Zupa brokułowa krem z gruszkami

Łatwa, sycąca i rozgrzewająca zupa brokułowa krem. Podana z cząstkami gruszki, kawałkami sera roquerfort i prażonymi płatkami migdałowymi. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok. 2 kg brokułów
  • ziemniak, średniej wielkości, obrany, pocięty w kostkę
  • olej z orzechów laskowych
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • ok. 10 dag serka topionego, śmietankowego
  • 100 g płatków migdałowych, mocno uprażonych, zmiksowanych na pył
  • 3 gruszki marynowane w occie, pokrojone w 1-cm kostkę
  • 150 g sera pleśniowego typu roquefort, pokrojony w 1-cm kostkę
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Myjemy brokuły, odcinamy twarde łodygi (możemy je obrać, pociąć w plasterki, zblanszować i użyć do posypania zupy przed podaniem), kwiaty dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i ziemniaka szklimy przez 5 min na oleju, w garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotować zupę.
  3. Dodajemy posiekaną natkę, zalewamy bulionem i gdy całość się zagotuje, dorzucamy kawałki brokułów i ząbek czosnku. Gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Dorzucamy serek topiony i miksujemy na gładko, łączymy z migdałowym proszkiem. Zupę krótko podgrzewamy, gorącą wylewamy na talerz, na wierzch dajemy kostki gruszek i sera, polewamy delikatnie olejem z orzechów laskowych.

Wskazówki

Porady szefowej kuchni Agaty Wojdy: Wywaru warzywnego nie wlewajmy od razu w całości, lepiej zostawić sobie część na koniec, do wyregulowania gęstości kremu. Zamiast cebuli proponuję użyć zielonej części pora, a w miejsce marynowanych gruszek wziąć gruszkę świeżą – niedużą i miękką – i zapiec ją przez 20 min z serem pleśniowym utartym z orzechami laskowymi, odrobiną śmietany i czosnku. Taką gorącą gruszkę kładziemy na dnie talerza, dokoła wylewamy zupę brokułową krem.

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Komentarz redakcji

Zupa brokułowa krem nie lubi odgrzewania - traci wtedy kolor i smak.
zupa brokułowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze