Likier miętowy

wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;)

DeseryalkoholedrinknalewkiPrzekąski

Czas przygotowania:
10080 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 kg cukru
  • 1 litr wody
  • dużo liści mięty

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)
  • Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.
  • Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
  • Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
  • Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy