Przepisy na szczupaka

33 przepisów

Szczupak to ryba drapieżna, która żyje w niemal całej Europie, Ameryce Północnej i dużej części Azji. Lubi wody słodkie, zarówno stojące, jak i rzeki. W Polsce spotkać ją można również w słonych wodach Bałtyku. Mimo że szczupak należy do gatunku szeroko rozpowszechnionego, za sprawą kłusownictwa liczebność osobników wyraźnie spadła w ostatnim czasie.

Szczupak to bardzo smaczna ryba. Wspaniale smakuje w wielu różnych daniach - wystarczy zerknąć do naszej galerii, by dowiedzieć się, jak przyrządzić go, by był pyszny!

Jak przyrządzić szczupaka?

Szczupak: jak wygląda szczupak?

Ciało szczupaka jest wydłużone, a płetwa odbytowa i grzbietowa przesunięte są w kierunku ogona. Grzbiet ryby ma kolor oliwkowy, natomiast brzuch białawy lub żółtawy. Równie oliwkowe, co grzbiet boki, zdobią żółte plamki. Plamkami są również ozdobione płetwy. Pysk ryby jest spłaszczony grzbietowo-brzusznie, z wysuniętą ku przodowi szczęką dolną. Otwór gębowy szczupaka jest szeroki, a zęby ostre. Oczy ryby są dość duże. Szczupaki posiadają dość sporo ości.

Najczęściej odławiane osobniki mają około 1 m długości i wagę 5 kg, dość często spotkać można również nieco większe – o długości do 1,5 m i wadze 10 kg. Zdarza się, że wędkarzom uda się złowić większy okaz – dotychczasowy rekord w Polsce należy do szczupaka schwytanego w 1976 r., który ważył 24,1 kg oraz mierzył 128 cm.

Jak przyrządzić szczupaka?

Mięso szczupaka jest chude, delikatne i jędrne. Nie powinno się go poddawać długotrwałej obróbce termicznej, ponieważ może zrobić się suche, a najsmaczniejsze jest lekko wilgotne oraz sprężyste. Szczupak ma łagodny smak, dzięki czemu można łączyć go niemal dowolnie z rozmaitymi dodatkami.

Świetnym daniem obiadowym będzie na przykład szczupak z grilla. Najprostsze przepisy polecają minimalną ilość przypraw, czyli pieprz oraz sól, ewentualnie nieco pora dla nadania rybie nieco bardziej wyrazistego smaku. Niezależnie od receptury, przy grillowaniu należy uważać, żeby czynić to wyłącznie na żarze, węgielki czy brykiety nie mogą płonąć, ponieważ delikatne mięso może się przypalić, nawet jeśli znajduje się szczelnie zamknięte w arkuszu folii aluminiowej.

Kiedy pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu, doskonałą alternatywą będzie szczupak z piekarnika. Również w tym przypadku większość smakoszy poleca tę rybę skromnie doprawioną. Poza solą i pieprzem zalecają zastosowanie ulubionych ziół – tradycyjnie polskich, takich jak na przykład majeranek, albo prowansalskich, szczególnie sprawdzi się tymianek, oregano i cząber. Świetnie nadaje się do przyprawienia tej pysznej ryby również czosnek.

Smażony szczupak to kolejne danie obiadowe, dość łatwe do przyrządzenia i niezwykle smaczne. Podobnie jak w przypadku grillowania i pieczenia, trzeba uważać, żeby nie przesuszyć ryby, a także żeby nie przygasić smaku łagodnego mięsa przyprawami.

Co zrobić ze szczupaka?

Szczupak to ryba na tyle uniwersalna, że nadaje się do zastosowania jako baza wielu potraw. Jeśli nie chcemy przyrządzać go z grilla, pieczonego czy smażonego, może zainteresuje nas zupa rybna ze szczupaka? W najbardziej podstawowej wersji „szczupakowa” to tradycyjny rosół rybny na włoszczyźnie, podawany ze śmietaną lub w wersji bardziej dietetycznej z plamką naturalnego jogurtu.

Ciekawym daniem jest rybna zapiekanka ze szczupaka. Tradycyjna, z ziemniakami i kwaśną śmietaną, obficie posypana szałwią albo nieco bogatsza, z serem owczym, smażonymi grzybami z cytryną i ziołami, zakrapiana koniakiem. Każdej warto spróbować. Podobnie zresztą jak szczupaka w galarecie albo ryby nadziewanej. Doskonałym przykładem na ten ostatni rodzaj dania może być szczupak faszerowany pastą włoską z suszonych pomidorów, parmezanu i ryżu albo nadziewany szpinakiem czy farszem z kaszy manny, cebuli i jajka.

Co pasuje do szczupaka?

Łagodne i chude mięso szczupaka bardzo dobrze komponuje się z wieloma produktami – rozmaitymi warzywami, grzybami, kaszami czy nabiałem. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość przypraw nie pozwala na wydobycie smaku ryby. Zadaniem przypraw i dodatków jest podkreślenie aromatu szczupaka. Łącząc jego mięso z warzywami i sosami czy dipami, wystarczy przyprawić go do pieczenia czy smażenia jedynie solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i niewielką ilością ziół, najlepiej świeżych.

Artykuły powiązane

jaksmazyc-slider
27.05.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Witlinek w kuchni
20.04.2020

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

Panierka
07.09.2019

Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.

Pstrąg pieczony - pstrąg z piekarnika
07.01.2019

Pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla? Sprawdzone sposoby na rybę

Pstrąg cieszy się uznaniem w kuchni ze względu na smaczne i delikatne mięso, małą liczbę ości oraz duże wartości odżywcze, którymi nie ustępuje rybom morskim. W kuchni pstrąga można wykorzystać na wiele sposobów. W cyklu "Smak" zebraliśmy sprawdzone przepisy: pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla, a może pstrąg w galarecie? Decyzja należy do was!

Turbot
24.12.2018

Turbot – elegancka ryba, której warto posmakować

Choć wśród Polaków nie jest tak popularny jak dorsz czy śledź, turbot to ryba, której warto skosztować ze względu na bardzo delikatne, soczyste mięso. Turbot jest skarbnicą kwasów omega-3, cennych witamin i biopierwiastków. Najbardziej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podany w towarzystwie lekkiego sosu i warzyw. W cyklu "Smak" podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej rybie.

Karp nie tylko na Wigilię
09.12.2018

Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Karp zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej, choć zazwyczaj jest spożywany tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak większość ryb posiada dużą wartość odżywczą. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów, co udowadniamy w cyklu "Przy wspólnym stole".

Podlaska kuchnia
03.02.2017

Podlaska Kuchnia, jakiej nie znacie, czyli przepisy, kolacje i warsztaty

Pierś kuropatwy z kwiatami czarnego bzu i szczupak smażony na maśle. Risotto z borowikami i tatar z żubra. Projekt „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” ma odświeżyć naszą pamięć o lokalnych, zapomnianych składnikach i zachęcić do eksperymentowania. W planie m.in. przepisy, kolacje i warsztaty kulinarne.