Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z popularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Powstało wiele wariacji na temat tego przepisu, ale najważniejsze, żeby spód był puszysty i delikatny, wtedy idealne komponuje się z kremową, egzotyczną masą. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie z bitą śmietaną? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem kultowego kokosowego ciasta.
Adobe Stock
(średnia 4.15 z 278 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy pracę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy do niej 150 g drobnego cukru. Kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki.
Pieczenie: przelewamy masę na biszkopt do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, do suchego patyczka.
Krem kokosowy: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy. Nie może być gorąca, ale powinna zachować płynną konsystencję. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ukręcamy za pomocą miksera na gęstą, kremową masę. Pod koniec ubijania dodajemy białą czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia składników. Wsypujemy 400 g wiórków kokosowych i łączymy je z kremem za pomocą łopatki. Wstawiamy krem do lodówki.
Nasączenie biszkoptu: ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i cukru. Nasączamy nim oba blaty biszkoptu.
Przekładanie ciasta: dolny blat układamy na paterze i smarujemy go 2/3 kremu śmietankowego. Wyrównujemy warstwę za pomocą szpatułki. Przykrywamy ją druga częścią biszkoptu.
Dekoracja: ciasto rafaello na biszkopcie pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Całość ozdabiamy resztą wiórków kokosowych. Chłodzimy przed podaniem.
Porady
- Przepis na ciasto rafaello warto rozszerzyć o płatki migdałów. Możemy je posiekać i dodać do kremu śmietankowego lub udekorować nimi wierzch deseru. Dzięki temu uzupełnimy kompozycję smakową o składnik, który znajduje się wewnątrz popularnej, chrupiącej pralinki.
- Ciekawy efekt uzyskamy, jeśli nasączymy biszkopt alkoholem. Możemy wykorzystać w tym celu likier kokosowy, adwokat lub rum. Ten ostatni akcent z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom piña colady. To jednak nie wszystkie opcje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić w zamian poncz z osłodzonej kawy lub herbaty, a nawet soku z ananasa.
- Ciasto rafaello na biszkopcie z bitą śmietaną możemy zamrozić, jeśli nie udało nam się go zjeść w całości w ciągu 2–3 dni lub po prostu chcemy mieć deser w zapasie dla niespodziewanych gości lub do popołudniowej kawy. Trzeba podzielić je na porcje i wstępnie zamrozić, żeby stężało. Dopiero wtedy możemy zawinąć kawałki w folię spożywczą i ułożyć je w zamrażarce.
- Spód idealny – biszkopt czy ciasteczka? Jeśli nie chcemy spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, możemy zdecydować się na ekspresowy kokosowiec. Najłatwiejszą wersją będzie rafaello na krakersach lub herbatnikach. To znacznie prostsze, a równie pyszne wariacje na temat tego przepisu, które zawsze się udają i poradzi sobie z nimi każdy.
- Czym ozdobić placek rafaello? Ten kokosowy deser jest przepyszny sam w sobie, ale będzie jeszcze lepszy, gdy udekorujemy go ulubionymi dodatkami, na przykład owocami lub świeżą miętą. Polecamy pachnące latem ciasto rafaello na biszkopcie z truskawkami lub malinami. Jeśli natomiast przygotowujemy ten kokosowy deser poza sezonem, świetnie sprawdzą się owoce w syropie, na przykład brzoskwinie.
W sieci dostępnych jest wiele różnych pomysłów na ten kokosowy wypiek. Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą i serkiem mascarpone to tylko jedna z wersji. Przepis możemy modyfikować w zależności od tego, jak bardzo słodki efekt chcemy uzyskać i jakie są nasze ulubione smaki. Przedstawiamy kilka równie pysznych propozycji:
Połączenie smakowe, które tworzy praliny rafaello, możemy wykorzystać do zrobienia szybkiego ciasta na biszkopcie z kokosowym kremem lub wypróbować inne przepisy, takie jak:
Kulki rafaello to najpopularniejszy kokosowy przepis, zaraz obok ciasta. Są ulubionym słodkim przysmakiem wielu z nas. Jednak czy da się przyrządzić domowe pralinki, żeby smakowały tak, jak ich paczkowany pierwowzór? Przepis na kulki rafaello jest niezwykle łatwy i opiera się na kilku prostych składnikach. Potrzebujemy jedynie mleka w proszku, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jako suchej bazy możemy użyć pokruszonego biszkoptu lub dowolnych chrupiących ciastek. Kulki rafaello z herbatnikami wyjdą równie dobrze, jak te z wafelkami. Jeśli natomiast chcemy uzyskać bardziej miękką i gładką konsystencję, możemy dodać do nich kaszę jaglaną lub manną.
Komentarze