Likier pomarańczowy

Przepis z kuchni rumuńskiej

alkoholenalewki

Czas przygotowania:
20160 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • 0,5 l wódki,
  • 1 łyżeczka karmelizowanej esencji cukrowej - pominęliśmy,
  • na esencję:
  • starta na tarce skórka z 4 pomarańczy,
  • 0,25 l wódki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Startą skórkę z 4 pomarańczy włożyć do słoika. Dodać 0,25 l wódki i przykryć folią do żywności. Przechowywać w ciepłym miejscu przez dwa tygodnie. Powstanie esencja. Przygotować syrop z cukru i wody, kiedy jest gotowy dodać połowę przecedzonej wcześniej esencji i zdjąć z ognia. Wystudzić. Dodać pozostałą połowę odcedzonej esencji oraz 0,5 l wódki i karmelizowaną esencję cukrową. Najlepiej przecedzić całość przez papierowy filtr. Zabutelkować napój, przechowywać w chłodnym miejscu.
  • Więcej przepisów na naszym blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
  • Kuchnia Ireny i Andrzeja na Facebooku: http://www.facebook.com/pages/Kuchnia-Ireny-i-Andrzeja/119861784693798

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy