Karp pieczony

Karp pieczony to danie, na które zwróci uwagę każdy entuzjasta ryb. Dzięki dodatkom w postaci skórki cytryny, ziół i czosnku wychodzi soczysty w środku, a do tego przyjemnie pachnie cytrusami. Porcja wypatroszonej ryby waży ok. 1 kg, więc w zupełności starczy na co najmniej 2 osoby. Najlepiej smakuje z prostymi dodatkami – gotowanymi ziemniakami i surówką. Karp z piekarnika sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 183 głosów)

Karp pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: cytrynę myjemy i sparzamy - ścieramy skórkę. Zioła myjemy i siekamy, część warto zostawić do ozdobienia dania. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • 2.

    Karp: myjemy go pod bieżącą wodą, a następnie suszymy na ręczniku papierowym. Kładziemy na jednym boku i nacinamy. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem, granulowanym czosnkiem i ziołami, również w miejscu nacięć.

  • 3.

    Pieczenie: tak przygotowaną rybę skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.

  • 4.

    Podawanie: karp pieczony w całości jest gotowy. Dzielimy go na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Aby pozbyć się niechcianego błotnistego smaku, najlepiej jest wymoczyć umytą rybę w roztworze z mleka, soku cytryny i odrobiny cukru. Taki zabieg powinien trwać od 12 do 16 godz. Po namoczeniu, nie płuczemy ryby, tylko ją doprawiamy, nacinamy i przechodzi do drugiego kroku.
  • Karpia można moczyć także w roztworze mleka i soli. Na 500 ml potrzeba 10 g soli (czyli 2 łyżeczki). Rybę wstawiamy w zamkniętym naczyniu na noc do lodówki.
  • W ten sam sposób możecie upiec również rybę pokrojoną na porcje, czyli w dzwonki.
  • Zamiast oleju, możecie położyć na wierzch karpia 20 g masła w plasterkach.
  • W nacięcia ryby można włożyć także plasterki pomarańczy – w tej wersji karp pieczony w piekarniku wyjdzie bardziej słodki. Możecie skorzystać z naszego przepisu na karpia zapiekanego w pomarańczach
  • Dodatkowo można oprószyć karpia płatkami migdałów, które zapieczone w piekarniku będą przyjemnie chrupać.

 

Notka redakcyjna

Karp pieczony z warzywami

W dużym naczyniu żaroodpornym zmieści się nie tylko porcja ryby dla kilku osób, ale także dodatki. W ten sposób zapieką się one razem z rybą, a my będziemy mieli obiad już prawie gotowy. Poniżej kilka wybranych propozycji:

  • karp pieczony z ziemniakami w talarkach – układamy je obok ryby, posypujemy solą i suszonymi ziołami, np. oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi lub koperkiem,
  • karp z piekarnika z marchewką i porem – pora kroimy w krążki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dusimy na patelni z masłem, a następnie przykrywamy nimi karpia, ułożonego na cebuli w naczyniu żaroodpornym,
  • karp zapiekany z brokułami i serem – brokuł kroimy w średniej wielkości różyczki i układamy go obok ryby. Całość zalewamy śmietaną, a na wierzch ścieramy ser żółty. W podobny sposób zrobicie karpia pieczonego pod serową skorupką,
  • karp z pieczarkami – należy je wcześniej podsmażyć z cebulką na maśle, aby podczas pieczenia nie puściły soków.

Dodatki do pieczonego karpia

Nie tylko karp z piekarnika, ale także inne ryby dobrze komponują się z delikatnymi warzywami i białymi sosami. Poniżej kilka propozycji na ciepłe dodatki:

Jeśli jednak wolelibyście coś bardziej świeżego i z dużą porcją witaminy C, warto postawić na:

Cytrynowy smak pieczonego karpia świetnie podkreśli lekkie białe wino, takie jak riesling czy vinho verde. 

Jak wybrać dobrego karpia do pieczenia?

Nieważne, czy przygotowujemy karpia z piekarnika, smażonego czy w galarecie, ryba przede wszystkim powinna być świeża. Kupując karpia – nie tylko na święta – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • skórę – jest błyszcząca, gdy ryba jest świeża. Na skórze nie powinno być widocznych bez plam i pęknięć, a po naciśnięciu palcem, mięso powinno szybko powrócić do swojego kształtu, 
  • śluz na skórze – w przypadku świeżej ryby jest przezroczysty. Karp nie powinien być suchy – wyślizguje się po chwyceniu w dłonie.
  • oczy – u świeżej ryby są wypukłe i błyszczące,
  • skrzela – powinny być czerwone o jaskrawym odcieniu, 
  • a garb – wyraźny i duży.

Jeśli planujemy upiec karpia w całości, najlepiej jest wybrać mniejsze ryby o wadze ok. 1–1,5 kg. Na dzwonka bardziej sprawdzą się większe karpie o wadze nawet do 2,5 kg. Ich mięso co prawda nie jest tak soczyste, jak u młodszych osobników, ale lepiej odchodzi od skóry i ości.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy