Świąteczny likier

Likier świąteczny to słodki specjał, który uprzyjemni rodzinne spotkania przy stole. Idealnie pasuje do ciast i deserów lub jako dodatek do kawy. Przepis jest banalnie prosty i szybki, za to smak absolutnie wyjątkowy! Zobaczcie, jak zrobić domowy likier, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje alkohole nalewki likiery koktajl

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Świąteczny likier - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • likier 1.

    Przygotowanie likieru:  Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Następnie dodajemy do tego mleko skondensowane, śmietankę kremówkę, brandy, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. 

Porady

  • Świąteczny likier świetnie sprawdzi się też jako prezent. Wystarczy przelać go do ładnej butelki lub karafki.
  • Domowy likier należy przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 2 miesięcy.
  • W wersji wegańskiej, mleko skondensowane i śmietankę można zastąpić mleczkiem kokosowym
  • Jeśli wolimy bardziej aromatyczne alkohole, likier na bazie whisky, brandy czy koniaku to świetny pomysł.

Notka redakcyjna

Jak zrobić likier?

Likier to jeden z najłatwiejszych do zrobienia domowych trunków. Przygotowuje się go znacznie łatwiej i szybciej niż nalewkę czy wino. Przepis składa się z wódki, spirytusu lub innego dowolnego alkoholu, który mieszamy z bazą owocową lub mleczną. Najczęściej alkohol łączymy z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub mleczkiem skondensowanym. Taka podstawa może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami, które wpłyną na smak i aromat trunku. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i gotowe!

Jak pić likier i w czym go podać?

Likiery zwykle pije się w temperaturze pokojowej, ale jeśli lubimy, można je też wcześniej schłodzić lub podać z kostkami lodu. Inną pyszną opcją jest picie likieru na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. W czym podać ten przysmak? W sklepach znajdziemy specjalne kieliszki do likieru na wysokiej nóżce, ale jeśli nie posiadamy takiej zastawy, równie dobrze sprawdzi się też zwykły kieliszek do wódki. 

Przepis na likier - inne wersje smakowe

Najpopularniejszym likierem, który gości na naszych stołach, jest bez wątpienia likier jajeczny. Taki domowy adwokat stał się jednak bazą do wielu kombinacji smakowych i zapachowych. Ciągle powstają nowe pomysły na domowe likiery na bazie przeróżnych owoców, przypraw, czy inspirowane znanymi słodyczami. Możemy odtworzyć smaki dzieciństwa w wersji dla dorosłych, przygotowując likier kukułkowy, czy o smaku bounty bądź snickersa.

Drugi znany i lubiany wariant to likier kajmakowy czy likier toffi. Oba te przepisy można łatwo przygotować na bazie domowego karmelu, rozpuszczonych krówek lub gotowej masy kajmakowej w puszce. Taki likier krówkowy można też wzbogacić odrobiną soli, zamieniając go w likier słony karmel.

Kolejny klasyk to likier kokosowy. Przygotujemy go na bazie wiórków kokosowych, zalanych alkoholem i odstawionych na kilka dni. Następnie odcedzamy wiórki, a alkohol mieszamy z mleczkiem skondensowanym. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać wiórek z alkoholu, gdyż będą one wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast czy domowej masy kokosowej.

Ostatnim polecanym likierem jest ten kawowy. Wystarczy, że bazę mleczno-alkoholową połączymy z filiżanką podwójnego espresso. Można też wzbogacić go odrobiną kakao lub czekolady, aby uzyskać głębszy smak i kolor.

Do czego dodać likier?

Likier świąteczny i nie tylko, można dodać do brownie, babeczek czy ciasta rafaello. Świetnie sprawdzi się on też do nasączania biszkoptu na tort, albo jako dodatek do masy sernikowej czy kremu. Pysznym sposobem na wykorzystanie likieru jest też przygotowanie gorącej czekolady lub rozgrzewającej kawy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy