Karp pieczony to danie, na które zwróci uwagę każdy entuzjasta ryb. Dzięki dodatkom w postaci skórki cytryny, ziół i czosnku wychodzi soczysty w środku, a do tego przyjemnie pachnie cytrusami. Porcja wypatroszonej ryby waży ok. 1 kg, więc w zupełności starczy na co najmniej 2 osoby. Najlepiej smakuje z prostymi dodatkami – gotowanymi ziemniakami i surówką. Karp z piekarnika sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
StockFood
(średnia 4.47 z 183 głosów)
Przygotowanie: cytrynę myjemy i sparzamy - ścieramy skórkę. Zioła myjemy i siekamy, część warto zostawić do ozdobienia dania. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Karp: myjemy go pod bieżącą wodą, a następnie suszymy na ręczniku papierowym. Kładziemy na jednym boku i nacinamy. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem, granulowanym czosnkiem i ziołami, również w miejscu nacięć.
Pieczenie: tak przygotowaną rybę skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Podawanie: karp pieczony w całości jest gotowy. Dzielimy go na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Aby pozbyć się niechcianego błotnistego smaku, najlepiej jest wymoczyć umytą rybę w roztworze z mleka, soku cytryny i odrobiny cukru. Taki zabieg powinien trwać od 12 do 16 godz. Po namoczeniu, nie płuczemy ryby, tylko ją doprawiamy, nacinamy i przechodzi do drugiego kroku.
- Karpia można moczyć także w roztworze mleka i soli. Na 500 ml potrzeba 10 g soli (czyli 2 łyżeczki). Rybę wstawiamy w zamkniętym naczyniu na noc do lodówki.
- W ten sam sposób możecie upiec również rybę pokrojoną na porcje, czyli w dzwonki.
- Zamiast oleju, możecie położyć na wierzch karpia 20 g masła w plasterkach.
- W nacięcia ryby można włożyć także plasterki pomarańczy – w tej wersji karp pieczony w piekarniku wyjdzie bardziej słodki. Możecie skorzystać z naszego przepisu na karpia zapiekanego w pomarańczach.
- Dodatkowo można oprószyć karpia płatkami migdałów, które zapieczone w piekarniku będą przyjemnie chrupać.
W dużym naczyniu żaroodpornym zmieści się nie tylko porcja ryby dla kilku osób, ale także dodatki. W ten sposób zapieką się one razem z rybą, a my będziemy mieli obiad już prawie gotowy. Poniżej kilka wybranych propozycji:
Nie tylko karp z piekarnika, ale także inne ryby dobrze komponują się z delikatnymi warzywami i białymi sosami. Poniżej kilka propozycji na ciepłe dodatki:
Jeśli jednak wolelibyście coś bardziej świeżego i z dużą porcją witaminy C, warto postawić na:
Cytrynowy smak pieczonego karpia świetnie podkreśli lekkie białe wino, takie jak riesling czy vinho verde.
Nieważne, czy przygotowujemy karpia z piekarnika, smażonego czy w galarecie, ryba przede wszystkim powinna być świeża. Kupując karpia – nie tylko na święta – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
Jeśli planujemy upiec karpia w całości, najlepiej jest wybrać mniejsze ryby o wadze ok. 1–1,5 kg. Na dzwonka bardziej sprawdzą się większe karpie o wadze nawet do 2,5 kg. Ich mięso co prawda nie jest tak soczyste, jak u młodszych osobników, ale lepiej odchodzi od skóry i ości.
Komentarze