Brownies z malinami i białą czekoladą

Brownie z malinami - ciasto, które zawsze się udaje. Dodatek czekolady równoważy kwaskowate owoce - brownie z malinami wychodzi przepyszne! Inspiracja z "Everyday cakes and cookies".

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Składniki:

  • 150 g masła (ew. margaryny)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 220 g cukru (drobnego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanili lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g malin (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Formę (kwadratową blaszkę o boku ok.20cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuścić z ciemną czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej).
  • W niemałej misce ubić jajka z cukrem i wanilią. Dodać do tego rozpuszczoną z masłem czekoladę, krótko zmiksować.
  • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie połączyć.
  • Do masy dodać pokrojoną na kawałki białą czekoladę i maliny. Wymieszać.
  • Piec ok. 25-35 minut w temperaturze 180 stoopni.
  • Brownie z malinami możemy podać po przestudzeniu bez dekoracji lub dodać np. gałkę lodów śmietankowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy