Zupa brokułowa krem z gruszkami

Łatwa, sycąca i rozgrzewająca zupa brokułowa krem. Podana z cząstkami gruszki, kawałkami sera roquerfort i prażonymi płatkami migdałowymi. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

zupy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Zupa brokułowa krem z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Myjemy brokuły, odcinamy twarde łodygi (możemy je obrać, pociąć w plasterki, zblanszować i użyć do posypania zupy przed podaniem), kwiaty dzielimy na mniejsze kawałki.

  • 2.

    Cebulę i ziemniaka szklimy przez 5 min na oleju, w garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotować zupę.

  • 3.

    Dodajemy posiekaną natkę, zalewamy bulionem i gdy całość się zagotuje, dorzucamy kawałki brokułów i ząbek czosnku. Gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.

  • 4.

    Dorzucamy serek topiony i miksujemy na gładko, łączymy z migdałowym proszkiem. Zupę krótko podgrzewamy, gorącą wylewamy na talerz, na wierzch dajemy kostki gruszek i sera, polewamy delikatnie olejem z orzechów laskowych.

Porady

Porady szefowej kuchni Agaty Wojdy: Wywaru warzywnego nie wlewajmy od razu w całości, lepiej zostawić sobie część na koniec, do wyregulowania gęstości kremu. Zamiast cebuli proponuję użyć zielonej części pora, a w miejsce marynowanych gruszek wziąć gruszkę świeżą – niedużą i miękką – i zapiec ją przez 20 min z serem pleśniowym utartym z orzechami laskowymi, odrobiną śmietany i czosnku. Taką gorącą gruszkę kładziemy na dnie talerza, dokoła wylewamy zupę brokułową krem.

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Notka redakcyjna

Zupa brokułowa krem nie lubi odgrzewania - traci wtedy kolor i smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy