Krówki domowej roboty

Krówki - przepis, który dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Najczęściej krówki są spotykane w dwóch rodzajach: krówki ciągutki i krówki kruche. Przepis na krówki najczęściej składa się z czterech podstawowych składników mleka, masła, cukru i cukru waniliowego. Przepis na krówki domowe ma istotną przewagę nad tymi ze sklepu. Mamy pewność, że użyte składniki są najwyższej jakości oraz możemy kontrolować ilość dodanego cukru. Domowe cukierki z mleka i cukru to także sposób na spędzenie wraz z dziećmi czasu w kuchni. Równie często można spotkać domowe krówki ze śmietany. Wtedy można zmniejszyć ilość użytego tłuszczu. Oto prosty przepis na domowe krówki.

ciasto krówkacukierki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 181 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Krówki – przepis:
    Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, następnie wlewamy mleko, wsypujemy oba cukry i mieszamy, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to około 50 minut (do godziny). Tak powstają krówki ciągutki. Następnie przygotowując domowe krówki należy uważać, aby nie przypalić masy.
  • iStock-mleko-skondensowane-min2.Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa. Aby otrzymać krówki kruche należy troszkę wydłużyć czas gotowania (do godziny).
  • wanilia, fot. iStock3.Gotową masę na krówki domowe należy wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu. Następnie trzeba całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Potem nożem trzeba cukierki krówki pokroić w kostkę lub uformować z masy dowolne kształty. Krówki domowej roboty są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Z trudem poprzestanie się na jednej kostce.

Porady

Przepis na krówki zawiera:

  • 100 g masła, który z powodzeniem można zastąpić 100 g margaryny
  • można zmniejszyć ilość użytego cukru 1/4

Krówki to przepis, który może wydawać się z pozoru trudny do wykonania. Kluczem do udanego przepisu jest garnek o grubym, nieprzywierającym dnie. Przyda się również łopatka silikonowa, która ułatwi mieszanie powstającej masy. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić krówki, aby miały jednakową wielkość. Porcjowanie ułatwi chochelka oraz silikonowa forma do lodu. Wtedy krówki nie muszą mieć jedynie prostokątnego kształtu, aby mogą przypominać zwierzątka, kwiatki, literki lub gwiazdki. Gotowe cukierki można włożyć w przecięty na małe kwadraty papier do pieczenia i umieścić w ozdobnym słoiku.

Notka redakcyjna

Jak zrobić krówki ciągutki?

Krówki ciągutki i kruche krówki odróżnia czas przygotowania masy. Krówki ciągutki mają krótszy czas gotowania. Wystarczy wyłączyć je o 10 - 15 minut wcześniej, aby masa była miękka i rozpływająca się w ustach. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy