Brownie z malinami to ciasto, które zawsze się udaje. Ma mocno czekoladowe, wilgotne wnętrze, z którym doskonale komponują się kwaskowe owoce. Każdy kęs tego dekadenckiego deseru to eksplozja kakaowej rozkoszy. Receptura jest bardzo prosta. Poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik. To świetna propozycja na co dzień i na wyjątkowe okazje. Podajemy niezawodny przepis na brownie z malinami.
Adobe Stock
(średnia 4.47 z 161 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić brownie z malinami. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Foremkę o wymiarach 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Maliny delikatnie myjemy i osuszamy. Czekoladę łamiemy na cząstki lub siekamy.
Masa: w rondelku roztapiamy masło z czekoladą. Odstawiamy je do przestudzenia. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao i szczyptą soli. Jajka ucieramy z cukrem. Kiedy staną się puszyste, stopniowo dodajemy płynne masło z czekoladą. Łączymy masę z suchymi składnikami za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Wsypujemy połowę malin i delikatnie je mieszamy.
Pieczenie: przelewamy masę czekoladową do foremki. Wyrównujemy wierzch i układamy na nim pozostałe maliny. Delikatnie je przyciskamy, żeby częściowo zanurzyły się w cieście. Wstawiamy brownie do rozgrzanego piekarnika na 30–35 minut.
Porady
- Kiedy dodać maliny do brownie? Owoce można zmieszać razem z masą, ale w wielu przepisach znajdziemy też wskazówki, żeby ułożyć je na wylanym do formy cieście, delikatnie je dociskając. Oczywiście to, który sposób wybierzemy, zależy tylko od naszych preferencji. Sposób układania malin na cieście nie wpływa znacząco na jego smak.
- Jeśli chcemy, żeby brownie z malinami nieco bardziej urosło i miało strukturę klasycznego ciasta, możemy dodać do masy proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. W innym przypadku deser będzie miał krówkowe, mocno wilgotne wnętrze.
- Przepis na brownie można nieco urozmaicić. Czekoladowa masa dobrze komponuje się z takimi dodatkami jak esencja waniliowa lub rum. Ciasto po upieczeniu warto udekorować listkami mięty.
- Poza sezonem na świeże owoce możemy przyrządzić brownie z malinami mrożonymi. Należy je wcześniej doprowadzić do temperatury pokojowej i odcisnąć, inaczej puszczą wodę w trakcie pieczenia i zmienią strukturę ciasta.
- Z tego samego przepisu można zrobić babeczki brownie z malinami. Pamiętajmy, żeby piec je trochę krócej – wystarczy 20–25 minut. Takie monoporcje świetnie sprawdzą się na przyjęcie dla dzieci lub imprezę urodzinową.
- Ciasto da się przygotować w wersji wegańskiej. Jajka można wtedy zastąpić siemieniem lnianym rozmieszanym w gorącej wodzie. Dobrym zamiennikiem masła jest olej kokosowy. Sprawdźcie też nasz przepis na pożywne brownie z batatów. Osoby na diecie roślinnej mogą również przyrządzić mocno czekoladowe ciasto na bazie fasoli lub buraków.
- Brownie można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Sprawdzą się na przykład truskawki, jagody, wiśnie i porzeczki.
Wilgotne brownie z malinami podbije serce i kubki smakowe czekoladoholików i każdego, kto lubi słodkie i nieoczywiste wypieki. Taki deser już sam w sobie jest po prostu przepyszny, ale można też tworzyć na jego bazie różne kompozycje smakowe. Polecamy na przykład:
Sporo osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę szuka także przepisów na dietetyczne brownie z malinami. W takim przypadku najczęściej stosuje się rodzaje mąki, które odznaczają się wysoką zawartością wartości odżywczych i niskim indeksem glikemicznym. Sprawdzą się na przykład wspomniane już zmielone migdały, a także mąka owsiana. Żeby zmniejszyć kaloryczność deseru, polecamy wykorzystanie zamienników cukru, takich jak ksylitol, erytrol lub stewia.
Dobrym pomysłem dla osób na diecie może okazać się zrobienie brownie z malinami bez czekolady, która często zawiera dodatkowy cukier. Wystarczy, że wrzucimy do masy więcej kakao w proszku. Jest to też dobre rozwiązanie, kiedy chcemy zrobić szybki deser, a nie mamy w domu gorzkiej tabliczki. Czekoladowy smak wypieku możemy podkreślić poprzez wykorzystanie pokruszonych ziaren kakaowca (cocoa nibs).
Brownie z malinami to fantastyczny deser, który w gruncie rzeczy nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Można tylko lekko oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli jednak chcemy podać je na walentynki lub inną wyjątkową okazję, wykorzystajmy wszystkie dostępne nam sposoby, żeby zachwycić druga połówkę lub gości. Brownie z malinami można serwować z takimi dodatkami jak:
Komentarze