Zupa krem z brokułów z serkiem topionym to pyszny sposób na szybką i pożywną zupę. Znakomicie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, lub z uprażonymi płatkami migdałowymi bądź słonecznikiem. Syci na długo i pozwala dostarczyć dużej dawki witamin!
fot. BBS
(średnia 4.45 z 204 głosów)
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie czosnek i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na patelnię dodać ziemniaki i smażyć 2-3 minuty. Zawartość patelni należy przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować krem brokułowy i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować około 10 minut.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Warzywo dołożyć do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Zupa krem brokułowy jest gotowa, gdy ziemniaki i łodyżki brokuł są miękkie.
Gdy krem z brokułów jest prawie gotowy, należy zdjąć go z ognia i lekko wystudzić. Warzywa miksujemy na krem. Następnie należy dodać pokrojony serek topiony i mieszać, aż się rozpuści. Zupa brokułowa z serkiem topionym powinna być doprawiona do smaku. Krem brokułowy powinno się podać z groszkiem ptysiowym.
Porady
- Co zrobić z łodygi brokuła? Najczęściej w przepisach wykorzystujemy tylko różyczki brokuła, a to błąd! Zielona zupa krem będzie pyszne smakować, jeśli ugotujemy ją również z łodyg. Sprawdź przepis na krem z łodygi brokuła.
- Jakie dodatki do zupy krem z brokuła? Takie zupy bardzo pasują do wszelkich chrupkich dodatków, dlatego polecamy przygotować grzanki lub uprażyć pestki dyni. Krem brokułowy będzie też dobrze smakować z fetą, a nawet… jajkiem ugotowanym na twardo!
- Brokuły można ugotować w bulionie warzywnym – dzięki temu zupa zyska głębszy smak. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, można zalać ziemniaki zwykłą wodą. Należy jednak pamiętać, aby użyć więcej przypraw przed podaniem zupy!
- Sprawdź przepis na domowy bulion warzywny – przyda się nie tylko do zupy krem z brokułów.
- Jakie przyprawy do kremu z brokułów? Polecamy sięgnąć po czosnek, pieprz, kumin oraz świeżą pietruszkę!
- Jak zagęścić zupę krem z brokułów? Zupa brokułowi z serkiem topionym to tylko jeden ze sposobów, aby cieszyć się gęstym i pysznym daniem. Na wysokości zadania stanie również: serek mascarpone, risotta i śmietana.
Zupa krem to szybkie i sycące danie – idealne na obiad i łatwe do odgrzania. Zupa krem z mrożonych brokułów to sposób na zdrowy posiłek również poza sezonem. Przygotowuje się ją tak samo, jak krem z brokułów świeżych. Warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać, czy dodatkowo podgotowywać. Krem z brokuła można też bardzo łatwo dostosować do naszych preferencji: jeśli wolimy bardzo gęstą zupę wystarczy dodać mniej wody lub bulionu.
Zupa krem z brokułów lubi dodatki innych warzyw! Bardzo prosto można przygotować krem z brokułów i kalafiora. Wystarczy do gotującego się bulionu dodać jedno warzywo więcej. Dodatek kalafiora sprawi, że zupa będzie bardziej kremowa i słodka. Warto też przygotować bardzo zielony i pyszny krem z brokułów i szpinaku. To połączenie razem z dodatkiem kaszy jaglanej stanowi niecodzienny miks!
Zupy należą raczej do dań niskokalorycznych, więc ile kalorii ma zupa krem z brokułów? Kcal to skrót od słowa „kilokaloria”, tym słowem oznacza się wartość energetyczną spożywanych przez nas produktów. Miska zupy krem z brokułów z serkiem topionym ma około 100 kcal. Znaczna część tej wartości to tłuszcz z serka, ponieważ warzywa same w sobie nie są wysokokaloryczne. Jak ugotować zupę krem z brokułów, aby była niskokaloryczna? Wystarczy nie dodawać do niej serka topionego (lub wybrać wersję „light”). Jeśli robimy krem z brokuły bez sera, warto dodać do niego mniej wody (aby zupa nie była zbyt rzadka), a także dodać więcej przypraw.
Komentarze