Sos pieprzowy

Sos pieprzowy to doskonały dodatek do mięs, tortilli, sałatek, pizzy czy zapiekanki. Możecie posmarować nim kanapkę, ale i zaserwować do dań z grilla. Jest uniwersalny. Najważniejsze jednak jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko, a większość składników z pewnością macie w swojej kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na sos pieprzowy!

Sosydip

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Kroki wykonania:

  • sos-pieprzowy21.Majonez przekładamy do większego słoika (lub plastikowego pojemnika z przykrywką), mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą. Pieprz rozgnieść dokładnie w moździerzu, dodać sól.
  • sos-pieprzowy2.Pieprz wsypać do majonezu, dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę; aby smaki się przegryzły., Zamieszać przed podaniem. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Porady

W przepisie na sos pieprzowy wykorzystujemy:

  • majonez - polecamy zwłaszcza domowy
  • pieprz - ziarnisty, ale możemy też zrobić mieszankę: 10 g pieprzu mielonego i 5 g ziarnistego. Klasyczny czarny pieprz ziarnisty w takiej mieszance można też zastąpić pieprzem syczuańskim lub lampung
  • musztardę - sarepską

Jeśli macie niski poziom tolerancji ostrości, można zmniejszyć ilość pieprzu, bądź zwiększyć ilość majonezu.

Zobacz też: solniczka i pieprzniczka - jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Notka redakcyjna

Sos pieprzowy – przepis

Sos pieprzowy jest często traktowany trochę po macoszemu. Zachwycamy się winegretem, robimy sos czosnkowy, zajadamy się sosem holenderskim. Tymczasem przepis na sos pieprzowy jest równie uniwersalny i bardzo smaczny. Dodatek pieprzu sprawia, że jest też dość pikantny. Do naszego sou dorzućmy niewielką ilość pieprzu syczuańskiego lub lampung, czyli tych rodzajów pieprzu, które są wyjątkowo ostre. Nie martwcie się jednak, możecie regulować poziom ostrości i dodać go nieco mniej.

Sos pieprzowy bardzo często kojarzy nam się ze stekami. Sos pieprzowy do steka rzeczywiście powinien znaleźć się na stole, kiedy serwujemy to mięso. Konsystencja naszego sosu nie może być zbyt rzadka, chodzi bowiem o to, żeby można było maczać mięso w sosie. Jeśli chcemy, żeby nasz sos pieprzowy miał nieco inny smak, możemy dodać do niego pieprz zielony, czerwony lub różnokolorowy.

Jak zrobić sos pieprzowy?

Sos pieprzowy najlepiej zrobić co najmniej kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu smaki dobrze się połączą. Zwykle podajemy sos pieprzowy na zimno. Jak go podawać na stół?

Mamy dwie opcje. Jedną z nich jest użycie sosjerki. To nieco zapomniane naczynie, które rzadko pojawia się na stołach, a szkoda. Jest bowiem bardzo funkcjonalne, zwłaszcza jeśli mamy dużą liczbę gości. Do sosjerki wlewamy sos i stawiamy na środku stołu, każdy z gości nabierze sobie odpowiednią ilość za pomocą łyżki do sosu, wyglądem przypominającej małą chochelkę. Jeśli natomiast sos pieprzowy podajemy razem z innymi sosami jako dodatek do przekąsek, warto postawić na odpowiedni talerz lub zestaw małych naczyń do przekąsek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy