym daniem, jak dania na bazie innych cenionych ryb, takich jak dorsz, łosoś czy halibut.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ryby: Karpie oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Głowę i płetwy odkładamy
    i wykorzystujemy do innego dania, np. do zupy. Resztę kroimy w dzwonka. Skrapiamy sokiem
    z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

  • 2.

    Podpiekanie ryby: W dużym naczyniu do zapiekania roztapiamy masło, układamy dzwonka karpia i wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, co jakiś czas polewając rybę masłem.

  • 3.

    Przygotowanie sosu: Kurki rozmrażamy, cebule kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Dodajemy kurki i pokrojone borowiki, smażymy 10 minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do grzybów i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy chwilę, mieszając.

  • 4.

    Zapiekanie dania: Podpieczoną rybę zalewamy sosem, ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

Porady

  • Aby pozbyć się niechcianego “błotnistego” smaku, najlepiej jest wymoczyć umytą i pokrojoną na dzwonki rybę w roztworze 2 szklanek mleka, soku z połowy cytryny i szczypty cukru. Taki zabieg powinien trwać od 12 do 16 godzin. Po namoczeniu nie płuczemy ryby, ale od razu obtaczamy ją w panierce i smażymy.

 

Notka redakcyjna

Sposoby na pysznego karpia

Karp pieczony jest stosunkowo mało popularną i rzadko przyrządzaną potrawą, ale zdecydowanie mniej kaloryczną niż karp smażony. Wynika to głównie z powszechnego przeświadczenia, że karp nie jest obdarzony zbyt dużymi walorami smakowymi i że nie jest ciekawym surowcem do kulinarnych podbojów. Słowo karp wielu z nas kojarzy się ze smażoną ościstą, ociekającą tłuszczem rybą o lekko błotnistym smaku. Jeśli w podobny sposób myślimy o karpiu, pora spojrzeć na niego w inny sposób, gdyż ryba ta, jeśli jest właściwie przyrządzona, może smakować naprawdę wybornie.

Pomysły na pieczonego karpia

Jeśli gustujemy w potrawach z ryb w towarzystwie grzybów oraz innych intensywnych dodatków, warto przygotować karpia pieczonego z pieczarkami i cebulką. Danie idealnie łączy ze sobą kilka mocnych nut smakowych, stając się gratką dla wielbicieli wyrazistej, treściwej kuchni. Przygotowując karpia pieczonego z pieczarkami i cebulką nie zapomnijmy dodać pasujących do ryb i grzybów przypraw – czosnku, tymianku, pieprzu cytrynowego, pieprzu czarnego i słodkiej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy