Krówki domowej roboty

Krówki są kruchutkie, rozpływające się w ustach, mocno słodkie, ale taki już ich urok;)

ciasto krówkaDeserycukierki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 173 głosów)

Składniki:

  • * 2 szkl. mleka
  • * 2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
  • * pół kostki margaryny (użyłam masła)
  • * 1 cukier waniliowy

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i mieszamy, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.
  • Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa.
  • Aby otrzymać kruche krówki należy troszkę wydłużyć czas gotowania
  • (do godziny).
  • Gotową masę wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.
  • Smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy