Likier pomarańczowy to pyszny i słodki trunek, który najlepiej przygotować zimą, kiedy królują aromatyczne cytrusy. Jest świetną propozycją na wieczór w gronie przyjaciół i rodziny. Sprawdzi się również w kuchni – do nasączenia ciasta, jako dodatek do kremów, naleśników i deserów. Jest doskonały także do mięs – kaczki, indyka czy drobiu. Przepis na likier pomarańczowy nie wymaga specjalistycznej wiedzy, więc każdy może go zrobić.
StockFood
Pomarańcze: dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Cienko obieramy skórkę, także z białego albedo, które jest gorzkie po obróbce w alkoholu.
Dodanie alkoholu: skórki przekładamy do dużego słoja i zalewamy je 250 ml wódki. Dodajemy laskę cynamonu i wanilii oraz ziarenka z niej wyłuskane.
Sok pomarańczowy: wyciskamy z obranych pomarańczy i przecedzamy przez sitko, aby oddzielić go od miąższu. Do soku dodajemy pozostałe 250 ml wódki. Przelewamy do drugiego słoika i zakręcamy.
Maceracja: obydwa słoiki odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce na min. 7 dni. Raz dziennie potrząsamy nimi, aby przemieszać zawartość.
Syrop: przygotowujemy po 7 dniach od zalania skórek alkoholem. Podgrzewamy wodę z cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a następnie wlewamy do słoika ze skórkami z pomarańczy. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni w ciemne miejsce.
Łączenie składników: mikstury z obydwu słoików przecedzamy przez sitko (lub gazę) od jednego większego naczynia. Likier pomarańczowy mieszamy łyżką i rozlewamy do butelek.
Porady
- Przepis na likier pomarańczowy opracowaliśmy na bazie wódki, ale można zastąpić ją innych alkoholem, np. brandy.
- Z podanej proporcji wychodzą 2 l likieru.
- Czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji alkoholu.
- Dla lepszego smaku, likier z pomarańczy powinien leżakować w chłodnym miejscu przez kolejne 1–2 miesiące.
- Cukier można zastąpić miodem. Sprawi, że likier będzie miał trochę gęstszą konsystencję i ładny, bursztynowy kolor. Najlepiej sprawdzi się jasny miód akacjowy lub wielokwiatowy.
- Likier można przygotować również na samych skórkach pomarańczy – bez soku.
- Syrop cukrowy można zrobić wcześniej – jest odpowiedni do spożycia przez kilka tygodni od momentu przygotowania.
- Alkohol należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach. Serwować można w ozdobnej karafce.
- Butelki z gotowym likierem pomarańczowym powinny stać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Słodki trunek jest odpowiedni do spożycia przez ok. 2 miesiące.
Na likier pomarańczowy doskonale sprawdzają się gorzkie pomarańcze, które niezbyt chętnie są spożywane w świeżej postaci. W takiej formie posmakują nielicznym, w przetworach znajdą o wiele szersze grono zadowolonych odbiorców. To z nich robi się słynny likier Curaçao.
Zarówno na likier, jak i na nalewkę, można wykorzystać także pomarańcze sycylijskie, które są krwistoczerwone w środku. Charakteryzują się one słodkim i soczystym miąższem.
Na co należy zwrócić uwagę?
Pomarańczowy likier jest doskonały w koktajlach alkoholowych, np. z dodatkiem soku ananasowego i Prosecco. Rewelacyjnie smakuje sam lub z lodem, a także:
Likier (w wersji solo) powinno się podawać w małych kieliszkach w kształcie tulipana na wysokiej nóżce.
W wersji świątecznej do likieru pomarańczowego można dodać przyprawę korzenną – najlepiej przygotowaną przez nas samodzielnie. Wystarczy także dorzucić do skórek z pomarańczy (poza wanilią i cynamonem, które już są w przepisie):
Domowy likier, nie tylko pomarańczowy, to dobry pomysł na prezent dla przyjaciół, rodziców czy dziadków. W ozdobnej butelce z własnoręcznie wypisaną etykietą świetnie będzie wyglądał także:
Komentarze