Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy to pyszny i słodki trunek, który najlepiej przygotować zimą, kiedy królują aromatyczne cytrusy. Jest świetną propozycją na wieczór w gronie przyjaciół i rodziny. Sprawdzi się również w kuchni – do nasączenia ciasta, jako dodatek do kremów, naleśników i deserów. Jest doskonały także do mięs – kaczki, indyka czy drobiu. Przepis na likier pomarańczowy nie wymaga specjalistycznej wiedzy, więc każdy może go zrobić.

dodany przez: Facet w kuchni

alkohole likiery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 171 głosów)

Likier pomarańczowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pomarańcze: dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Cienko obieramy skórkę, także z białego albedo, które jest gorzkie po obróbce w alkoholu.

  • 2.

    Dodanie alkoholu: skórki przekładamy do dużego słoja i zalewamy je 250 ml wódki. Dodajemy laskę cynamonu i wanilii oraz ziarenka z niej wyłuskane.

  • 3.

    Sok pomarańczowy: wyciskamy z obranych pomarańczy i przecedzamy przez sitko, aby oddzielić go od miąższu. Do soku dodajemy pozostałe 250 ml wódki. Przelewamy do drugiego słoika i zakręcamy.

  • 4.

    Maceracja: obydwa słoiki odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce na min. 7 dni. Raz dziennie potrząsamy nimi, aby przemieszać zawartość.

  • 5.

    Syrop: przygotowujemy po 7 dniach od zalania skórek alkoholem. Podgrzewamy wodę z cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a następnie wlewamy do słoika ze skórkami z pomarańczy. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni w ciemne miejsce.

  • 6.

    Łączenie składników: mikstury z obydwu słoików przecedzamy przez sitko (lub gazę) od jednego większego naczynia. Likier pomarańczowy mieszamy łyżką i rozlewamy do butelek.

Porady

  • Przepis na likier pomarańczowy opracowaliśmy na bazie wódki, ale można zastąpić ją innych alkoholem, np. brandy.
  • Z podanej proporcji wychodzą 2 l likieru.
  • Czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji alkoholu.
  • Dla lepszego smaku, likier z pomarańczy powinien leżakować w chłodnym miejscu przez kolejne 1–2 miesiące.
  • Cukier można zastąpić miodem. Sprawi, że likier będzie miał trochę gęstszą konsystencję i ładny, bursztynowy kolor. Najlepiej sprawdzi się jasny miód akacjowy lub wielokwiatowy.
  • Likier można przygotować również na samych skórkach pomarańczy – bez soku.
  • Syrop cukrowy można zrobić wcześniej – jest odpowiedni do spożycia przez kilka tygodni od momentu przygotowania.
  • Alkohol należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach. Serwować można w ozdobnej karafce.
  • Butelki z gotowym likierem pomarańczowym powinny stać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Słodki trunek jest odpowiedni do spożycia przez ok. 2 miesiące.

Notka redakcyjna

Jakie owoce wybrać na likier pomarańczowy?

Na likier pomarańczowy doskonale sprawdzają się gorzkie pomarańcze, które niezbyt chętnie są spożywane w świeżej postaci. W takiej formie posmakują nielicznym, w przetworach znajdą o wiele szersze grono zadowolonych odbiorców. To z nich robi się słynny likier Curaçao.

Zarówno na likier, jak i na nalewkę, można wykorzystać także pomarańcze sycylijskie, które są krwistoczerwone w środku. Charakteryzują się one słodkim i soczystym miąższem.

Na co należy zwrócić uwagę?

  • Wybieramy dojrzałe pomarańcze o dużej soczystości.
  • Zależy nam na tym, aby miały gładką strukturę miąższu i małą ilość błonek.

Do czego pasuje likier z pomarańczy?

Pomarańczowy likier jest doskonały w koktajlach alkoholowych, np. z dodatkiem soku ananasowego i Prosecco. Rewelacyjnie smakuje sam lub z lodem, a także:

  • jako dodatek do rozgrzewającej herbaty,
  • z kawą – na przykład w wersji po wiedeńsku, czyli z bitą śmietaną na wierzchu,
  • w tortach – likierem rozcieńczonym z wodą można nasączyć klasyczny biały biszkopt, kakaowy lub biszkopt orzechowy.

Likier (w wersji solo) powinno się podawać w małych kieliszkach w kształcie tulipana na wysokiej nóżce.

Likier pomarańczowy na święta

W wersji świątecznej do likieru pomarańczowego można dodać przyprawę korzenną – najlepiej przygotowaną przez nas samodzielnie. Wystarczy także dorzucić do skórek z pomarańczy (poza wanilią i cynamonem, które już są w przepisie):

  • anyż
  • i goździki.

Domowy likier, nie tylko pomarańczowy, to dobry pomysł na prezent dla przyjaciół, rodziców czy dziadków. W ozdobnej butelce z własnoręcznie wypisaną etykietą świetnie będzie wyglądał także:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy